�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Marcipn prav a neprav |
Autor: Tom Sedlek Datum vyd�n�: 07.01.2022 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6801 |
Marcipn sepouv v kuchyni ji od 16. stoleti, a u jako napl, ozdoba i "poleva" dortu a ml by obsahovat nejmn 25 procent mandl, jinak se mluv o mandlov past. Prav marcipn se vyznauje mnostvm50% mandl. |
V obou receptech je nutno mít loupané mandle co nejjemnji umleté, v komerních zaizeních se lisují mezi válci, ím jemnji mleté, tim je vysledek lepší.
Vše dobe propracujte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota, uchovávejte v lednice v igelitu bez pístupu vzduchu.
3 díly moukového cukru Svate cukr s vodou a a se rozpustí, pisypte mandle a michejte a se hmota pestane asten lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hnteme devnou vaekou, a je chladnjší tak rukou, nejlépe na mramorové desce. Propracujte a hmota zchladne a je hladká, skladujte opt v chladnice v igelitu. |
Vytisknuto dne 27.12.2024 ze serveru |