�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vánoèní klasika

Autor: red.
Datum vyd�n�: 19.12.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6794

Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostièky. Na støedním ohni svaøíme za stálého míchání máslo, cukr a med. Pøimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaøíme za stálého míchání 3-5 min


Boží milosti
Suroviny:
1/2 kg mouky, 90 g cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kyselé smetany, 4 bílky( sníh ), citronová kùra, sádlo na smažení, 3 sáèky vanilkového cukru na posypání

Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutku, cit. kùry, smetany a bílkù zpracujeme na vále tuhé tìsto, dobøe vypracujeme a dáme na 1/2 hod. odpoèinout. Odpoèinuté tìsto rozválíme, nakrájíme na ètvereèky, které støedem prokrojíme.Usmažíme v rozehøátém tuku a hotové sypeme vanilkovým cukrem.

Florentýnky se zázvorem
Suroviny:
30 g nakládaného zázvorového koøene (v obchodech s orientálními potravinami), 50 g másla, cukru, medu a sezamu, 125 g mandlových lupínkù.
Postup: Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostièky. Na støedním ohni svaøíme za stálého míchání máslo, cukr a med. Pøimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaøíme za stálého míchání 3-5 min. Dvìma lžícemi hmotu odebíráme a kopeèky klademe na plech vyložený papírem na peèení. Peèeme 8-10 minut v troubì pøedehøáté na 200°C. Hrudky sejmeme a dáme vychladnout. Podle pøání mùžeme spodní stranu potøít rozpuštìnou èokoládovou polevou.

Snìhové peèivo
Suroviny:

3 bílky
7 dkg jemného krystalového cukru
12 dkg cukr mouèka
Postup:
Bílky vyšleháme do tuhého snìhu a po èástech pøidáváme krystalový cukr, , šleháme až do jeho úplného rozpuštìní. Promícháme s práškovým cukrem. Hmotu naplníme do pytlíku. Støíkáme na peèící papír èi fólii do rùzných tvarù. Plech umístíme do prostøedku vyhøáté  trouby. Peèeme pøi teplotì 70°C 90-100 minut. Peèivo dle fantazie ozdobíme.

Kokosové koule
Suroviny:

100 g másla, 40 g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 130 g kokosové mouèky, 50 g èokoládové polevy.
Postup:
Zpracované tìsto necháme pùl hodiny v chladu. Mezitím si pøipravíme èokoládovou polevu. Z tìsta utvoøíme koule, polijeme je èokoládovou polevou a obalíme ve strouhaném kokosu.

Obalované hvìzdièky
Suroviny:
3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špièku nože mleté skoøice, hladkou mouku na posypání válu, tuk na potøení plechu, mouèkový a skoøicový cukr na obalení hvìzdièek.

Postup: Do mouky smíchané se skoøicí nastrouháme ztužený tuk, pøidáme smetanu, rychle vypracujeme tìsto, necháme nejménì hodinu v chladnièce odpoèinout a poté z nìj vyválíme plát silný 3 mm. Tvoøítkem vykrajujeme z plátu tìsta hvìzdièky, pøeneseme je na plech slabì potøený tukem a v mírnì vyhøáté troubì upeèeme dorùžova. Teplé hvìzdièky obalíme ve smìsi mouèkového a skoøicového cukru.


Vytisknuto dne 27.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku