�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Pajerský koláè |
Autor: Marie Šubová Datum vyd�n�: 18.11.2005 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=747 |
Kynuté tìsto: 25 dkg tuku (1/2 másla, 1/2 Hera), 15 dkg cukru, 4 žloutky (bílky upotøebíme do tvarohové náplnì), utøeme a pøidáme 1 kg mouky (1/2 hladké, 1/2 pologrubé, sùl, kvásek z 0,25 l mléka a 5 dkg kvasnic. Vše provádíme v teple. |
Kynuté tìsto: 25 dkg tuku (1/2 másla, 1/2 Hera), 15 dkg cukru, 4 žloutky (bílky upotøebíme do tvarohové náplnì), utøeme a pøidáme 1 kg mouky (1/2 hladké, 1/2 pologrubé, sùl, kvásek z 0,25 l mléka a 5 dkg kvasnic. Vše provádíme v teple. Množství tìsta na jedek koláè 25 - 28 dkg. Tvarohová náplò: 5 kostek tvarohu (1.25 kg), 40 dkg pískového cukru, 25 dkg másla (nebo šlehaèka a smetana), 10 dkg hrozinek, 2 balíèky vanilkového cukru, citronová kùra, sníh z bílkù (mùže se pøidat). Je-li tvaroh tvrdý - tuhý pøidáme smetanu, aby se dobøe mazal. Pracovní postup: na plech položíme namaštìný papír (pergamen apod.), posypeme hrubou moukou, na nìj položíme placku asi 0,5 cm silnou, pomažeme tvarohem a pøehneme okraje tak, že z kruhového tvaru vznikne ètverec, tvaroh posypeme strouhaným perníkem, necháme 10 - 15 minut kynout, peèeme ve støednì vyhøáté troubì asi 10 minut, vychladlý koláè polejeme mírnì rozehøátým máslem (musí zùstat hùsté, neškvaøené). Máslo necháme trochu zatuhnout a pak koláè poprášíme cukrem. |
Vytisknuto dne 26.12.2024 ze serveru |