�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
2. International Festival Des Croquembouche Paøíž 2005 |
Autor: Mirka Slvíková Datum vyd�n�: 07.06.2005 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=753 |
Opìt zde máme jednu úspìšnou návštìvu Paøíže pøi soutìži. U pøíležitosti pekaøsko-cukráøského salonu Europain 2005. Pro mì to znamená již tøetí úèast v této ryze francouzské disciplinì, v níž jsem objevila nìco tak trošku exotického. |
Opìt zde máme jednu úspìšnou návštìvu Paøíže pøi soutìži. U pøíležitosti pekaøsko-cukráøského salonu Europain 2005. Pro mì to znamená již tøetí úèast v této ryze francouzské disciplinì, v níž jsem objevila nìco tak trošku exotického. Jakýsi jiný výtvarný rozmìr. A to je i jeden z dùvodù, proè jsem zvána na tuto soutìž každým rokem – kus ženského projevu mezi mužským ztvárnìním. Jak je známo – ve Francii ovládá cukraøinu mužská populace. Nicménì letos byl ve znamení premiéry a derniéry. Vùbec pøivítání bylo úžasné, jako mezi starými pøáteli, a to opravdu už dopøedu láká se vracet. Jeden tým tvoøili Daniela Vejvodová a Martin Kodádek ze Speciální školy pro sluchovì postižené Holeèkova, Praha 5 a druhý tým byla Mirka Slavíková a Karolína Kocincová. Já jsem si dovolila soutìžní derniéru a Karolína svoji premiéru. Naše úsilí bylo korunováno diplomy a medailemi.
Ale po poøádku. Pøípravu jsme mìli v Paøížské škole CIFAP, kde nám bylo poskytnuto plné zázemí, jak surovinové, tak pracovním prostorem v hodinách pana Jean-Jacques Kardés. A tím i sledování odborné výuky. Rovnìž konzultace o vaøení karamelu jsou pro nás velmi cenné zkušenosti. Nebylo však zapomínáno ani na naše bøíška a k dispozici nám byla školní jídelna, výborná kuchynì i s vynikajícím vínem – od pøedkrmu po desert. Bylo velmi pøíjemné setkání se studenty, kteøí v loòském øíjnu byli u nás a úèastnili se soutìže Gastro Pardubice. A ti nás také povzbuzovali pøi soutìžním klání . První tým soutìžil v sobotu. Daniela a Martin odvedli èistou práci, i když možná trošku jednodušší, ale bez jediné vady. Zde musím vyzdvihnout pøístup francouzské komise, která mi dovolila být studentùm k ruce, nejen pøekladem, ale i navigací pracovní. Rozhodnì to pro nì nebyla vùbec jednoduchá zkušenost. I mì potìšilo uznání francouzské strany, za pedagogické vedení k tomuto úspìchu. Je to jen malá ukázka, že i dìti, které absolvují speciální školy, avšak profesionální, si zaslouží svoji integraci do normálního pracovního procesu. Máme být na co pyšní, dokázali jsme to! A já jim pøeji vše nejlepší a ještì mnoho tak krásných úspìchù! Nedìle byla volným dnem, já si léèila jakousi chøipeèku a všichni ostatní procházeli atraktivní Paøíží. Sešli jsme se na veèeøi, která byla i odmìnou, u Berthillonù na šnekách a zmrzlinì. Každá veèeøe byla gastronomickou poznávací procházkou – turecká, japonská, francouzská, italská. A v pondìlí byla øada na nás – Karolína a Mirka. Díky nové technice, kterou jsem tentokrát koneènì rozluštila, jsem si dovolila malý risk – vylévání stojanu pøímo na soutìži. A zdá se, že se povedlo. Soutìž je zajímavá tím, že se na místì výrobek staví a dodìlává dekorace, tudíž je znalost a praxe v modelování karamelu na místì. Rovnìž naše ochutnávka byla atraktivní –Saint Honoré Créme, kterým se plní profiterolky, byl z kokosového krému a vajeèného likéru. Takže jsem si zakonèení své soutìžní Croquembouchové kariéry a vstup na scénu talentované nástupkynì užila. Všem, kdož nám pomohli uskuteènit tuto reprezentaèní cestu – paní Marková /Hospoda Domov, ASTORIA SCHOLARIS/, druhý vùz pana Milana Kodádka, našeho vìrného cukráøského pøíznivce a dodavatele surovin pana Jaroslava Fialy, paní Michalové – FOMI – uniformy a Speciální školy pro sluchovì postižené, Finalstav a jiné firmy, ale i své mamince, která mì plnì zastupuje v dobách mých aktivit, a všem pøíznivcùm a fandùm, dìkuji.
Turecko se velmi rozbìhlo do svìta food´s products a s úspìchem, který je též v pøijatelných cenách. Také jsem si na polevu sáhla a shledala jsem ji opravdu velmi zajímavou.
A jeden dort, zdobený velmi vkusnì a modernì a pro provozy jako ulitý – rychlý a atraktivní.
…a už mám èas na jiné, možná i dùležitìjší èinnosti….však to už znáte: “Kdo mì chce, ten mì má!“ Za vším hledej lásku! |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |