�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
DOMC PEKRNY |
Autor: Jan Bernek Datum vyd�n�: 21.03.2007 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=951 |
Chcete-li mt rno ke sndani erstv krajc s kupavou krkou, a nebydlte zrovna vedle pekrny, mete si upct svj bochnk pkn doma v kuchyni. Mal pec na chleba se jednodue ovld i udruje. |
erstv chlb z vlastn pece Chcete-li mt rno ke sndani erstv krajc s kupavou krkou, a nebydlte zrovna vedle pekrny, mete si upct svj bochnk pkn doma v kuchyni. Mal pec na chleba se jednodue ovld i udruje. A navc - vlastnorun udlan chlb chutn lpe. Jenom nasypete suroviny Pprava chleba je jednoduch. Do pece sta vloit pec vanu s nepilnavm povrchem a nasadit hntac hky. Pak u peka-amatr jen nasype peliv naven suroviny (nejastji mouka, drod, sl, cukr, voda nebo mlko), vybere sprvn program, velikost bochnku (zpravidla od 750 do 1300 gram) a barvu krky (svtl, stedn nebo tmav). Samotn proces pemny surovin v chlb lze sledovat pomoc sklennho oknka, stejn jako je tomu pi pprav jdel v klasickch horkovzdunch troubch. Pstroj naped celou sms pedeheje, aby se lpe namnoily kvasinky, pak uhnte z ingredienc tsto, nech jej nakynout a na zvr upee. Vsledn as se pohybuje kolem t hodin. Zle na zvolenm programu a typu pipravovanho chleba. Energetick spoteba domcch pekren je nzk. Podle zkuenost uivatel vychz jedno peen piblin na dv koruny, a to i v ppad, e jde o velk bochnk (1,3 kilogramu) s nejtmav krkou. I se surovinami tak vychz domc chlb na srovnatelnou stku jako ten kupovan, tedy kolem dvaceti korun. Domc ale vydr dle mkk a dky kvalitnm surovinm, kter se v sriov vrob nahrazuj levnjmi, bv i chuov odlin. Doma upeen bude o nco vlh ne ten z klasick pekrny, protoe ve velkch pecch je vlhkost ni. Na velikosti zle Pi nkupu pekrny je dleit zohlednit objem pec ndoby. Pro tylennou rodinu je vhodn takov model, kter zvldne upct 1,3kilogramov chlb. Menmu potu jedlk posta teba polovin velikost. Pekrny mvaj teba tinctihodinov asova, kter umouje nastavit start peen a zajist vm tak erstv chlb hned po probuzen nebo po nvratu z prce. Pe? Nic sloitho itn pstroje nezabere moc asu - nen toti skoro vbec poteba. Vnitek je vyroben z nepilnavho povrchu a po vyklopen upeenho bochnku bv forma v podstat ist. Posta ji jen ott suchm ubrouskem a vyndat hky, pod nimi me zstat kousek tsta. Hntac hky je vak lep istit jet tepl, protoe to jde mnohem lpe. Lze je vyjmout u ped poslednm kynutm. Samotn vnitek, kde u jsou jen topn tlesa, sta obas vyluxovat a zbytek ott vlhkm hadkem. Upeete i dort Domc pece na chleba maj nkolik program, a tak nen tk upct krom bnho chleba teba i toastov. A kdy vymnte nkolik surovin, mete z trob pcky vyklopit tak celozrnn chlb nebo dokonce dort. Dal mon vyuit je pprava tsta na kynut buchty, kole, francouzsk bagety i pizzu. Specialist um v domc peci vyrbt i marmeldu. V nvodu, kter k pstroji dostanete, obvykle najdete strnky vnovan vhodnm receptm. Semnkov chlb * 1/2 ajov liky suench kvasnic nebo pl kostky drod Po prvnm hnten, kter trouba vtinou oznm zvukovm signlem, pidejte pl polvkov lce semnek, a to slunenicovch, lnnch, sezamovch nebo dovch. Mete je doplnit jet kmnem nebo mkem. Mazanec neboli vnoka * 23 ml mlka Suroviny vlote do pec vany a zvolte pslun program. Zdroj: ena-in Obsluha malch pec na chleba je jednoduch. Bochnk je hotov za ti hodiny a ppravu zvldnou i mui v domcnosti. Pstroje se daj podit u od patncti set korun. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |