�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Generln motto CNT pro rok 2005: "Na Basilej !!! ..."

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 18.10.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=782

Ppravn palba Culinery Nestl tmu ke ztei gastronomick vrcholov kty sezny Salon Culinaire Mondial v Basileji gradovala generln zkoukou v perovskm GASTROCENTRU MORAVIA, kuchaskm studiu Luka Bila.

fiogf49gjkf0d

Ppravn palba Culinery Nestl tmu ke ztei gastronomick vrcholov kty sezny Salon Culinaire Mondial  v Basileji gradovala generln zkoukou v perovskm GASTROCENTRU MORAVIA, kuchaskm studiu Luka Bila.
Vnost ppravnho aktu v nvaznosti na basilejsk pohrov dj potvrzoval i nvtvnick stohlavov dav z odborn brane, vetn celebrit veden firmy Nestl na ele s generlnm editelem Peterem Svenssonem.


Generln editel Peter Svensson s asistentkou a pekladatelkou Egle Wehle

Mezinrodn Salon Culinaire Mondial m svoje specifikum v intervalu doby podn v podob estilet periody, kdy i tato afrnov doba podn pispv, mimo jin,  k prestii tto soute, kter spolu s kuchaskou olympidou pat k absolutnm vrcholm kulinsk svtov scny.
Culinery Nestl Team z dob svho plenkovho vvoje za dobu t rok sv existence proel nkolika mezinrodnmi vhnmi v nich se kalila ocel jeho umu, a dospl do loskho bronzovho olympijskho vrcholu. Kapitn Tom Konopka bezprostedn po erfurtskm kln nehovoil ani tak o dosaenm spchu, ale o tvrch rezervch tmu s tm, e na jejich odstrann se zane pracovat ihned.



Kapitn CNT Tom Konopka s modertorem "Perovsk Veee" Ivanem Vodochodskm

Rok se s rokem seel a CNT pedloil atest ron renovace sv art show. Jestlie by se tvorba tohoto typu nalzala loskho roku na olympijskm soutnm pdiu,  lze s jistotou ci, e by se tm vracel s cennj metou ne bylo ono dosaen bronzov ocenn. Tento nzor se nesl nap spektra ptomnch kulinskch odbornk  a znl v unisonu. Perfektnost zpracovn detail, skladba pokrm, propozin vyvenost vetn vizuln psobnosti prokazovala posun ve tvr sfe tmu a perovskou prezentac zavdv dvod k optimismu pro basilejskou soutn ast.
Lv podl na  vkonostnm rstu tmu nle t "otci pedstavenmu" CNT Jaroslavu Vclavkovi a odbornmu konzultantovi, tmovmu "Klek Petru" Vladimru Pickovi.



zleva J. Vclavek a V. Picka

Krom toho tm zapracoval na designu vstavnho stolu, a to ve dvou rovinch. Tou prvou byla aranersk viz pdia v podob "formy istho designu", na kter se podlely dv nvrhsk firmy Atypo design Ing. Dany Kovakov a Hrukadesign Pavla Hruky. Nosnm podkladem, a to jak svm charakterem tak i v pravm slova smyslu kuchaskch a cukrskch expont, je soustava rznotvarch podstavc a stojan ze stbrnch drt provzduujcch cel vstavn prostor a umoujc vyniknut soutnch vrobk.

  

Forma istho designu ze stbrodrtn konstrukce

Stbrodrtn prvky jsou striktn dekorovny trvouTypha, italskm lechtnm orobincem, kter svm skrovnm mnostvm dodruje nvrhi danou zsadu psobnosti z druh linie. V obdobnm smyslu lze hovoit i o vypskovanm logu i o popiskch na pauzovm papru, jejich viz spluje sv posln, ale nepehluuje slovou roli kulinsk tvorby.



Vypskovan logo CNT

Tato forma istho designu byla ji okrajovm zpsobem pouita pi akci loklnho psoben, ale svm rozsahem a pi pleitosti akce takovho vznamu pro jeho potebu byla zkonstruovna, je jej ptomnost premirov.
Tou druhou rovinou je ne vdy docenn, ale svm vznamem  mnoho ovlivujc cukrsk post. Nesetnkrt byla pozmovna skica projetu cukrskho nhledu, a stejn tolikrt se vedl zdnliv nekonen boj o poddajnost hmoty do poadovan podoby. Ve nasvduje tomu, e sladkotvrci takt nalezli optimum v podob  cukrskho monumentu, kter by ml bt na basilejskm Idehu spolehlivm majkem k upoutn pozornosti arbitrnho pohledu. Na cukrsk stdace CNT  se objevil nov a velmi pozoruhodn hr. Je jm trojnsobn absolutn vtzka Gastrohradce Anna Batov, jistotn siln posila pro basilejsk pohr a stejn tak i do dalch kulinskch bitev. I tato skutenost svd o dobe realizovanm strategickm zmru tmu v personln oblasti.

Byla-li e o dvou rovinch, je zapoteb se zmnit jet o jedn. Je j rovina tentokrte trochu naklonn a to v podob tepl kuchyn, kter bude soust soutnho zadn pro CNT. Problematika nespov v tvorb sam,  ale v premirov soutn innosti tmu tohoto kolu. Gastronomit reprezentanti Nestl bhem svho tletho psoben ji vcekrte dokzali utrhnout vysoko visc hrozen spch, kdy tato e byla zavrena loskm erfurtskm olympijskm bronzem. Tato sklize pochz prozatm z vinohrad odrdy art show. Nyn budou vak muset prokzat svj um i v discipln jim kuriozn z profesnho hlediska bli, ale svou soutn odlinost nalzajc se na naklonn rovin na n svdl marn boj i bjn Sissifos. Vme a zrove i pejme Culinery Nestl Teamu aby onen problematick kmen tepl kuchyn pi svm premirovm ktu na Salonu Culinaire Mondial v Basileji hned napoprv dokzal pevalit za horizont.
Perovsk "Veee pi pleitosti generln zkouky ped mezinrodn sout" Culinery Nestl Teamu ve svm rozsahu pesvdila ptomn o pesnm trefen hebku na hlaviku  danho slibu svho kapitna o zaveden tmu mezi elitn gastronomickou spolenost v regionln oblasti a zrove tm i poskytnut podpory vznamu a vhlasu potravinsk spolenosti Nestl.

Soutn Culinery Nestl Team, zleva horn ada: Milo Kopal, Milan Vild, Norbert Hojda, Rudolf paek, Tom Hamrk, Tom Konopka, Jaroslav Vclavek, sedc zleva: tefan Kiss, Vra Kocincov, Milan Kladvko a Anna Batov


Ukzka art show Culinery Nestl Team pro Salon Culinaire Mondial 2005 v Basileji

Slavnostn msa pro 8 osob

  • Variace kuecho a kachnho prska zahalen v tyrolskm peku
    Marinovan krt medailonek v prkovm obalu
  • Drbe terinka s fazolovanmi  jdry ve smetanovo-bylinkovm zvoji
  • Tartar ze lut a zelen cukety v cherry rajtku v zeleninovm soklu
  • Chestov dortk z blho a zelenho chestu na chupavm chipsu
  • Saltek z erstv zeleniny

Omky

  • Jemn omka z hrubozrnn hoice

  

  

Tepl finger foods

  • Ryb soljanka, pz z krevet
  • Grilovan lilek s paprikovm coussousem a mtovou pnou

Studen finger foods

  • Huspenina z uzench kachnch prsou a hub na marmeld z manga a jablek
  • Zeleninovo ovocn dortk
  • Opeen tuk na saltu z klk, limetkov dressing

  

Pedkrmy

  • Variace krliho masa na saltku z mladho pentu s jablenm tartarem, apkatm celerem s dressingem z dijonsk hoice
  • Grilovan mosk okoun s erstvmi bylinkami, porovan zeleninou a humrovou pnou
  • Norsk losos v ase "Nori" pod mantlem ze sushi re s marinovanou tyg krevetou v citronovm pepi se saltkem a wasabi - smetanou
  • Srn hbet peen do rova pod peinkou z mlad kapustiky na fazolovm rag s katany a omkou z vna Borrollo

  

  


Restauran msa pro dv osoby

  • Srn hbet s katanovo-oechovou ndivkou
  • Telec panenka v pernkovm kabtku
  • Bramborovo-cuketov kol
  • esnekov noky s majornkou
  • Telec jus
  • Viov omka

  


Ptichodov menu

  • Terina z foiegras na salt, vestkov chutney
  • Polvka z tomat, feniklov tartar, bazalkov lehaka
    Grilovan prama na zelenin s dary moe, citronov sabayon
  • Kan svkov s kapustou a oechy v parmsk unce, zvinov glase s jalovcem, Krli hbet s fazolkovm rag, pohankov nkyp s dn
  • Skoicov placiky s hokm ganache

  

  


tyi hlavn inovativn jdla

  • Galantina z lotosovho koene s couscousem a ervenou okou, pohankov nok, grilovan marinovan fk, okra plnn dovm puree, tomatov omka, bylinkov olej
  • Variace krlka, plnn krli stehno lanem, brzlkem a ernmi fazolemi. Smaen krli bonbon plnn krlimi vnitnostmi, krli hbet s mozaikou, rolda dvou druh re, omka z hrubozrnn hoice
  • Steak z daka s baantm prskem, houbov rag, bramborovo-hrukov lasagne, plnn alotka, glazrovan zelenina
  • Plnn losos v mangoldovm listu, peen filet parmice a halibut, ouchan brambory, koprovo-smetanov omka

 

  

  


okoldov skulptura od Alfonse Muchy "Lto"

 

okoldov dort

 

4 dezerty

  • Smaen hruky v mandlovch lupncch s tvarohovm mousem
  • Povidlov tatiky na  teplch jablkch s vanilkovm krmem
  • Havana dezert s omkou ty vn
  • Makov dezert s chipsem z pitai a s ostruinami

 

  

  


Minidezerty

  • okoldov medov soudek s marcipnovo-badynovou pralinkou
  • Pyramida se lehakovou npln v karamelu
  • okoldov skoepinka plnn makovou lehakou
  • Pask dezert

  

  

 

Vtvarn dekorum "Veee" tvoila carvingov tvorba Luka Prochzky a Miloe Turka, kdy oba akti se t zastn basilejskho Salonu Culinaire Mondial.

  

 

Veee pi pleitosti generln zkouky ped mezinrodn sout Culinaire Mondial 2005 in Basel



Menu


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku