�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Sake - tradin japonsk npoj |
Autor: Libor evk Datum vyd�n�: 28.03.2007 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=956 |
V pekladech do etiny se bn tvrd, e sake je rov vno. Postup jeho vroby vak je a na destilaci hodn podobn pprav destilt nebo vrob piva. Zkladem pro vrobu sake je speciln druh re s vysokm obsahem krobu. |
"Velc svtci minulch dob nazvali sake svtost. Jak svatou mli pravdu!" Trocha historie Tradin otzka, zda byla dve slepice nebo vejce, u sake nepichz v vahu. Naped se zaala v Japonsku asi ve 3. stolet ped nam letopotem pstovat re a prvn zmnka o sake je zaznamenan o est stolet pozdji. Sake ili vno z re se pipravovalo pro csask dvr a pro rituln obady v chrmech. U v sedmm stolet mli u csaskho dvora ad pro vrobu sake. Trvalo dal pltiscilet, ne se vroba sake dostala za zdi klter a csaskho palce. A pes obasn zkazy a represe se jeho vroba rychle ila z ostrova na ostrov, po pobe i do odlehlch horskch konin. Co je vlastn sake? V pekladech do etiny se bn tvrd, e sake je rov vno. Postup jeho vroby vak je a na destilaci hodn podobn pprav destilt nebo vrob piva. Zkladem pro vrobu sake je speciln druh re s vysokm obsahem krobu. Po uvaen se studen smch s kvasinkami a sporami houby kdi (Aspergillus oryzae), kter dvaj konenmu npoji charakteristickou chu. Hlavn ale dokou pemnit krob na cukr, na nm si pot smlsnou kvasinky a petvo ho na alkohol. Po dvaceti dnech kvaen se obsah kvasnch kd vylisuje a nkolikansobn pefiltruje a po pasterizaci se st do lahv. To u m klasickch 15 - 16 % alkoholu. Postupuje se podle vrobnch postup pochzejcch ze 17. stolet, kter dodnes vrobci dodruj. Mezi tradin vrobce pat i firma Gekkeikan Sake, kter byla zaloena v roce 1637 ve Fushimi nedaleko Kjta. Dnes sake exportuje do 80 zem svta vetn esk republiky a postavila velk zvod v Kaliforni i. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |