�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
MORAVSK POHR 2005 |
Autor: J.P.Vtrnk Datum vyd�n�: 22.03.2005 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=721 |
3. ronk soute odbornch dovednost k SOU a SO oboru cukr, podan pi pleitosti 60. vro zaloen koly. |
3. ronk soute odbornch dovednost k SOU a SO oboru cukr, podan pi pleitosti 60. vro zaloen koly Msto konn: SOU a SO potravinsk a slueb Charbulova - Brno Poadatel a organiztor: SOU a SO potravinsk a slueb Brno Partnersk kola: SOU a SO a VO Bzenec editel soute : MVDr. Ladislav ern, editel koly Odborn garant a patron soute: Asociace kucha a cukr R, poboka Brno Hlavn sponzor: IREKS ENZYMA Sponzor: GOSTOL TRADING Brno
spn trio zleva Soa Kadlkov (SK), Jana Kyselov , Lucie Zednkov Soutn disciplny 1. Odborn testy 30 otzek z odbornch pedmt 2. Vroba slavnostnho dortu do 5 kg na tma svtek, narozeniny, svatba. Pro hodnocen piprav kad soutc vzorek k degustaci z pouitch surovin. . 3. Vroba 4 druh dezert o hmotnosti 40 g po 8 ks + 2 ks od kadho druhu k degustaci k hodnocen. Hodnot se t pouit surovin zdrav vivy, nap.: nzkotun tvaroh, jogurt, nzkotun krmy, ovoce, seznam apod.
vtzn vrobek Kyselov Jana, dort zhotoven k 60. vro koly, karamel, modelovac cukr, okolda. Dezerty okov, bannov, malinov, tvarohov asov limit 1. den - teorie 2. den - 7 hodin praxe 3. den - 3 hodiny praxe Receptury Soutc pracuje podle vlastnch receptur. Kad soutc ped odborn hodnotc komisi recepturu dortu a jeho nkres + receptury dezert Moravsk pohr majc premiru v roce 2003 v prostorch potravinsk koly a slueb brnnsk charbulky, si v sudm roce pedal poadatelsk ezlo s partnerskou kolou ve Bzenci. Tm tak vznikla obron rotan perioda dvou vznamnch potravinskch kol na jihu Moravy. Brnnsk SOU a SO potravinsk a slueb slav v letonm roce 60. jubileum svho vzniku. Bhem dlouhodobho vvoje se odborn vuka ustlila na potu 9 tletch uebnch obor, 5 tyletch studijnch obor s maturitou, dvoulet denn a tlet dlkov nstavbov studium s maturitou. kola je pravidelnm spoluorganiztorem nejvt gastronomick juniorsk soute v R GASTROJUNIOR, a poadatelem kosmetick a kadenick soute HARMONIE. Studenti koly se vznamnm potem zastuj vmnnch odbornch a jazykovch zahraninch st. kola je takt zapojena do mezinrodnho programu EU Leonardo da Vinci a Sokrates, a stejnou mrou vyvj aktivity na domc pd v podob spoluprce s Hospodskou komorou R a profesnmi asociacemi.
Na tma podstaty cukrskho Moravskho pohru jsme se zeptali vedouc uitelky odborn vchovy pan Stanislavy Leskov. Jak zamen, a to jak obsahov, tak i tmatick bylo v nplni letonho Moravskho pohru? Jedn se o tradin zmen sil student cukrskho oboru a aplikaci poznatk nashromdnch bhem odbornho studia do soutn podoby. Nejde jen pouze o vyjden rukodln dovednosti, ale i zrove o uplatnn teoretickch poznatk zskanch bhem studia, kter mohou soutc navc uplatnit v rmci svho tvrho potencilu ve hranicch soutnho zadn. ci mli monost se pohybovat v tmatickm rozmez svtek, narozeniny, svatba, kdy se tohoto zadn zhostili v plnm rozsahu s tm, e jejich vrobky krom dobrho technickho zhotoven se vyznaovaly t i itelnou vznamovou tvorbou. Zdrav viva je nejenom akutnm spoleenskm mementem, ale u i t pozitivnm hitem zaazovanm do soutnch zadn. Do jak mry se tento trend podlel na litee soutnch discipln? elem zvolench surovin bylo sniovn obsahu kalorickch tuk a cukr a zaazen vivovch sloek majc prioritu ve zdrav viv a to jak v korpusech, tak i v nplni. To znamen mln vrobky, tvaroh, jogurt, kysanou smetanu, kter byly doplnny rznmi ovocnmi pchutmi poppad zmrazenm i erstvm ovocem vetn jdrovin.
editel odborn koly potravinsk a slueb Ladislav ern se s nmi podlil o organizan zkulis soute Pane editeli, organizace III. ronku cukrsk soute tentokrt padla na vs. Vloen kapitl poznatk z podn prvnho ronku, ale t i druhho ve Bzenci, jste mohli dnes roit. Jak ona realizace vypadala v praxi? Ji podruh se podal Moravsk pohr v prostorch naeho uilit a tak nabyt zkuenosti z pedelch sout jsme skuten roili v letonm roce. Proto jsme se rozhodli pro konn soute v obdob jarnch przdnin. Zskali jsme tak voln prostor koly, nemusili jsme peruovat nebo omezovat provoz jednotlivch obor a disponovali jsme i asovou svobodou. To z jedn strany bylo asi velkm plusem, ale vyvenm tto organizan vhody utrpla divck ast. To nepoprm, ale vychzme z toho, e pokud nkdo chce vidt kvalitn vrobky a sout, tak ani przdninov termn mu v tom nebude pekkou. A ti ryz soutc, kte se rdi takovch akc zastuj, nebudou v przdninovm termnu spatovat pekku. Ono ostatn nen nam clem do divckch prostor nahnat dva tisce dt z donucen. Ti, kte dobrovoln pijdou, si automaticky do podvdom zapisuj postehy a zitky, kter zptn penej do svho studia i prce. Prapor trendu zdrav vivy je v souasnosti vyven na etnch storech, soutnch nevyjmaje. Jak vae kola podchytila tento nstup pozitiva zdrav vivy? Jedn se opravdu o nosn trend, majc dnes ji celosvtovou psobnost a nevyhnul se tak ani na kole. V praktick koln vuce pouvme takov suroviny a nsledn vrobky nezatujc organismus, a se jedn o karcinogenn ltky i nkter druhy dalch ltek se zpornou psobnost na zdrav lovka. To plat bez vjimky pro vechny nae vun potravinsk obory a stejnou mrou byly voleny prvky zdrav vivy pro zadn tto cukrsk soute. Dosavadn ti ronky Moravskho pohru jsou ve znamen duln organizace dvou vznamnch jihomoravskch kol gastronomickho zamen. Kdy u jste se rozhodli pro kolektivn organizaci s rotanm psobenm dvou kol, pro nezapojit do soutnho dje dalho partnera? Prv te pichzm z jednn t editel, a to bzeneck a kromsk koly vetn na, kdy padlo definitivn rozhodnut o tom, e bylo vytvoeno organizan trio, jeho soust je i kromsk kola, kde by se pt rok konal tvrt ronk Moravskho pohru. Pro trokait a dret se pouze pi moravskm jihu. Zaltly vae mylenky severnji, kde se t nalzaj moravsk prostory? Dnes se konal tet ronk a sout je stle jet v rozjezdu. Nechceme lmat nic pes koleno a hodlme nabrat postupnou rychlost, kter by s sebou t vezla i ohlas. J osobn jsem pesvden, e kvalitou, dobrmi vsledky a irokou ast dojde ke zpopularizovn tto soute, kter me vyvolat ppadn zjem i v dalch stech Moravy. Lich ronk Moravskho pohru podanho dnes u vs, se trefil do vznamnho sudho vro koly. Zkuste v kostce zrekapitulovat chod koly alespo za vaeho psoben. U ns psob profesor Hernk, kter si pamatuje zatky koly zaloen v roce 1945, kter se tehdy nazvala potravn kola a uily se na n obory peka, cukr a kucha. Pozdji se vuka rozila o dal potravinsk obory a sluby. Vvojem dolo k dalmu sluovn a optimalizovn, zlepovaly se podmnky. Ped ticeti lety se postavila tato budova a my jsme se pesthovaly z centra Brna do tchto prostor. Meme tedy ci, e postupn vvoj se stal zdrojem prospchu potravinskch obor a snad i celho kolstv. Jak velk bude oslava tohoto vznamnho vro koly? Pvodn mylenka spovala v uspodn vt akce ve vznamnch prostorch naeho statutrnho msta. Ale poslze jsme se rozhodli pro odlinou realizaci oslavy vro koly, a to tak, e uctn edestho jubilea koly bude zrove soust kad akce nmi podan. To znamen, e oslava nebude mt jednorzov charakter, ale bude rovnomrn rozloena dlm zpsobem po dobu celho roku. A abych byl konkrtn, zaali jsme ji slavnostnm plesem v hotelu Voron v potku roku, nyn pipomnme jubileum pi tto souti, stejn jako pi tch, kter budeme podat pozdji, i jako soust maturit a podobn. Nzev soute Moravsk pohr, jen ve sv organizan podstat ml vce ne jednoho poadatele, tak trochu v duchu nzvu, ale i vznamovho posln, tm pdem volal po vt dvce zmoravtn. Tma, jeho obsah byl pedmtem tronch vah, doznalo svho naplnn v den vyhlen vsledk Moravskho pohru, kdy dosavadn jihomoravsk kolsk duo bylo posleno o dal vznamnou pedagogickou instituci obdobnho zamen v Kromi. Hanck Atny, jak bv msto kulturnch pamtek zapsanch v UNESCO pezdvno, tak budou dotvet hybn trio, ktermu se tak nabz monost z dosavadn soute zemskho vznamu se slovenskou ast, vytvoit teba i a soutn cukrsk festival na celosttn rovni. Kostky je byly trojic zainteresovanch editel odbornch kol vreny, jsou zatm v pohybu. Jak hodnoty sel budeme moci v nsledujcch letech odetat z jejich ploek, bude zleitost vech persn zastnnch v celkovm budoucm dji soute nesouc nzev Moravsk pohr. |
Vytisknuto dne 22.11.2024 ze serveru |