�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lupina: znm, neznm? | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Autor: Alena Plpnov Datum vyd�n�: 20.03.2006 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=821 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lupina bl, pod tmto nzvem se skrv rostlina kter je na polch novinkou, ale jist brzy velmi dobe dopln mozaiku lutnin, doposud vysvanch a tm i pouvanch v esk republice. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lupina bl, pod tmto nzvem se skrv rostlina kter je na polch novinkou, ale jist brzy velmi dobe dopln mozaiku lutnin, doposud vysvanch a tm i pouvanch v esk republice. Sice lupina je prozatm mezi laickou i odbornou veejnost mlo znmm pojmem a uveden nedostatek bude zejm ve velmi krtk dob odstrann, a tato na pstovn nenron rostlina si svou cestu do potravinskch provozu i sv vyuit v kuchynch jist najde, stejn jako si zskv sv vznamn postaven ve sloen krmivskch sms. Postupem asu bylo vylechtno hodn odrd lupiny, kdy jej nzev je odvozen podle barvy v kvtu, jako lupina bl, anebo lut. Z uvedench hlavnch druh odrd byl proveden vbr vhodnosti pro vyuit ve viv, a to na zklad provedench analz sloen zrna i za pouit vsledk z pstitelskch vzkum v R, a tak si sv prvn msto vydobyla odrda Amiga. Vnosy tto odrdy by se stabiln mly pohybovat mezi 3 - 3,5 t/ha, dob pstitel doshli v loskm roce a 5t/ha. Pro vyuit ve viv lid, ale i zvat se odrda Amiga zaadila na prvn poad pedevm pro sv senzorick vlastnosti, jako je vzhled- barva semen a pedevm jejich chu, ale i svm obsahem tzv. zsobnch ltek v semenech. Semena jsou pomrn velk, na povrchu lutobl, na ezu jasn lut barvy. Mouka vyroben ze zrna lupiny m jasn lutou barvu, s charakteristickou vni i chut kter je rovn velmi typick - lutninov, ale nen hok. Nen bez zajmavosti, e se tato lutninov pchu tepelnou pravou ztrc. Sloenm obsaench ltek je u lupiny velk podobnost se sjou, jako je pedevm obsah N- ltek (blkovin). Naproti tomu obsah tuk je v semenech lupiny o cca 50 % ni.
Z tabulky ltek obsaench v neznmjch lutninch je zcela zejm, e lupina vynik vysokm obsahem ve viv nedostatkov vlkniny a naproti tomu vlastn obsah krob - sacharid je nevznamn. Z minerlnch ltek vykazuji analzy vskyt: draslku, fosforu, vpnku, hoku a velmi nzk sodku. Dle vlastn praxe signalizuje vysok obsah antioxydant i emulganch ltek, a to v jejich pirozen form. Podrobnj vzkum si tyto obsaen ltky v semenech lupiny zcela jist zaslou. Sloen a vlastnosti semen lupiny, a i z nj vyroben mouky tud pmo napovdaj jej mon vyuit v potravinskm prmyslu a rovn pro vrobu sms pro vivu hospodskch zvat. Mouka z lupiny (kter je ji vyrbn v R) si jist spn velmi brzy najde sv uplatnn ve vrob tstovin, stejn jako ve vrob novch cukrskch vrobk, i trvanlivho peiva, anebo vroba ji cel ady vrobk tzv. pekaskch zlepujcch ppravk, dnes ji tm nedln sousti pekask a cukrsk vroby. Kde nm tyto ppravky - smsi mohou zcela nahradit problematick vejce nap. ve vrob trvanlivho peiva (tzv. cukrov). V uvedench ppravcch nm vlastn doke mouka vyroben z lupiny zcela jednoznan prodlouit tzv. spotebitelskou trvanlivost z nich vyrobench pekaskch vrobk, kter jsou vyrobeny s pouitm tchto ppravk nap. pro vrobu tzv. bnho peiva. Tento poznatek je pomrn snadno vysvtliteln, jednak vlivem vysokho obsahu vlkniny v mouce z lupiny, dle tuky obsaench v lupin a prodnmi emulgtory v semenech lupiny. Jej pouit pi vrob jednotlivch sms pekaskch ppravk zskv peivo z nich vyroben vy vivnou hodnotu a zlepen kvality hotovch vrobk nap. rohlky vynikaj velmi pjemnou, vraznj chut, kupavou krkou i vlnou stdkou, a co teprve takov baketa? V neposlednm ppad nen mon opomenut vyuit mouky z lupiny pi vrob cel ady tzv. bezlepkovch vrobk kde nm bohuel v populaci dochz k nrstu potu obyvatel trpcch celikalii. | Jestlie se autorka lnku, kter se sama zabv vzkumem lupiny v titulku te, zda-li je lupina znm, i neznm, lze bezpen ci, e pro absolutn vtinu plat druh varianta. Ale lupina je ji zde a roziuje nm mnostevn rozsah lutninovch odrd a vme, e svmi pednostmi v podob ptomnosti blkovin, i nzkm obsahem tuku, se brzy zaad na seznam nkupnch priorit.||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |