ŠAFRÁNOVÁ NÁPLÒ
Suroviny:
230 g smetany
1,5 g šafránu
40 g glukózy
600 g bílé èokolády
40 g rostlinného tuku v kouscích
Postup:
Svaøíme smetanu do vykypìní a pøidáme ostatní suroviny. Støíkáme hladkou trubièkou do tvaru kopeèkù a druhý den se vytvaruje do kulièek a máèíme v èokoládì nebo v kakau.
IRSKÁ NÁPLÒ (do skoøepin)
- kávová náplò -
Suroviny:
170 g smetany
350 g tmavé èokolády
4 g instantní kávy
Postup: Svaøíme smetanu do vykypìní a pøidáme ostatní suroviny. Vzniklou hmotu nalijeme do poloviny skoøepiny. Tu buïto zakoupíme v podobì truffees (trýfa) nebo vyrobíme ve tvaru skoøepiny na bìžné èokoládové bonbony.
- náplò whisky -
Suroviny:
140 g smetany
350 g tmavé èokolády
70 g whisky
Postup: Svaøíme smetanu do vykypìní a vmícháme èokoládu. Potom pøidáme whisky, kterou pomalu vlíváme. Chceme-li hustší náplò, pøidáme více èokolády. Po pøedchozím nalití kávové náplnì do skoøepiny, dolijeme zbylou polovinu náplní-whisky. Dosáhneme dvoubarevného provedení i dvojité chutì.
ARABESKY
Suroviny:
80 g pektinu
200 g cukru
900 g ovocného protlaku
140 g cukru
600 g vody
1200 g cukru
700 g glukózy
20 g kyseliny citronové
Postup:
a) Ve vodì promícháme ovocný protlak se 140 g cukru.
b) Promícháme pektin s 200 g cukru .
c) Smícháme 1 260 g cukru s glukózou.
d) Vzájemnì smícháme hmoty a,b,c a vaøíme na 106 oC. Pøimícháme 20 g kyseliny citrónové. Trychtýøem lijeme do do silikonových forem. Obalíme v krystalovém cukru nebo máèíme v èokoládì.
FLORENTINKY
Suroviny :
300 g cukru
100 g medu
125 g smetany
150 g másla
200 g pomeranèové kùry
300 g mandlí (loupané - plátkové)
Postup:
a) Cukr, med a smetanu svaøíme na 125 0C. Pøidáme máslo, na jemno nakrájenou pomeranèovou kùru a mandle. Vše promícháme.
b) Vzniklou hmotu navlhèenými prsty tvarujeme do tvaru placièek na silikonovém nebo teflonovém plechu jako marokánky.
c) Peèeme - sušíme do zlatova pøi 180 0C.