�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Listov tsto

Autor: Jrgen Lebelt
Datum vyd�n�: 09.02.2022
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6811

Vzal asi 20 dkg chlebovho tsta, udlal z nho kouli , nkolikrt sloil a nechal upci. Pi oteven pece byl velice pekvapen, kdy se upekla velik koule, kterou nemohl ani vyndat.

Máslové listové tsto vzniklo vlastn náhodou. Vynalezl jej cukrá Glaudo Gelée v r. 1600 v Chateau de Chamague ve Francii, který pocházel z chudé rodiny. Tenkrát pracoval jako tovaryš v jeho rodném mst u jistého cukráe a pekae. Jednoho dne zpracovával Gelée chlebové tsto, ovšem po francouzském zpsobu z pšeniné mouky pro domácí spotebu.
Protoe jeho zamstnavatel byl nemocen, umínil si, e pro nho zhotoví zvlášt dobrý chléb.
Vzal asi 20 dkg chlebového tsta, udlal z nho kouli, kterou potom rozválel a zabalil do nho kus prodlaného másla.
Tsto takto zhotovené peválel a nkolikrát za sebou sloil a potom jej nechal upéci. Pi otevení pece byl velice pekvapen, kdy se upekla veliká koule, kterou nemohl ani vyndat. Pi pozdjších zkouškách, kdy pekl chléb bez kvasnic, vdy obdrel lehouké a kehké peivo, ani se dopátral pravé píiny jeho vzniku.

Tento šikovný mladík ml zálibu vedle svého oboru té v malíství.
Kdy jeho zamstnavatel po ase zemel, vnoval se Gelée opt malíství, ve kterém i pes urité úspchy nenalezl po em touil. Proto po ase pijal místo u jednoho cukráe, jemu dopomohl svým vynálezem k proslulosti jeho firmy. Zde pracoval mladý cukráský pomocník jménem Luigi Mosca, jeho starší bratr ml ve Florencii cukráství. Gelée mu vypravoval o svém vynálezu, který mu také pedvedl. Luigi vyrozumnl svého staršího bratra o této novince a ten pemluvil Geléeho, aby šel k nmu pracovat do Florencie. Tam Gelée v prbhu 18 msíc svj objev zdokonalil. Firma cukráe Moscy v v dsledku vynálezu se tak rozšíila, e ani ti nov vzniklé filiálky nestaily pokrýt poptávku.

V celé Itálii povaovali za vynálezce máslového tsta cukráe Mosca, a Gelée tajemství výroby uchoval pro sebe a pracoval ve zvláš oddleném sklep beze svdk. To velice trápilo jeho patrona, který by se velice rád tajemství výroby zmocnil. Zaídil to tedy tak, e jednoho dne poslal tovaryše Gelée na jakousi cestu a v dob jeho nepítomnosti zbudoval ve sklep tajnou komoru, odkud potom pihlíel, kterak Gelée s tstem manipuluje. Kdy vše náleit vypozoroval, umínil si, e vynálezce odstraní a zmocní se jeho vynálezu. Uritou intrikou se skuten podailo, e byl Gelée jednoho dne zaten a uvznn. Ve vzení onemocnl a byl by snad i zemel, kdyby se mu nenaskytla píleitost k útku. Odešel do íma a nedbaje svého vynálezu, vnoval se své staré zálib malíství a jako 82-letý malí zde skonil svou ivotní dráhu. Vynález takto opanoval cukrá Mosca a byl ješt dlouho jeho tajemstvím, ne receptura vstoupila ve všeobecnou známost.

Dort z listového tsta 100 g marcipánové hmoty
60 g másla
110 g cukru
2 balíky vanilinového cukru
160 g mouky hladké
2 balíky šlehakového ztuovae
400 g švestkových povidel
30 g cukr mouka

Marcipán a máslo prohnteme a pidáme 60 g cukru, polovinu vanilinového cukru, mouku a vše opatrn hnteme do drobenky.

Dále pouijeme pipravené listové tsto a jeho tetinu  vyválíme do kulatého tvaru o prmru 26 cm. Zhotovíme celkem ti základy. Dva z nich vícekrát  napíchneme vidlikou a rovnomrn posypeme drobenkou.
Vloíme na vymazaném plechu do pedeháté trouby na 200 °C a peeme po dobu asi 10 minut ( obh 170 °C, plyn 3 stupe). Po upeení necháme zcela vychladnout.

Smícháme zbylý cukr, ztuova a vyšleháme do pevné hmoty.

Poteme 2 základy švestkovými povidly. Ozdobíme je pes hvzdikovou trubiku šlehakou stejnomrnou  vrstvou po celé ploše a vloíme základy na sebe. Poslední základ opatrn rozkrájíme na 14 díl, posypeme cukrem mouka a na šikmo posadíme na horní patro. 
Ped servisem necháme asi 1 hodinu v chladnjším prostedí.


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku