�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
KAŠTANY |
Autor: Josef Benský Datum vyd�n�: 17.02.2006 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=799 |
Kaštany známe nejspíše ze stánkového prodeje jako peèenou pochoutku. Lze JE také užívat i v cukráøství, kde slouží jako náplò rùzných specialit nebo jako hmota k modelování, èi jako pøísada v rozlièných smìsích. |
Kaštanová náplò: Kaštany vaøíme ve vodì tak dlouho, aby jejich slupku bylo možné bez potíží oloupat. Oloupané kaštany prolisujeme pøes síto, osladíme mouèkovým cukrem a pøichutíme trochou vanilky. Pomìr pøísad volíme tak, aby vzniklá hmota umožòovala modelování nebo byla použitelná pro støíkání, pro které volíme vìtší dávku zbytkù tekutého cukru z glazírování (viz. následující recept "Glazírované kaštany"). Do modelovací hmoty pøidáváme pouze èistý mouèkový cukr. Další zpùsob zpracování kaštanù pro cukráøské úèely je zhotovení èokoládových kaštanù, a to z kaštanové hmoty. Z té se v ruce vymodelují malé kaštany, které se v èokoládové máèecí hmotì omáèejí, s tím, že se ponechá nahoøe místo volné. Další druh kaštanového zpracování spoèívá v utvoøení kulièky z kaštanové hmoty, kterou omoèíme v èokoládì a zabalíme do svìtlezelené marcipánové hmoty, kterou proøízneme na povrchu tak, aby byl kaštan vidìt. Potom ze stejné marcipánové hmoty vystøíkáme na kaštanech ostny. Na obdobném principu je možné z kaštanù vyrobit mnoho druhù peèiva i dortù podle umu a fantazie každého jednotlivce. (pøíštì - Glazírované kaštany) |
Vytisknuto dne 27.12.2024 ze serveru |