Boží milosti
Suroviny: 1/2 kg mouky, 90 g cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kyselé smetany, 4 bílky( sníh ), citronová kùra, sádlo na smažení, 3 sáèky vanilkového cukru na posypání
Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutku, cit. kùry, smetany a bílkù zpracujeme na vále tuhé tìsto, dobøe vypracujeme a dáme na 1/2 hod. odpoèinout. Odpoèinuté tìsto rozválíme, nakrájíme na ètvereèky, které støedem prokrojíme.Usmažíme v rozehøátém tuku a hotové sypeme vanilkovým cukrem.
Florentýnky se zázvorem
Suroviny: 30 g nakládaného zázvorového koøene (v obchodech s orientálními potravinami), 50 g másla, cukru, medu a sezamu, 125 g mandlových lupínkù.
Postup: Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostièky. Na støedním ohni svaøíme za stálého míchání máslo, cukr a med. Pøimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaøíme za stálého míchání 3-5 min. Dvìma lžícemi hmotu odebíráme a kopeèky klademe na plech vyložený papírem na peèení. Peèeme 8-10 minut v troubì pøedehøáté na 200°C. Hrudky sejmeme a dáme vychladnout. Podle pøání mùžeme spodní stranu potøít rozpuštìnou èokoládovou polevou.
Snìhové peèivo
Suroviny:
3 bílky
7 dkg jemného krystalového cukru
12 dkg cukr mouèka
Postup:
Bílky vyšleháme do tuhého snìhu a po èástech pøidáváme krystalový cukr, , šleháme až do jeho úplného rozpuštìní. Promícháme s práškovým cukrem. Hmotu naplníme do pytlíku. Støíkáme na peèící papír èi fólii do rùzných tvarù. Plech umístíme do prostøedku vyhøáté trouby. Peèeme pøi teplotì 70°C 90-100 minut. Peèivo dle fantazie ozdobíme.
Kokosové koule
Suroviny:
100 g másla, 40 g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 130 g kokosové mouèky, 50 g èokoládové polevy.
Postup:
Zpracované tìsto necháme pùl hodiny v chladu. Mezitím si pøipravíme èokoládovou polevu. Z tìsta utvoøíme koule, polijeme je èokoládovou polevou a obalíme ve strouhaném kokosu.
Obalované hvìzdièky
Suroviny: 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špièku nože mleté skoøice, hladkou mouku na posypání válu, tuk na potøení plechu, mouèkový a skoøicový cukr na obalení hvìzdièek.
Postup: Do mouky smíchané se skoøicí nastrouháme ztužený tuk, pøidáme smetanu, rychle vypracujeme tìsto, necháme nejménì hodinu v chladnièce odpoèinout a poté z nìj vyválíme plát silný 3 mm. Tvoøítkem vykrajujeme z plátu tìsta hvìzdièky, pøeneseme je na plech slabì potøený tukem a v mírnì vyhøáté troubì upeèeme dorùžova. Teplé hvìzdièky obalíme ve smìsi mouèkového a skoøicového cukru.