�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Quo vadis brnnsk poboko AKC?

Autor: J.P. Vtrnk
Datum vyd�n�: 26.05.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=751

Vidt a bt vidn. Je jedna ze zkladnch snah spoleenskho ivota, z n se rozvtvuje do e lidskho povdom vznam dosaench hodnot, jej stopy nalzme ji v potku antickch dob.

fiogf49gjkf0d

 

Vidt a bt vidn. Je jedna ze zkladnch snah spoleenskho ivota, z n se rozvtvuje do e lidskho povdom vznam dosaench hodnot, jej stopy nalzme ji v potku antickch dob, kdy tehdej kultury doshly takovho stupn vvoje, e si byly vdomy tohoto psychologickho aspektu v uplatovn zpsob propagace sv innosti.
Od tto doby uplynulo ji drahnch 8000 rok a vce, a pesto tento zpsob zstv velmi dleitm iitelem poselstv o sob samm i v souasnosti. Dodejme dleit poznatek, e navc i bezplatnm.
To pravidlo praktickho inku, potvrzen uvedenm soutem asu. Le kad pravidlo mv i svou vjimku. O jednu takovou vjimku se postaral i mstopedseda brnnsk poboky AKC R pan Dank.

V pednm brnnskm hotelu Voron se 25. kvtna uskutenil semin  s obsahovou npln Modern rautov a restauran mounky, jeho lektorkou byla viceprezidenta AKC R Pavlna Berzsiov. S na pedn odbornic na tzv. hotelovou cukrainu dolo k stn dohod jej obsahem byla propagace tto akce na naem gastronomickm portlu a vydn P.I. lnku o prbhu semine. Poteba novinsk akreditace nebyla zmnna stn ani psemn.
Jednalo se o bnou rutinn praxi, kterou s pan Berziovou praktikujeme po dobu 10 rok.

Informace o podn semine s vekermi nleitostmi byla uinna v den obdren propaganho materilu, s rozdlem  oproti pedchozm zvyklostem, e nebylo mon cukrskou veejnost informovat o prbhu cukrsk osvty. Mj vstup, lena Syndiktu novin esk republiky, vydavatele a fredaktora tohoto portlu na jeho strnkch se provedla bezplatn reklama  tto akce, byl panem mstopedsedou podmiovn zaplacenm vstupnho ve vi 500,- K. Vzhledem k tomu, e  tento poadavek byl nesluiteln s mm novinskm psobenm na tomto semini, jsem poukzal na jeho nesmyslnost  vetn nezkonnosti a nsledn jsem byl  mstopedsedou Dakem z prostoru vykzn.
Bezprostedn pot jsem se obrtil na nkolik koleg ze Syndiktu novin R s dotazem, zda pi vkonu novinsk innosti po nich nkdy nkdo poadoval vstupn?! Zatm se takovto perlika nikomu jet nestala.
Mstopsen prohlauji, e motivem tto informace nen osobn pocit z vyhotn m osoby, nbr jeho clem je vznst apel na kompetentnost osob vykonvajc funkci na odpovdnch postech. A takt i zrove  na ty, jejich volisk, i rozhodujc hlasy takovmto osobm umonily vykonvat jejich psobnost.

V prv ad vezmme v potaz jakou dleitost a vznam sehrvaj gastronomick spolenosti a akce s nimi spojen v zjmu  pozornosti mdi. eknme si na rovinu, e pouze okrajovou, a mnohdy ani to ne. A tak si rovn eknme na rovinu, e i nam pispnm, nebo jako gastronomick celek, je se dokzal vypracovat ke kvalitativnmu posunu, nedokzal svou nezbytnou, zodpovdnou, pracnou a  ze vech pozic ostelovanou profesi dky nedostaten diplomatick a propagan innosti prozatm dostat na tu rove, kam v nezbytnosti lidskch poteb i nle. Postoj mstopedsedy Daka je toho optovnm dokladem.
Jestlie v dob kdy nae pedn cukrsk vtvarnice Mirka Slavkov svmi lnky na stranch tohoto  portlu bubnuje na poplach v obav kudy se nm esk cukraina ubr, tak v potvrzen jejch slov skoro ve stejn  dob pijde na nezitn nabzenou otevenou dla der do oblieje.
km oteven, e jsme ji dospli do doby, kdy si musme udlat podek ve vlastnch adch, ne ho za ns udl ten, kdo mezi ns nepat. Ale to by ji i mohl bt minul mnohch z ns a mon i nkterch sloek naeho oboru.

Je kuriozn, e prv v tto dob n portl obdrel s vce jak titrt rokem nskoku, a nezaprm, e lukrativn nabdku k propagaci cukrskho veletrhu v italskm Rimini, s ubytovnm a dal monostmi, viz lnek z 24.5. Sladk vben pmoskho Rimini. Zstupci prask veletrn sprvy Trade Fair Management TERINVEST asi ped tdnem vili osobn cestu a z Prahy do brnnskch ekovic s dost o nae mediln partnerstv pi podn jejich podnik. Slovensk Vstavisko Agrokomplex v Nite si bhem naeho jarnho pobytu pi podan soute O Zlat iapku Nestl zajistilo nae honorovan partnerstv pro budouc akce v jejich arelu. esk zastoupen svtovho potravinskho gigantu NESTL dky vsledkm na prce je generlnm sponzorem naeho portlu GASTRONEWS, a takto bychom mohli pokraovat dl a dl.
Vezmeme-li v vahu, e souhrnn astnick sla naich obou portl je 65 000 uivatel za msc, tak nen divu, e dn vyspl a za horizont vidc - spolenost i organizace si dnes nedovol nevyut monosti propagace sv innosti nam prostednictvm  - krom brnnsk poboky AKC -, kde s nmi vyrazili dvee a navc nejapnm zpsobem.

Jak ji zaznlo v pedchozm textu, motivem tvorby tohoto lnku nen osobn pocit, nbr poukzn na to, kdo a jakm zpsobem zastupuje nae profesn zjmy a co od jeho kompetentnosti meme oekvat v krizov dob. A memento futura nkterch aspekt na profese je stle ptomn.Tento brnnsk posteh je navc pipomnkou nejvt gastronomick organizaci v esku AKC R, dvnho a djinami odzkouenho poznatku, e etz je  pouze tak siln, jak siln je jeho nejslab lnek.

Ji ez
autor je len Syndiktu novin esk republiky,
bytem v Brn,
jednatel spolenosti Vtrnk, s.r.o. Brno, s divizemi kavrna-cukrrna Vtrnk, a mediln vydavatelstv gastronomickch portl
www.gastronews a www.cukrar.cz,
fredaktor a autor lnk na obou portlech
pod novinskm pseudonymem J.P. Vtrnk
mail:
j.rezac@vetrnik.cz


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku