�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Listov tsto |
Autor: Jrgen Lebelt Datum vyd�n�: 09.02.2022 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6811 |
Vzal asi 20 dkg chlebovho tsta, udlal z nho kouli , nkolikrt sloil a nechal upci. Pi oteven pece byl velice pekvapen, kdy se upekla velik koule, kterou nemohl ani vyndat. |
Máslové listové tsto vzniklo vlastn náhodou. Vynalezl jej cukrá Glaudo Gelée v r. 1600 v Chateau de Chamague ve Francii, který pocházel z chudé rodiny. Tenkrát pracoval jako tovaryš v jeho rodném mst u jistého cukráe a pekae. Jednoho dne zpracovával Gelée chlebové tsto, ovšem po francouzském zpsobu z pšeniné mouky pro domácí spotebu. Tento šikovný mladík ml zálibu vedle svého oboru té v malíství. V celé Itálii povaovali za vynálezce máslového tsta cukráe Mosca, a Gelée tajemství výroby uchoval pro sebe a pracoval ve zvláš oddleném sklep beze svdk. To velice trápilo jeho patrona, který by se velice rád tajemství výroby zmocnil. Zaídil to tedy tak, e jednoho dne poslal tovaryše Gelée na jakousi cestu a v dob jeho nepítomnosti zbudoval ve sklep tajnou komoru, odkud potom pihlíel, kterak Gelée s tstem manipuluje. Kdy vše náleit vypozoroval, umínil si, e vynálezce odstraní a zmocní se jeho vynálezu. Uritou intrikou se skuten podailo, e byl Gelée jednoho dne zaten a uvznn. Ve vzení onemocnl a byl by snad i zemel, kdyby se mu nenaskytla píleitost k útku. Odešel do íma a nedbaje svého vynálezu, vnoval se své staré zálib malíství a jako 82-letý malí zde skonil svou ivotní dráhu. Vynález takto opanoval cukrá Mosca a byl ješt dlouho jeho tajemstvím, ne receptura vstoupila ve všeobecnou známost. Dort z listového tsta 100 g marcipánové hmoty Marcipán a máslo prohnteme a pidáme 60 g cukru, polovinu vanilinového cukru, mouku a vše opatrn hnteme do drobenky. Dále pouijeme pipravené listové tsto a jeho tetinu vyválíme do kulatého tvaru o prmru 26 cm. Zhotovíme celkem ti základy. Dva z nich vícekrát napíchneme vidlikou a rovnomrn posypeme drobenkou. Smícháme zbylý cukr, ztuova a vyšleháme do pevné hmoty. Poteme 2 základy švestkovými povidly. Ozdobíme je pes hvzdikovou trubiku šlehakou stejnomrnou vrstvou po celé ploše a vloíme základy na sebe. Poslední základ opatrn rozkrájíme na 14 díl, posypeme cukrem mouka a na šikmo posadíme na horní patro. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |