�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vivov a nutrin hodnoty |
Autor: Miroslav Fenik Datum vyd�n�: 11.06.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=65 |
- JEMNHO CUKRSKHO A PEKASKHO PEIVA - V souastn dob se zjem o vivu a spotebu potravin stv vznamnm nstrojem aktivn pe o udren zdrav a innou slokou prevence chorob masovho vskytu. |
Jemn cukrsk a pekask peivo pedstavuje v souastnosti znanou st dennho jdelnku mnoha konzument. Bohuel v uplynulch desetiletch se tyto produkty staly sice kaloricky bohatmi, ale z hlediska nutrin vznamnch ltek vak velice chudmi. Proto pi realizaci tzv. zdrav vivy nebo inovace dietnho stravovn bude nutn, aby i nebalen pekask a cukrsk vrobky byly oznaovny na pipojench etiketch nebo ttcch vivovmi hodnotami a to pokud mono propotenmi na hmotnost jednotlivho dlku nebo vytvarovan sti. Tento poadavek je podloen i pedpisy rznch instituc a legislativnm opatenm Zkona o potravinch, kter vstoupil v platnost 1.z 1997. V irok a pestr kategorii v vodu uvedench vrobk jsou produkty jak ochuzen, tak i obohacen netradin vznamnmi ltkami. Mezi n pat vedle vitamn a zdrav prospnch ltek v ad plod rostlin i v souastnosti vyzdvihovan vlknina. Jednm z podstatnch dvod pstupu ke tvorb deklarac u cukrskch a pekaskch vrobk je vedle stoupajcho zjmu ve uveden kategorie konzument i neustle narstajc kategorie, kter i pes onemocnn se nechce zci chuovch vjem, a ji sladkho nebo jinak aromatizovanho zamen. Pro vrobce to znamen postupn mnit vit klasick sortiment, ppadn nahrazovat mnhodnotn suroviny novmi, ppadn tmi, kter byly pro sv pzniv vivov vlastnosti znm v minulosti. Mlo by tak i zkonit dochzet k postupnmu sniovn vroby pekaskch i cukrskch vrobk s pemrou cukru, tuku a bl mouky a naopak k rozovn tch vrobk s pemrou cukru, tuku a bl mouky a naopak k rozen tch vrobk u kterch bude prokazateln vliv na zlepen zdravotn strnky. Po nkolikaletch zkuenostech a studiu materil nkolika evropskch zem jsme nyn zpracovali potaov program, kterm budeme provdt vpoet nutrinch hodnot po zadn receptury. Nmtem se nm staly recepte dvou firem SRN, kter nabz speciln cukrsk a pekask sortiment, s urenm pedevm pro diabetiky. Pro kad jednotliv vrobek jsou v recepti nutrin hodnoty v propotu na 100 g vetn energetick hodnoty a obsahu tzv. chlebovch jednotek /Vmennch sacharidovch dvek/. V deklaraci jsou uvedeny pedevm blkoviny, tuky, sacharidy a hmotnostn mnostv nhradnch sladivch ltek a jejich nzvu. Dle byly vyuity zpracovan materily ze ivotnch zkuenost MUDr. Bedicha Nejedlho CSc. vedoucho oddlen biochemie v nemocnici v Kladn. Pi vpotu vychzme z rozpisu pouitch surovin, kter mme v receptue pro dan el. Pro kadou poloku byl proveden vpoet obsahu vech faktor nsobenm mnostv uvedenho ve speciln zpracovanch tabulkch. Pesnost vsledk z ady pochopitelnch dvod nebudeme peceovat a je nutno mt na pamti, e se jedn o vsledky orientan. Zde je nutn pipomenout, e nkter iviny nemus bt vdy pln vyuiteln. Nap. vyuitelnost vpnku a eleza z obilovin, lutnin nebo zeleniny a jader plod je vy ne u ivoinch produkt. Mechanismus vpotu je uveden v vodnm textu diskety. Mnohm se bude nyn teba zdt, e cel tato zleitost je zmrn trochu pehnan, ale pipomeme si jet jednou zskanou zkuenost ze SRN. Vzpomenut cukrsk firmy v souastnosti uvd, e vrobn program tto kategorie in ji tm polovinu jejich produkce a pi vdom prospnosti nabz jet komplexn servis odbratelm, vetn odbornho kolen a poradenstv. Pochopiteln nen opomenuta inn reklama. Za kolektiv zpracovatel | V souastn dob se zjem o vivu a spotebu potravin stv vznamnm nstrojem aktivn pe o udren zdrav a innou slokou prevence chorob masovho vskytu. Stle vce lid uplatuje tzv. zdrav zpsob ivota a to spolen s pohybovou aktivitou, reimem prce a odpoinkem, psychickou hygienou spod. Stle vce je dna zkladn orientace na sloen potravin z hlediska nutrin hodnoty a tm zdravho uvdomn. Posuzovn vivov tj. nutrin kvality potravin, potravinskch surovin i vrobk pedpokld znalost sloen produkt, kter jsou openy o analzy domcch i zahraninch produkt. Objektivn zskan nutrin hodnoty mohou vraznou mrou usnadnit a zkvalitnit innost jak odbornk, tak i laik a mohou tak korigovat subjektivn nzory a vit pedstavy.
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |