�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


2. International Festival Des Croquembouche Paøíž 2005

Autor: Mirka Slvíková
Datum vyd�n�: 07.06.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=753

Opìt zde máme jednu úspìšnou návštìvu Paøíže pøi soutìži. U pøíležitosti pekaøsko-cukráøského salonu Europain 2005. Pro mì to znamená již tøetí úèast v této ryze francouzské disciplinì, v níž jsem objevila nìco tak trošku exotického.

fiogf49gjkf0d

Opìt zde máme jednu úspìšnou návštìvu Paøíže pøi soutìži. U pøíležitosti pekaøsko-cukráøského salonu Europain 2005. Pro mì to znamená již tøetí úèast v této ryze francouzské disciplinì, v níž jsem objevila nìco tak trošku exotického. Jakýsi jiný výtvarný rozmìr. A to je i jeden z dùvodù, proè jsem zvána na tuto soutìž každým rokem – kus ženského projevu mezi mužským ztvárnìním. Jak je známo – ve Francii ovládá cukraøinu mužská populace. Nicménì letos byl ve znamení premiéry a derniéry. Vùbec pøivítání bylo úžasné, jako mezi starými pøáteli, a to opravdu už dopøedu láká se vracet. Jeden tým tvoøili Daniela Vejvodová a Martin Kodádek ze Speciální školy pro sluchovì postižené Holeèkova, Praha 5 a druhý tým byla Mirka Slavíková a Karolína Kocincová. Já jsem si dovolila soutìžní derniéru a Karolína svoji premiéru. Naše úsilí bylo korunováno diplomy a medailemi. 


Okamžik pøátelství ve škole CIFAP

Ale po poøádku. Pøípravu jsme mìli v Paøížské škole CIFAP, kde nám bylo poskytnuto plné zázemí, jak surovinové, tak pracovním prostorem v hodinách pana Jean-Jacques Kardés. A tím i sledování odborné výuky. Rovnìž konzultace o vaøení karamelu jsou pro nás velmi cenné zkušenosti. Nebylo však zapomínáno ani na naše bøíška a k dispozici nám byla školní jídelna, výborná kuchynì i s vynikajícím vínem – od pøedkrmu po desert. Bylo velmi pøíjemné setkání se studenty, kteøí v loòském øíjnu byli u nás a úèastnili se soutìže Gastro Pardubice. A ti nás také povzbuzovali pøi soutìžním klání .

 
Daniela  a Martin

První tým soutìžil v sobotu. Daniela a Martin odvedli èistou práci, i když možná trošku jednodušší, ale bez jediné vady. Zde musím vyzdvihnout pøístup francouzské komise, která mi dovolila být studentùm k ruce, nejen pøekladem, ale i navigací pracovní. Rozhodnì to pro nì nebyla vùbec jednoduchá zkušenost. I mì potìšilo uznání francouzské strany, za pedagogické vedení k tomuto úspìchu. Je to jen malá ukázka, že i dìti, které absolvují speciální školy, avšak profesionální, si zaslouží svoji integraci do normálního pracovního procesu. Máme být na co pyšní, dokázali jsme to! A já jim pøeji vše nejlepší a ještì mnoho tak krásných úspìchù!

 
Smart 2005 – Daniela Vejvodová a Martin Kodádek

Nedìle byla volným dnem, já si léèila jakousi chøipeèku a všichni ostatní procházeli atraktivní Paøíží. Sešli jsme se  na veèeøi, která byla i odmìnou, u Berthillonù na šnekách a zmrzlinì. Každá veèeøe byla gastronomickou poznávací procházkou – turecká, japonská, francouzská, italská.

 
Exponát „domácích“

A v pondìlí byla øada na nás – Karolína a Mirka. Díky nové technice, kterou jsem tentokrát koneènì rozluštila,  jsem si dovolila malý risk – vylévání stojanu pøímo na soutìži. A zdá se, že se povedlo. Soutìž je zajímavá tím, že se na místì výrobek staví a dodìlává dekorace, tudíž je znalost a praxe v modelování karamelu na místì. Rovnìž naše ochutnávka byla atraktivní –Saint Honoré Créme, kterým se plní profiterolky, byl z kokosového krému a vajeèného likéru.

 
Soutìžní pracovištì

 
Automobilová fantasie Mirky a Karolíny

Takže jsem si zakonèení své soutìžní Croquembouchové kariéry a vstup na scénu talentované nástupkynì užila. Všem, kdož nám pomohli uskuteènit tuto reprezentaèní cestu – paní Marková /Hospoda Domov, ASTORIA SCHOLARIS/, druhý vùz pana Milana Kodádka, našeho vìrného cukráøského pøíznivce a dodavatele surovin pana Jaroslava Fialy, paní Michalové – FOMI – uniformy a Speciální školy pro sluchovì postižené, Finalstav a jiné firmy, ale i své mamince, která mì plnì zastupuje v dobách mých aktivit, a všem pøíznivcùm a fandùm, dìkuji.
Pøesto si neodpustím poznámku, že mì, jako ostatnì celou soutìžní kariéru, velmi trápí velmi malá podpora reprezentace v našich oborech. Pøesto, že je opravdu nutné prokazovat znalosti a zruènost, tudíž je to vrcholový „sport“, ze kterého nelze vystoupit, pokud chceme výsledky.
A je to též jeden z dùvodù ukonèení maratónu soutìží, tréninková pøíprava pro mì neznamená na poslední chvíli nìco vyrobit a jet, ale systémové hledání myšlenky.

 
Desertùm vládne perfektní jednoduchost


Po prohlídce salonu Europain 2005, kde opìt bylo plno novinek a zajímavostí, posezení ve škole Lenotre s panem øeditelem – Philippe Gobet, rovnìž velmi milé pøijetí panem Federálním Presidentem Cukráøù Francie – Francoise Cartron, jsem ještì stihla malé školení ve stánku Tureckém – cukráø Kemal mì ukázal jednoduché, ale o to atraktivnìjší dekorace z nových, ochucených polev. Ano, o tom to je – jednoduše a atraktivnì, snad se tìchto polev doèkáme v Èechách také.

 
Kemal z Turecka

Turecko se velmi rozbìhlo do svìta food´s  products a s úspìchem, který je též v pøijatelných cenách. Také jsem si na polevu sáhla a shledala jsem ji opravdu velmi zajímavou.              

  

A jeden dort, zdobený velmi vkusnì a modernì a pro provozy jako ulitý – rychlý a atraktivní. 


Závìrem bych chtìla popøát všem mladým talentùm, aby se nebáli jít do „toho“, soutìže nás uèí, je to výmìna zkušeností. Dávají nám poznat nejen  profesi, v jejím ohromì rychlém vývoji, ale dává nám i nová pøátelství.
Jsme sice malá zemièka, avšak s velmi šikovným jadérkem. Jsme opìt na zaèátku, nevadí, my na to máme dohnat vše! Navázaní na souèasné zkušenosti nás starších vám jen urychlí pøijímaní nových technologií a technik.
Využijte této možnosti a pøedbìhnìte nás! Váš další úspìch je i naším úspìchem! Hodnì štìstí a nápadù!!!

 
 HOTOVO!!!

…a už mám èas na jiné, možná i dùležitìjší èinnosti….však to už znáte: “Kdo mì chce, ten mì má!“

Za vším hledej lásku!
Vaše Mirka Slavíková


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku