Suroviny pro 4 osoby
115 g hoké okolády (60 – 70 %)
110 g másla
120 g cukru
180 g loutku (odpovídá asi mnoství 10 vtších vajec)
50 g mouky
250 g rebarbory
120 g cukru ( v pípad obliby i více)
1 PL jemného kukuiného škrobu k zahuštní omáky
Píprava
4 dezertní ráfky vyloíme peícím papírem nebo vymaeme mufinovou formu a vysypeme trochou mouky.
Máslo a marmeládu rozpustíme ve vodní lázni. loutky rozmícháme v samostatné míse. Rovn v samostatné mísy promícháme mouku a cukr.
Do rozpuštné okoládové hmoty o stední teplot opatrn a v menších dávkách za stálého míchání vmícháváme loutky snhovou metlou tak dlouho, a dojde k dokonalé vazb mezi obma hmotami.
Sms mouky a cukru vsypeme naráz do rozmíchané okoládovo – loutkové hmoty a dkladn promícháme. Vzniklou kompaktní sms umístíme do stíkacího sáku.
Ráfky (formiky) umístíme na peící plech, který vloíme do stedu trouby a peeme pi teplot 200 °C maximáln 13 minut, aby obsah dezertu zstal polotekutý.
Jako pílohu zvolíme k okolád kontrastní kompot z rebarbory (viz. foto), který pipravíme z rebarborové lodyhy, kterou oloupeme a nakrájíme na šikmo o síle 0.5 cm. Tato koleka vloíme do cukru a necháme psobit asi pl hodiny. Pidáme 0.25 litru citronové šávy nebo sms vody s jableným moštem.
Rebarboru se šávou povaíme v malém hrnci tzv. „na skus“. Poté rebarboru vyjmeme a šávu ješt chvíli povaíme.
Ješt za varu pidáme kukuiný škrob v takovém mnoství, aby se vytvoila stedn hustá omáka. Omáku servírujeme v chladném stavu.
Talí dozdobíme dle vlastní fantazie.