Bratislavsk Danubius s gastrosoutnm programem pedstavuje slovenskou vrcholovou pehldku soutn kuchask a cukrsk tvorby v seniorsk i juniorsk kategorii vyznaujc se statusem nrodn pehldky. Podtextem gastronomick show byla pprava slovenskho kulinskho vbru pro podzimn svtov pohr v Lucemburku, kde se pedstav kulinsk pika Evropy i ostatnho svta. Leton "Danubius", alias latinsk nzev pro evropsk veletok Dunaj obsadil v soutn pozici i CULINERY NESTL TEAM v zastoupen Vry Kocincov na cukrskm postu a Tome Hamrka v kuchask souti, kte tak poopravili nzev nrodn pehldky o vtn doplnk... "s mezinrodn ast". Ptomnost CNT mla dvoj posln, kdy prvm dvodem byla sponzorsk ast divize Nestl Foodservices a zrove posledn trninkov soustedn CULINERY NESTL TEAMu ped norovou sout ve Stuttgartu, kam reprezentanti CNT odjedou v komornjm obsazen. O organizan a poadatelskou reii se postaraly svornou rukou organizace Slovensk zvz kuchrov a cukrrov a Nestl FoodServices se sponzorskm pispnm firem Danubius GASTRO, Slovrest, tescoma. a NOWACO.
Leton "Pozia v gastronmii", dospla ji do sv 7. ronkov pozice a pipravila kuchaskou a cukrskou sout v seniorskm a juniorskm vkovm rozlien, vetn zvltn kategorie.
SOUT̎N ZADN
SENIOI kuchai
- jedna slavnostn msa pro osm osob, dva druhy omky v omnku, ukzkov tal
- dvouporcov restauran msa, dva druhy omky v omnku, ukzkov tal
cukri
- ti druhy restauranch mounk podvanch na talch
- 5 druh rautovch zkusk na mse pro 4 osoby
JUNIOI
kuchai
- jedna slavnostn msa pro osm osob, dva druhy omky v omnku, ukzkov tal
cukri
- jedna msa s dezerty, 4 druhy pro pt osob s volnm vbrem tmatu (nap. svatba, narozeniny apod.) s dekorac
ZVLTN KATEGORIE
Kuchask a cukrsk artistika - vykrajovn ze zeleniny, ovoce, tuku, okoldy, marcipnu atd.
Mld - pokraovn naich tueb, nadje budoucna
V kategorii cukr - junior byla udlena jedin medaile, kter tak i automaticky jejho dritele povila na absolutnho juniorskho vtze v pslunm oboru. Stala se jm Miroslava Rieanov ze Zdruen Strednej koly sluieb ze Zvolena (foto nezajitno z dvodu neptomnosti absolutn vtzky pi slavnostnm ceremonilu)
V kategorie kucha - junior byly udleny ti zlat medaile, z nich ta, kter ozdobila hru Luke Vallo, studenta Zdruen hotelov akademie Mikovniho, Bratislava, vyuenho kuchae s nstavbovm studiem, byla povena na hodnotu absolutnho vtze. U Luke zejm souasn mraziv klima, drtc svmi mnusovmi grdy nae vdom, asociovalo k niku do vldnjho ronho obdob a ducha tvorby posunul do jarnho rozpuku kvtin a navozen hejiv pedstavy barevnho jara. Odborn porota jeho nmt i tvorbu ocenila jako nejlep v kategorie mladch kuchaskch tvrc.
Luk Vallo vytvel vtzn juniorsk dlo na podklad soutnho zadn
"Slavnostn msa pro 8 osob": - Kuec terinka s mrkvovou slzou v kabtku z lanovch semen - Roldka z panenskho vepovho masa s brusinkovo-pistciovou plnkou v bylinovm at - Slza z jelenho hbetu a v kuecch prsch a koen
Plohy: - Mrkvovo-pentov nkyp - Porovan zelenina a brambrky - Cukinka s plamenem mslovho tsta
Omky - Bylinkov - Brusinkov
Zvltn kategorie pro zvltn dvky
Kategorie pod nzvem zvltn, je blskavm perkem na kad soutn rb. Interpreta nesvazuje kli zadn a svj nhled na svt me ztvrnit do podob umleckch rznotvar jejich podobou emociuje divkovu dui. Zvltn kategorie je lhn prostorovch prototyp, kter svoj viz petv emeslnou rutinu v umleck tvar. V juniorsk kategorii ZV si palmu vtzstv odn zejm slovensk juniorsk jednika Karin Borsenkov, kter na sebe ji vrazn upozornila na losk Zlat iapke NESTL v Nite, a nadje perspektivy v n spatovan se prostednictvm jej leton tvorby v Bratislav ukzaly jako oprvnn. Karinin dv pvab a pocity jejho smyslnho nitra se staly spolupodlnky avantgardnho tmatu s nzvem "okoldov harmnia", tvoen citem jej ensk vjimenosti, se penesla do Karininy snahy vyvjet svou tvorbu do maxima monho. Soutn vrobek je zhotoven z bl mln a tmav okoldy. Dekorativn ozdobu okrlila zlat a stbrn barva uren pro dekoran ely.
Seniorsk kategorii ZV vldla absolutnm ezlem Vra Kocincov z CULINERY NESTL TEAMu (viz. nsledn lnek).
Rozbit danubijskho banku seniorskmi leny CNT
Kulika seniorsk cukrsk i kuchask rulety si pesn nala prostorovou pihrdku znamenajc rozbit banku danubijskho gastronomickho kasina a reprezentanti CULINERY NESTL TEAMu trhali sladk hrozno a z nejvyho vhonku kulinsk rvy. eknme na rovinu, e to zas a takov pekvapen nebylo, nebo CNT ji od dob svho zrodu m soukol sv soutn innosti dreno neustle ve vysokch obrtkch, jejich rove udruje roztoen setrvank zahraninch sout, ze kterch piv medailovou e spch s vstupem na bronzov Olymp. Tm je navc podrobovn pravideln cepovac ke v metodick i praktick pprav a ve smyslu suvorovskho hesla: "Vce potu na cviiti, mn krve na bojiti", sv olympijsk a pohrov bitvy smuje v neustle vzrstajc tvr rove, kterou v bratislavsk "Pozii v gastronmii" peetil dvmi zlatmi medailemi s navenm pidan hodnoty absolutnch vtz.
V cukrsk kategorii zvolila Vra Kocincov v zadn restauranch dezert nsledujc sadu vrobk: - Koek plnn katanovm pur a estvm ovocem, - Creme brulee s malinovm jus a malinovou zmrzlinou v karamelov lci - okoldov komnek se skoicovou korunkou
Minidezerty znzoroval: - Mec s makovm pure - Pyramida z marcipnu v karamelov krust - Soudek z kardamovho tstka - Pistciov dezert s mini-pralinkou - Plnn kulika z bl okoldy plnn jahodovmi jelly
Vra si naloila na sv soutn bedra i balast kolu zvltn kategorie, ve kterm se prezentovala monumentem Mal mosk vly. Tato skulptura prola nkolikerm inovanm procesem a spluje nron normy technickho zpracovn i interpretanho vrazu. Podkladov podnt nemusela Vra nikterak sloit hledat, protoe pi znzorovn enskch pednost mal vly stailo v autorin ppad jednodue erpat z vlastnch zdroj pi pohledu do zrcadla...
Tom Hamrk byl v pihldnut jeho vvojov perspektivy zaazen pro Danubius do kuchask kategorie a oekvn do nho vloen splnil beze zbytku, kdy pohled na jeho tvorbu nesouc vechny atributy modern svtov soutn gastronomie byl pehldkou toho jakmi zbranmi disponuje ti CULINERY NESTL TEAM. Tom se hladce povznesl v absolutnm prvenstv nad soutn zadn:
8 porcov restauran msa - Hovz svkov s pernkovou krustou - Telec panenka plnn pekanovmi oechy a katany - Kuec galantina s fazolkami zabalen v brusinkovm jelly
- Jogurtov pana-cota s romaneskem - Battov muille-fuille - Listov salt
Omky: - Paprikov chutnej - Bylinkov omka
2 porcov restauran msa - Porovan losos s pistciovou krustou - Ryb terina s moskmi plody - Polentov kostky - Restovan zelenina
Omky: - Hoicov pna - Houbov omka
Pvodn zmr v bratislavsk asti soutk CNT tkvl ve vpomoci pi pprav a propagaci pokrm matesk znaky, ale ptomnost soutnch mistr v blzkosti soutnho pdia by se tko snela s absenc aktivnho projevu a tak dolo k realizaci spojen pjemnho s uitenm s finlnm efektem absolutnho prvenstv. Na prci obou absolutnch vtz v seniorsk kategorii lze spatovat dopad zahraninch poznatk, zejmna posledn asti CULINERY NESTL TEAMu v Basileji, odkud soutn zstupci pedn svtov potravinsk firmy ve V.I.P. spolenosti osmi nejlepch tm svta se vraceli s dvma bronzy, a poznatky z vrcholov pehldky kulinskho umu byly ihned zakomponovny do tvorby pro bratislavsk Danubius. Zmna oproti Basileji je u smenho pru CNT patrn na miniaturalizaci vrobk a zejmna barevnm proveden, kter se na vcarskm IGEHU ukzalo bt nezbytnou pms, bez n se v konenm hodnocen ubraly body. Specilnm procesem tvorby pokrm je aspikovn, je se ve sv nronosti ukazuje bt kolem spadajcm do oblasti alchimie. Samotn CNT s tmto tvrm finiem se potk od dob svho vzniku a stle je znt, e jet kontury obrazu tohoto procesu jsou trochu rozosteny. Prv "pobasilejsk sout" naznauje, e stojat vody problmu se ji daly do pohybu.
Absolutn senioi v juniorskm rozmaru
tefan Kiss, zstupce spolenosti NESTL byl na DANUBIU obtkn bemenem organizanch povinnost ke kterm nleela t i povinnost ppravy ukzkovch jdel z tvr provenience sponzora soute. Jednalo se o men porce jdel pro publikum, vyznaujcmi se prvky modern gastronomie s pouitm vrobk NESTL, kter t osobn zpracovval i prezident SZKaC pan Janata a zstupci preovsk cukrrny Viktoria.
zleva .Kiss, V. Kocincov, F. Janata, T. Hamrk
Prezident Slovenskho Zvzu kuchrov a cukrrov Frantiek Janata ve sv vstupn ei oznail za vtze letonho Danubia vechny ty, kte se soute zastnili bez ohledu na sv umstn. Vyzdvihnul vznam gastronomie v souvislosti s reprezentac Slovenska pi asti reprezentanch zstupc sv vlasti na podzimn kulinskm souti v Lucembursku. Prezidentova slova dle smovala k davu mladch divk z gastronomick brane s vyjdenm pesvden jejich masov asti na ptm ronku "Nrodnej prehliadky kuchrskho a cukrrskho umenia".
Slovensko vysl pro podzimn sout v Lucembursku sv reprezentanty ve sloen: Juraj Papay, Valria Bachledov, Peter Pikovsk, Frantiek krankota, Marek Gajdo, Jn Kolesr, Emil Hlubovi
Soutn pokrm m splovat podstatu zmru sv tvorby, tj. vzbudit chuov emoce konzumenta a stravovac kon co nejvce piblit kulturnmu proitku. V pohledu na prci absolutnch vtz, i dritel zlatch medail bratislavskho Danubia lze konstatovat, e tto kulinsk vize si byli gastronomit akti dobe vdomi a v mnohch ppadech ji takt dokzali pevst do praktick podoby.
VSLEDKY cukr junior |
|
M. Rieanov M. Ravajzov S. Hoppanov M. Koskov J. Luloviov M. Baranov D. Klimkov ZSP BA B. Vykoukalov A. Zemankov
|
Z + absolut. S B B B B B B B B |
|
|
cukr senior
V. Kocincov CNT J. Novotn J. Krukov I. Ludvikov
|
Z + absolut. S S B
|
|
kucha junior
L. Vallo J. Rigo M. Mrenica P. mrik M. Mesk E. eholka K. Titkov E. ika L. Kovik A. Baranov K. Polcov |
Z + absolut. Z Z S S S S B B D D
|
|
kucha senior
Tom Hamrk /CZ/ P. Somogyi L. Sobotov P. Humaj M. Adamec G. Hamkov
|
Z + absolut. Z Z S B D
|
|
artistika
V. Kocincov /CZ/ J. Novotn J. Gao K. Borsenkov O. Barckov G. Kovcsov P. Snaha J. Novotn O. Kovalk I. Rakov R. Lanfer V. Godoleinov D. Murrikov P. Panis D. imkovi M. Rehk L. Krajr
|
Z + absolut. Z Z Z Z S S B B B B B B D D D D
|
|
| |