�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTROHRADEC 2005 - 2. místa - 3.èást

Autor: J.P.Vìtrník
Datum vyd�n�: 28.04.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=736

Hodnotící pohled Pavlíny Berzsiové podal vysvìtlení, v èem se stala chyba u výborného romantického cukráøského monumentalisty s exoticky znìjícím jménem. Problém spoèíval v tom, že èokoládový monument se zcela nekryl s kritérii cukráøské kategorie C1

fiogf49gjkf0d

Cukráø senior 2. místo -  Baltaliyski Youri, Hilton Prague


Hodnotící pohled Pavlíny Berzsiové podal vysvìtlení, v èem se stala chyba u výborného romantického cukráøského monumentalisty s exoticky znìjícím jménem. Problém spoèíval v tom, že èokoládový exponát se zcela nekryl s kritérii cukráøské kategorie C/1, což obnášelo nezbytnou bodovou penalizaci. Dezerty se v letošním pøípadì u Youriho neukázaly být jeho až tak silnou oporou, takže zisk 34,4 získaných bodù byl dostaèující na odražení útoku kolegyò ze tøetí pozice, ale nestaèil ke zteèi vítìzné kóty.
Youri Baltaliyski zøejmì svoje lepší umístìní protaktizoval, když s podobou soutìžního díla se nepøihlásil do kategorie zvláštních výrobkù, kde by zøejmì nadílka plusových bodù byla znaènìjší.
Jeho dílo se ovšem stávalo objektem pozornosti návštìvníkù, protože Baltaliyski je svým založením sochaøský tvùrce, jak nás již mnohokrát pøesvìdèil v minulosti, a svùj výtvarný talent prezentuje prostøednictvím cukráøského, konkrétnì èokoládového umu (který ale nebývá dobrým kamarádem s fotoaparátem, kdy èokoládová barva mnohdy splývá s pozadím).



Cukráø junior 2. místo - Cmajdálková Daniela, SOU a OU Vsetín



èokoládovo oøíškový korpus plnìný karamelovým krémem potažený plastickým cukrem ozdoby z karamelu rùže, frézie

Porotì se líbil nádherný tvar srdcí, jemná technika, èistota zpracování jak dortové èásti, tak karamelových ozdob. A tak i v tomto pøípadì díla cukráøské juniorky se vytahovaly vysoké známky.
Dodejme, že se jednalo o vyjádøení jednoducho-úèelovou formou ( a to je ta modernost) podstaty hluboké lidské emoce, intimního vztahu muže a ženy støízlivou, ale zároveò výstižnou mluvou  výtvarných linií které vyjadøují vše co je možné popsat v mnohaset stránkových románech. Autorèin zámìr je navíc jemným zpùsobem zdùraznìn odlišnou barevností obou srdcí.


Zvláštní výrobek cukráøský 2. místo - Ilona Janurová, JAJA Pardubice


Perníková tvorba v kombinaci s marcipánovou hmotou a bílkové polevy z autorské dílny pardubické firmy JAJA.
Pohádkový námìt "V øíši Elfù a fantazie" mìl pùvodnì soutìžit v jiné kategorii a byl obsáhlejší a mìl více tvùrcù. Ale definitivní zámìr v zaøazení do zvláštního cukráøského výrobku pozmìnil pohádkovou personalistiku vèetnì autorského sóla, kdy administrativnì byla registrovaná pouze Ilona Janurová, jak nám osobnì sdìlila.
Perníková tvorba je jedním z nejvdìènìjších podkladù pro pohádkové námìty. Moderní pohádku je možné ztvárnit i modernì pøi zachování klasické podstaty ducha. Urèitì zdaøile nás o tom pøesvìdèily výtvarné perníkáøky firmy JAJA.
Plastická tvorba s dekorativní malbou vytvoøila sugestivní pøenesení na kontinent Faydwer do Auretánské øíše a pùsobištì Elfù.


 

Handikepovaní cukráøi, kuchaøi a zvláštní výrobek 2. místo - Pavla Indrová, Mìsto Pøerov



Bohužel foto není k dispozici

Zvláštní výrobek junioøi 2. místo – Tomáš Vida, soukromì Bratislava




SVADBA /psáno slovensky/
- kvetinová žardiniera
- svadobná kytica pre nevestu
- žardinierový koš
- dekorácie na svadobný stol

Carvingová práce bratislavského juniora, který se v soutìžních kláních pohybuje stále výše, ukazuje výtvarný potenciál, který je otevøeným podložím, z nìhož Tomáš èerpá plnými hrstmi a stále je z èeho brát a urèitì ještì dlouho bude. Pøipadá mì, že se jeho práce lepší od soutìže k soutìži.
Porota ocenila nároènost techniky kvìtinové tvorby, která spolu s dalšími prvky svatebního námìtu byla sladìna do vizáže pùsobivé ucelenosti. Práce na melounu vhodnì prokombinovaná ztvárnìním kvìtinového motivu a nápisu prokázala tvùrcovu vyzrálost, která spolu s vkusným aranžmá vynesla Tomáše Vidu na malé první místo v juniorském carvingu a celkovì na druhé v kategorii zvláštních juniorských výrobkù.



Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku