�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Francouzsk kehk kousnut pod nzvem CROQUEMBOUCHE |
Autor: J.P.Vtrnk Datum vyd�n�: 10.10.2004 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=648 |
Pznivci sladkho umn mli monost na vlastn oi v praskm hotelu Ibis spatit tvorbu posvtnho francouzskho dekoranho dezertu urenho pro rodinn slavnostn pleitosti typu svateb, ktin, narozenin, pijmn, promoc... |
Pznivci sladkho umn mli monost na vlastn oi v praskm hotelu Ibis spatit tvorbu posvtnho francouzskho dekoranho dezertu urenho pro rodinn slavnostn pleitosti typu svateb, ktin, narozenin, pijmn, promoc, ale takt i jinch veejnch oslav.
Croquembouche zaujm na svatebn tabuli ve Francii dominantn msto, kter u ns nle svatebnmu dortu, a obad vstupu dvou mladch lid do manelstv bez tto nrodn cukrsk dekorace je nemysliteln.
Misijn cesta croquembouche, znamenajc v pekladu kehk kousnut, ze zem galskho kohouta do gastroteritoria eskho lva, trvala ti roky. Zslun poin na uskutenn akci nle umleck cukrce Mirce Slavkov, na jej pozvn pijela do Prahy skupina cukrskch student z pask koly CIFAP. Juniort vyslanci na ele s prezidentem nrodn asociace uitel a profesor cukrskho emesla Jeanem Jacquesem Kardsem a pan Dominique Fradier editelkou pro mezinrodn vztahy, mli prask pobyt jako pepahac stanici v taen na vchod ech, kde se zastn tradin cukrsk soute GASTROPARDUBICE. Potek pedvdcho podveernho nokturna ml svj pvod ped temi lty v Pai, kde pan Slavkov vyhrla Velkou cenu Pae Croquenbouche v roce 2002 a letos obsadila v nrodn souti est msto.
Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem. Zkladnu monumentu vytv nosn zklad zhotoven z grilie na kter se usazuje postupn tvoen konstrukce croquenbouche zhotovovan kulikami profiterolkami, kter se navzjem slepuj tavenm cukrem do konen podoby vtvarnho zmru. Vrek profiterolek se ped mont namo do karamelu, polo na alobal a nech zatuhnout. Tm se vytvo sklovit ploka zajiujc jednak funkci vazby stavebn konstrukce a zrove dotv estetick dojem zhotovenho dla. Dozdoben konenho tvaru se provd karamelem. Croquembouche proel postupem doby designovou evoluc, kdy se dve dokrloval karamelovou sovinou, kterou dnes nahrazuj karamelov ploky. Takt i grili mv svj rznorod pvod, kdy k jednomu zhotoven na souti byl dokonce pouit popcorn. Achilovou patou grilie je vlhkost, kdy na rozdl u karamelu absorpn handicap dnes dorovnvme izomaltem, ale pi vrob grilie potebujeme mt navc i meteorologickou pze.
Tvorba croquembouche je ve Francii samostatnou umleckou disciplnou, jej viz bvala dve tvoena homol, ale tvrci dnes mohou volit libovoln tvar, kdy postupem doby tato prostorov liberalizace se stala podntem pro podn umleckch sout. Zde jsou pesn vymezen pravidla, urujc pesn poet profiterolek, kter jsou pouvan v suchm stavu, povolenou hmotnost grilie, pouit pastie, plastickho cukru, nebo karamelu. Pro el hodnocen se pipravuj tyi kusy plnnch profiterolek, za elem chuov degustace. Soutc si doveze naezan grili, z kterho vytvo podklad pro tvorbu profiterolkov konstrukce, kdy na jednotlivch kulikch vytv karamelov ploky, kter kulatmu tvaru udl rovn tvar, jen umouje jejich rovnomrnou skladbu do poadovanho tvaru. Vechny suroviny uren pro tvorbu croquembouche.mus bt v dob zahjen soute ve studenm stavu. Nmt bv uren a zpsob tvorby probh dle fantazie a umu soutcho.
Vhra pan Slavkov v kolbce pvodu croquembouche otevela cestu ke kontaktu s prezidentem francouzsk asociace cukr a tam vznikla pvodn mylenka o spoluprci, k jej realizaci vedla cesta dlouh ti roky. Francouzt cukri jsou hrdi na svj cukrsk dekor, jako nai pivn konzumenti na esk pniv mok a nabdku na umleck cukrky k prezentaci tohoto francouzskho umn ve stedoevropskm esku pijali proto s povdkem. Mirka Slavkov je takt pizvna k vuce umleck cukrainy do Francie. Podntem pozvn mimo jin je jej prkopnick vdeck innost v podob j utvoen hmoty zmixovan do jednoho druhu plastickho modelovacho cukru. Tento cukrsk prototyp zaujal francouzsk odbornky a vystil do vukov pozvnky.
Vyuili jsme pileitosti pobytu francouzskho prezidenta nrodn asociace k poloen nkolika otzek.
Pane prezidente nalzte se s tmem mladch cukr v Praze. Co bylo podntem va nvtvy eska? Znme se s pan Slavkovou u nkolik let. Je to umleck cukrka, kter se zastnila naich nrodnch sout v croquembouchov discipln. Jej zpsob proveden soutnho vrobku j pinesl nejvy vavn a pi pleitosti jejho druhho vystoupen obsadila v siln domc, tedy specializovan konkurenci dobr est msto. Vznikla vzjemn mylenka pedvst u vs na nrodn specialitu a vyuili jsme t nabdky zastnit se cukrsk soute v Pardubicch, j jsme pizpsobili termn naeho pobytu. O francouzsk specialit croquembouche jsme ji slyeli, ale nen u ns nikterak rozena. Pedstavte jej pvod a rozsah popularity ve Francii. Croquembouche byl pvodn svatebn dort. Ale kreativita jeho tvorby, a se tk zpsobu zhotoven, tvrho npadu apod., doznala postupem doby mnoho promn a tak tento vrobek nael uplatnn jako dekorace pi rznch jinch pleitostech veejnch akc. Zstv ale dominujc pro rodinn oslavy. Ovem v naprost vtin se ve Francie neuskuten svatba bez croquembouchovho dekoru, kdy vytvoenmu monumentu vvod enich a nevsta. Figurky svatebnho pru postupem vvoje t proly mnoha odlinostmi, kdy se dnes vyrb pevn z pastie. Pijeli jste s mladmi cukri, kte maj teprve jednoletou studijn zkuenost. V tm bude v Pardubicch vnmn jako francouzsk nrodn juniorsk tm. V em pramenila vae dvra v nominaci tchto mladk? Tito mlad lid pat ke kolnmu vbru, ktermu hned od potku uarovala cukrsk profese. Jsou to naden studenti, kte na sob dok tvrd pracovat. Zajmaj se s nefalovanm zjmem o svj obor a jsou ochotni mu obtovat velk dl svho volnho asu. Zajm je kad detail, o kterm mezi sebou, i s nmi dok vst hlubokou diskuzi. Zvldli za krtkou dobu cukrainu na takov rovni, e jsme si dovolili uskutenit jejich mezinrodn soutn kest rovnou u vs na takov vznamn souti jako je GASTROPARDUBICE. S jakmi ambicemi pijdte na pardubickou cukrskou sout? Dleitou vc na asti u vs nen aspirace na vtzstv, ale vzjemn vmna zkuenost a zskn novch poznatk. Mlad cukri kte se dnes ocitaj v Praze a ztra v Pardubicch, maj zrove velmi dleit posln. Povaujeme je za pedvoj na dal hlub spoluprce, kter by mla iniciovat dospl cukre, kdy bychom si pli prostednictvm obou generac vytvoit spolen evropsk cukrsk most.
Cukrsk vrobky la France zhotoven mladmi cukri z pask koly CIFAP
1. Magdalenka jedn se o jeden z nejoblbenjch druh ajovho peiva ve Francii. K vrob se pouv vyrovnan pomr 1:1:1 msla, cukru a mouky. Monost rznch modifikac umouje pouit nap. kakaa apod., kdy mnostevn pomr nkterch ze zkladnch surovin potlame objemem pidan odlin inkredience. 2. Trvanlivj petit foure - tvo se z t잚ho tsta typu dobov plt kdy jeden druh je extra okoldovho a druh vanilkovho charakteru. Dal druh je gauache v kakaovm lineckm koku. Nsledn petit foure je speciln pask citronov krm, vyznaujc se lahodnou osvujc chut. 3.Gallete Royal kolek uren pro Tkrlov den. Zhotovuje se v rznch velikostech a do jednometrovho prmru, do kterho se zapkala krlovsk koruna. V dnen dob se koup kol v nm je zapeen penz a v rodin nastane boj o nalezen toho kusu, ve kterm se mince nalz. Tento nlez symbolizuje pze tstny do dalho roku. 4. Pralinky npl rov pep, levandule, kokosov krm a re. Pouit okolda Orion. |
Vytisknuto dne 22.11.2024 ze serveru |