�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
HACCP od kvìtna i pro prodejce již pod sankcí !!! |
Autor: SZPI Datum vyd�n�: 11.02.2005 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=703 |
Státní zemìdìlská a potravináøská inspekce upozoròuje: také obchody budou muset mít zaveden Systém kritických bodù. |
Od 1.kvìtna letošního roku budou muset mít – stejnì jako výrobci - také všichni ostatní, kdo uvádìjí do obìhu potraviny, zaveden Systém kritických bodù (SKB, Hazard Analysis Critical Control Points - HACCP). Novela vyhlášky Mze è.147/1998 Sb. znamená zavedení SKB, respektive správné hygienické praxe, pøedevším v obchodní síti. Funkèní Systém kritických bodù by mìl minimalizovat riziko kontaminace potravin a naopak zvýšit jejich bezpeènost. V zásadì znamená nìkolik krokù: 1. analýzu rizik nebezpeèí, kdy je potøeba vytipovat taková místa v procesu nakládání s potravinami, která by mohla znamenat ohrožení jejich bezpeènosti, 2. stanovení kritických bodù, pøièemž v nìkterých pøípadech mùže být vytipován a stanoven dokonce i pouze jediný bod, 3. stanovení kritických hodnot a mezí, které urèují napø. bezpeènou teplotu skladování, 4. monitoring tìchto mezí a hodnot, který znamená jejich prùbìžné sledování a záznam a 5. urèení nápravných opatøení v pøípadì, kdy dojde k porušení správné hygienické praxe. Systém kritických bodù vyžaduje, aby o nìm byla vedena dokumentace, kterou je nezbytné uchovávat po pøedepsanou dobu. Až do 30.4.2005 budou inspektoøi SZPI zavedení Systému kritických bodù u prodejcù pouze monitorovat, protože novela vyhlášky podnikatelùm umožòuje ovìøit správné fungování a „doladìní“ systému v praxi. Pøedevším støedním a malým obchodníkùm budou inspektoøi poskytovat osvìtu a konzultace. Kontrolu zavedení a funkènosti SKB v obchodní síti zaène SZPI s plnými – tedy pøípadnì i sankèními dùsledky – kontrolovat až od 1.kvìtna 2005. Podle dosavadního znìní pøíslušné vyhlášky inspekce zatím kontrolovala zavedení Systému kritických bodù pouze u výrobcù potravin. V souèasné dobì má funkèní SKB zavedeno 80% z nich. Zbývající, pøedevším malí podnikatelé, systém do výroby zavádìjí v tomto období. Kromì velkých obchodních øetìzcù je nyní v Èeské republice asi 50-60 tisíc podnikatelù, kteøí se zabývají prodejem potravin. Zdroj: www.szpi.cz
|
Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru |