fiogf49gjkf0d Ve mst pernku na vstaviti IDEON se konal 9. ronk kontraktan prodejnch vstav GASTRO PARDUBICE 2004. Pi t pleitosti probhal I. ronk bienle umleck cukrainy s mezinrodn ast a VII. ronk cukrsk a perniksk soute v kategorich dosplch a junior O POHR NESTL ESKO. s.r.o.
Sout byla vyhlena ve tyech kategorich se soutnm tmatem Evropsk unie.
Kategorie A
1 - Pavla Indrov, Perov |
55 bod |
1 - Lucie Prov, SO Jlov u Prahy |
55 |
1 - Olga Soukov, SO eleice |
52 |
1 - Karolina Kocinov, Orion Studio |
50 |
|
|
2 - Lucie Habov, SO eleice |
45 |
2 - Martin Valenta, SO Dn |
42 |
|
|
3 - Jitka Sedlkov, SO eleice |
39 |
3 - Simona Zelen, SOUp Smiice |
38 |
3 - Lucie Kratochvlov, SO Teb |
36 |
3 - Jana Vlaskov , IS Mlad Boleslav |
32 |
Kategorie C
Absolutn vtz - Pavel Jano, dritel Pohru Nestl esko s.r.o.
zleva zstupce Nestl esko s.r.o. Vladimr Bobok, Mirka Slavkov, Pavel Jano
Pernkov expont absolutnho vtze Pavla Janoe
1 - Pavel Jano, fa. Jano, Pardubice |
60 bod |
1 - Ilona Janurov, fa. JaJa, Pardubice |
58 |
|
|
2 - Lenka Plakov, SO Dn |
48 |
|
|
3 - Veronika Krajov, SO Krom |
41 |
3 - Jitka Sedlkov, H Vel. Mezi |
36 |
PODIUM - 7.10. 04
1 - Elina Meufrox, CIFAP, Francie |
109 bod |
1 - Ludovic Amiot, CIFAP, Francie |
101 |
1 - Markta Jukov, SOU Vsetn |
100 |
|
|
2 - Tereza Pivelov, SOU Krom |
89 |
2 - Lenka trbov, SOU Chrudim |
88 |
|
|
3 - Petra vandov, SOU Chrudim |
86 |
Jarmila Marekov, cukrrna Viktoria |
78 |
Nicolas Frauchisti, CIFAP, Francie |
76 |
PODIUM 8.10. 04
|
|
1 - Justine Carpentier, CIFAP, Francie |
118 bod |
|
|
1 - Guibert Cantal, CIFAP, Francie |
118 |
|
|
1 - Alena Jamrichov, SOU Vsetn |
114 |
1 - Thomas Cruzado, CIFAP, Francie |
113 |
1 - Alexis Deseri, CIFAP, Francie |
111 |
1 - Martina apkov, LH Pardubice |
100 |
|
|
2 - Eva Drozdov, SOU Jlov u Prahy |
96 |
Absolutn vtz pdiovho vystoupen Justine Carpentier a Guibert Cantal
Kategorie B, viz. Podium
Leton ronk pardubickho GASTRA doznal zmnu v podob asti francouzsk cukrsk delegace, kter pijela na pozvn pan Slavkov (viz. lnek Croquenbouche), a poprv tak zskal status soute s mezinrodn ast. Tradin nvtvnci pardubickho Ideonu tentokrt trochu bloudili, ne nali sprvnou cukrskou vstavn et, nebo prostory uren pro prezentaci tvorby mistr sladkho umu se z pvodnch vin pesthovaly do pzem. Tato zmna se ukzala bt vraznm pozitivem pro vizovou kvalitu vrobk, kdy horn prostory hnuly ve vhni vzhru slajcho tepla. Krom toho v rozlehlejm sle byl vt manipulan prostor pro pdiovou prci i pro psobivj dekoraci ji dve zhotovench expont. Post hodnotcch komisa doznal takt promny, kdy - premirov zasedl v komisi zahranin astnk, kterm byl francouzsk prezident AFNP, pan Jean Jacques Kards. Dalmi leny byli pan David Trd a taktovku pedsedy arbitr tmala pan Mirka Slavkov.
Sout byla rozdlena na tyi kategorie
Kategorie A dovezen umleck cukrsk expont
- maximln rozmr 50x50x80
- surovina libovoln
- degustan hodnocen 4 ks minidezert stejnho sloen o rozmrech 4x4x4 cm
Kategorie B1 - dospl dokonen cukrskho expontu na pdiu
- dovezen korpus, estihran do 2 kg, pipraven pro dohotoven na pdiu
- zhotoven 4 ks degustanm vzork - minidezert stejnho sloen jako vstavn expont o rozmrech 4x4x4 cm
- pdiov dozdoben
- asov limit 2 hodiny
Kategorie B2 - junioi dokonen cukrskho expontu na pdiu
- stejn podmnky viz. dospl -
Kategorie C
- expont libovolnho tvaru, max. rozmr 50x50x80
- pouit surovin pouze jedlho charakteru
- 4 ks minivrobk stejnho sloen jako vstavn expont uren k degustaci
Slovo pedsedkyn hodnotc komise Mirky Slavkov
Porovnejte ve veobecnosti leton ronk pardubickho GASTRA s pedchozmi lety. Leton GASTRO PARDUBICE bylo odlin a domnvm se e pozitivn, v tom smyslu, e bylo poprv ve sv devtilet historii obohaceno o mezinrodn ast. Dalm kladem bylo pemstn soutnho prostoru do pzem vstavn budovy IDEON, kdy soutc mli vt prostor, a zrove i soukrom vetn klidu pro svou tvorbu.
V jak pozici se nalzala kivka umleck rovn? Na letonm ronku bylo patrn jak vtvarn cukraina spje dopedu. Trochu mne pekvapilo, e tak obshl tma Evropsk unie, kter vytv irok prostor pro umleck ztvrnn, bylo pojato pomrn v zkm nmtovm zpracovn. Piznvm se, e prv zde jsem oekvala trochu vc. Ale z hlediska porotce musm konstatovat, e zadn tkajc se symboliky Evropsk unie, bylo vstin u vtiny vrobk.
Pokud se nkdo odchlil od zadan tmatiky, jak porota reagovala? Sout povauji za vzvu ve kter si vymujeme nzory, ume se a navzjem obohacujeme o poznatky. Proto i kdy nkdo neztvrnil stoprocentn podstatu zadn, nebyl to v tomto ppad dvod k tomu, aby nebyl hodnocen. Je avak pravdou, e dvod ke ztrt njakho bodku to byl.
Zhodnome dlo absolutnho vtze. Tm se stal pan Pavel Jano, majitel stejnojmenn firmy v Pardubicch, jen na pernkovm podklad ztvrnil symboliku esk sttnosti, Prask hrad, Karlv most a portrt prezidenta R Vclava Klause. Jednalo se o velmi ist proveden a krsnou prci, u kter pro jeho vtzstv, krom uvedenho, rozhodlo tak to, e do soute pokad pin novou mylenku a neopakovan soutn tma.
V kategorii A zvtzila Pavla Indrov z Perova, v em se nachzela dominanta jejho dla? Tvorba v tto kategorii byla velmi vyrovnan. O vtzstv pan Indrov rozhodlo to, e jej pokrok z roku na rok m velice oividn dynamick vzestup. J kad rok sleduji tyto, eknu, cukrsk hre a me s potenm konstatovat, e k nim pibv mnoho novch a tm mj hodnotc metr nabv irch rozmr oproti klasick me. A kdy u nkoho vidm vrazn pokrok, a dla soupe jsou srovnateln, tak v tom ppad pouvm onoho zmnnho irho mtka, a ctm v sob pudovou potebu tento vzestup ocenit, ili pouiji pi hodnocen globlnj pohled.
Zamme pozornost na pdiovou sout, zejm nejt잚 disciplnu. Urit je tomu tak. A jet navc tato pardubick sout m jednu prioritu obtnosti v tom, e se jednalo o prvn sout v R, kdy se na pdiu dohotovvala dekorace. Tzn., e se pivezla jenom zkladn velikost dortu, kdy se dal prce dokonovaly na pdiu. To v praxi znamenalo, e cukr musel ped porotou, i ped publikem na ivo ukzat, jak doke sm ztvrnit podstatu dortu, kterou je jej dekorace. Opt se musm piznat, e tato, eknme urit revolunost pravidel ve mn samotn vyvolvala obavy, ale byla jsem nakonec pjemn potena, e tato nastraen past pravidel nesklapla, a e vtina soutcch se kolu zhostila velmi dobe.
Leton Pardubice byly obohaceny o zahranin ast, kde v pdiovce tak tito soutc zvtzili, a to dokonce doublem. Byli to Cuibert Cantal a Justine Carpentier. Tmav Cuibert ml nejvt a nejpropracovanj karamelovou dekoraci ze vech. Jeho tvorba mla arm a vkus. A navc jet dominoval i v chuovm proveden a tak jsme jeho kompozici hodnotili jako nejzdailej. Obdobnm zpsobem se vyznaovala tvorba i jeho kolegyn Justin Carpentierov.
Veden francouzsk vpravy s pedsedkyn hodnotc komise M. Slavkovou
GASTRO PARDUBICE se t vyznaovalo doplkovm programem v podob:
- Dekoran vrobky z vyezvan zeleniny a ovoce LH a SOU Pardubice s.r.o.
- Barmansk show v podn H Bohemia Chrudim a Davida Lukka
- Odborn dovednosti kucha, cukr, nk
- Ukzka zdoben pernk fa. Ja Ja Pardubice
- Zavdn systmu HACAP do praxe - Mgr. Zdena Mahdinov
- esk vaeka ve svt Ladislav Nodl
- OKOLDA OD A do Z, model z prav okoldy Mirka Slavkov
- Ukzkov slavnostn tabule
Garant a organiztor doprovodnho programu p. Jaroslav Rundtuk.
|