fiogf49gjkf0d Vážení kolegové a pøátelé, tak mì tu máte opìt, neb se musím s Vám podìlit o zážitky z posledních dnù. Právì jsem se vrátila z Paøíže, kde se zde upekl ten nejlepší sladký kousek. Je mi tedy ctí oznámit, že dveøe této školy jsou otevøeny našim studentùm! Astoria Scholaris – vzdìlávací asociace uzavøela kontrakt o dlouhodobé spolupráci se školou CIFAP, nejen na výmìnné stáže pro studenty, ale i pro odborné uèitele a mistry cukráøské a pekaøské. A kontrakt o výuce Sucre d´Art Designu na paøížské škole pro Mirku Slavíkovou. Naše malá „hvìzdièka“ Karolína Kocincová v záøí 2005 nastupuje v této škole na své roèní studium a paøížská „hvìzdièka“ Eliana Joubert bude na roèní stáži ve Studiu en Sucre d´Art Mirky Slavíkové v Praze.
Dále první víkend v èervenci bude konference za úèasti pana Jean-Jacques Kardés /president ANFP – asociace odborných uèitelù ve Francii/ a paní Dominique Fradier /øeditelka pro mezinárodní vztahy CIFAP/ pro naše odborné uèitele a zástupce škol, ale rovnìž odborníky, kteøí mají o výuku zájem. Hlavním programem této konference je pøedstavení mezinárodního projektu EAOU /Evropská asociace odborných uèitelù/ a jejích cílù. Zakladatelé této asociace je pan Jean-Jacques Kardés a Mirka Slavíková. V mìsíèníku ANFP mám stálý sloupek, kam dopisuji.
Karamelové rùže – student 2.roèník
Tak zde se budete uèit
Práce 1. roèníku – kuvertura /pravá èokoláda/
CIFAP - /Centre de Formation d´Apprentis de la Chambre de Métiers de la Seine-Saint-Denis/, je nejvìtší integrovaná odborná škola ve Francii. Tento institut navštìvuje 2.500 studentù v 16 oborech! Generální øeditel je pan Jean-Pierre Daunay, neúnavný, ale poøád dobøe naladìný pán, momentálnì pracující na projektu nové školy – nového objektu CIFAP – s minimálním zvýšením poètu studentù na 3.000. U této pøíležitosti, jsme došli k závìru, že se zaèlením do projektu, což pro nás znamená plnohodnotné studium vèetnì všech zkoušek a praxí pro naše talentované žáky ve této paøížské škole a pro odborné uèitele též výukové stáže, kde se pøímo budou seznamovat nejen s vývojem v profesi, ale i výukovým systémem. Celodenní jednání jsme uzavøeli vynikajícím obìdem, ochutnávkou vín.
Nekoneèné fronty u „Berthillonù“
Ale to jsem ještì nevìdìla, že ten pravý „klenot“ nás teprve èeká. Další den jsme totiž byli v „Kvìtina z Ile Saint-Luis“ – doma u Berthillonù. Zde jsme mìli takzvaný petit dejeuner – malý obìd – šneci po burgundsku, salát s uzenými kachními prsíèky a kachními játry a ZMRZLINU!!!!! To je nutné zdùraznit, neb je to nejlepší zmrzlina v Paøíži. A pøirozenì i cena napovídá, za jeden kopeèek zde dáte 4 Euro. Avšak ta symfonie chuti je nepopsatelná! Kokosová, rumová s rozinkami, malinový, hruškový, muèenkový sorbet, creole….èokoládová, bourbon-vanilla, a tak dále.
Inu, urazili jsme pìkný kus cesty, a tak už jen nám všem, kdož jsme cukraøinou posedlí, pøeji, abychom se nebáli vykroèit do nové Evropy a šli se uèit. Ano, tak úplnì vše jsem neøekla, ale to zase až se stane skuteèností. Je dobré míti sny, ale ještì lepší je je uskuteènit!
Sladké umìní je lásky hlazení!!
Vaše Mirka Slavíková Professeur en sucre d´Art
|