�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTROHRADEC 2007 - 12. ronk /2.

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 22.04.2007
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=976

Podstatou leton soute bylo sezen hodnotc optiky podle svtovch norem. Takovto poin umouje soutcm bt ptomen relu mezinrodnho hodnocen a zrove pizpsoben sv tvorby podmnkm s ktermi se setk pi kad vznamnj...

fiogf49gjkf0d

V den tetho dubnovho tvrtku se v Hradci Krlov seel vkvt kulinsk soutn elity s prezentac vrcholovch ukzek gastronomickho umn.
Msto jeho centrum se vyznauje soubhem nkolika architektonickch sloh s nslednou tvnost moderna pinejc vchodoesk metropoli nzev Salon republiky, hostilo vrcholov odbornky ji po dvanct v ad za sebou. Leton sout dotvejc poet tuctu, vak tentokrt mla zasten v podob symbolickho ernho sukna na znamen smutku nad odchodem svho spoluzakladatele, vrcholovho pedstavitele nejvt esk gastrosoute a zrove pedsedy vchodoesk poboky AKC R pana Milana Burdy.

Leton propozice doznaly podoby tto smutn udlosti zaazenm ceny Milana Burdy pro kolu, kter pipravuje nejlepho kuchae a cukre.
Nebyla to jedin zmna v hodnotcch pravidlech, je v nkterch kategorich byly odstupovny do vy tvr nronosti.
Dal novinkou bylo zaveden ceny Primtora msta Hradce Krlov, nesoucho ztitu nad sout, vetn dal hodnotc novinky v podob ceny nvtvnk.

Podstatou leton soute bylo sezen hodnotc optiky podle svtovch norem. Takovto poin umouje soutcm bt ptomen relu mezinrodnho hodnocen a zrove pizpsoben sv tvorby podmnkm s ktermi se setk pi kad vznamnj zahranin souti.
Tento trend byl markantn znateln na poslednm svtovm kulinskm pohru v Luxemburku a na hradeck souti se milo prv tmto metrem kalibrovanm svtovmi parametry.

CUKR SENIOR
 
C/1

Msa Petits Fours pt druh v osmi kusech (celkem 40 ks) s vzdobou jako hlavnm bodem (skulpturou), kter vhodn dopluje msu. Kad Petit four mus mt rozdlnou npl. Od kadho druhu mus bt jeden kus k nahldnut (rozkrojen)
 
C/2
est samostatnch stejnch dezert a slavnostn dort o vze min.2kg na stejn tma
 
C/3
tyi rozdln dorty o velikosti 12 porc z toho dva dorty s vykrojenou porc k degustaci

zleva J. ebestov, M. Hrbkov, R. ermkov

 

Marie Hrbkov - Juniorsk nrodn tm R

  

Radmila ermkov - Hotel International, Brno

  

Jitka ebestov - VO, SO, SOU Bzenec

!!! - U Marie Hrbkov upesnme zdnliv rozpor jej asti v seniorsk kategorii a jako soutc v barvch juniorskho tmu.
Vkov juniorsk parametry GastroHradce a nrodnho juniorskho tmu jsou rozdln a Marie Hrbkov svm vkem spluje ob dv nominan normy -!!!

Pedsedou hodnotc komise cukr senior a zrove i zvltnch vrobk  pod nzvem Artistika, kterou byla skulptura z cukrskch surovin (karamel, okolda, marcipn, slan peivo,tuk...) byl Frantiek Buchal, kter z dvodu pracovn vytenosti musel po skonen hodnotcch kon opustit arel hradeckho Aldisu, a tak nm tuto kategorii piblil zstupce Vladimr Krofta.

Hodnotc kolegov opakovan poukazovali na vkonostn rozdly ve vstavnm zpsobu tto soute. M jejich tvrzen platnost i u cukrskch senior?
Bez okolk je nutno ci, e leton laka hodnotcch kritti byla posazena dosti vysoko, co nm soutn peloton rozdlilo do nkolika vkonostnch balk.
To se tk zvanch chyb v cukrsk kategorii tak to bylo opakujc se nepochopen textu zadn, kter s sebou pineslo i podl chyb a ztrtu bod. V obdobnm smyslu lze hovoit o nevhodnosti poit nkterho druhu dekorac, pes kter se ji pelila vlna vvojovho trendu, a opt tedy se musely odetat body.
Podvme-li se na ty nejlep cukrsk tvrce, tak je poteba jejich tvorbu vloit do skupiny tch, kte nejenome kvalitnm zhotovenm soutnho zadn zvldli technickou strnku tvorby, ale pedevm jeho vizovou podobou dokzali vystihnout tvrho ducha doby, potamo prezentovat souasn vtvarn trend.

Cukrsk artistika byla vdy atraktivn podvanou. Byl letoek potvrzenm tohoto vroku i vjimkou?
Ve zstalo pi starm. Mm na mysli vysoce posezenm standardu kvality, kdy se v tvrm projevu neustoupilo ani o krok.
To se pedevm projevilo u skulptur, kde bylo patrno, kdo je rozenm vtvarnkem s darem tzv. od Boha. Zde byla patrn pirozen tvorba bez vyumlkovanosti a keovitosti.
Tato dla se vyznaovala, myslm e lze ci tm absolutn preciznost, kdy rozdl mezi umle zhotovenm expontem a originln pedlohou neml mezi sebou nikterak znanou vzdlenost. To byla ona skupina tvrch ldr, kter si to potom v bodovacm spurtu rozdvala mezi sebou kdo bude ped km.

Ji del dobu postrdme na soutch tohoto typu ledov skulptury, a to nejen v esku, ale i zahrani.
Dnes ve zvltn kategorii absentuje umn ledov tvorby, kter dve byla jet sem tam k vidn.
Ledov skulptura je velmi sugestivn tvorbou pitahujc vdy zven divck zjem. O je ledov umn magitj, o to vce je zven nrok na jeho proveden. Pprava obn mnoho invente, kdy v zkladu zmnm napklad natemperovan mrazc zazen na pesnou teplotu. Dal podmnkou je dobe zmrazen led, co je velk umn a alchymistick oek, podmiujc vystihnut teploty do podoby irosti, kdy mus bt zachovna optimln struktura bez rizika praskn.
Tomu vemu pedchz peprava objemnho ledovho kvdru vzna i na odpovdajc dopravn prostedek a tm lid. ili nesmrn nronost tohoto druhu tvorby nm vlastn dnes vyhnala ledov skulptury ze soutnch hal.

CUKR JUNIOR do 21 let
 
C/J1
Dva slavnostn dorty o velikosti 12porc - voln tma z toho jeden dort s vykrojenou porc k degustaci
 
C/J2
Msa Petits Fours tyi druhy v osmi kusech (celkem 32 ks) kad Petit four mus mt rozdlnou npl. Od kadho druhu mus bt jeden kus k nahldnut (rozkrojen)
 
C/J3

est samostatnch talovch dezert


 

 Vladislav Petr - VO, SO a SOU Bzenec

  

  

Kristna Vt, SHaS Krom

  



Vra Kianovsk, SH Bukaschool Most

 Vladislav Petr s trenrkou a editelem koly - VO, SO a SOU Bzenec /Cena M. Burdy/

Vladislav Petr zskal i cenu primtora msta Hradec Krlov

Pedsedkyn hodnotc komise mladch cukr Pavlna Berzsiov spatuje tvorbu cukrskho dorostu pi letonm GastroHradci nsledovn.

V cukrskm juniorskm zadn se dosti vrazn mnila pravidla. O jak zmny se jednalo?
Juniorsk cukrsk kategorie se letos v porovnn s pedelmi ronky vyznaovala velkmi zmnami, kdy pvodn zadn spovalo z jedn kategorie s kolem zhotoven 12cti porcovho dortu.
Nyn sestvaj propozice ze t kategori, kdy v t prvn bylo zadn dvou dort, z nich jeden ml povinnou vkroj. Druh kategorie obsahovala msu pettit foure a ta tet mla zadn ve zhotoven 6 jednotalovch mounk. Tm dolo k nastolen soutn nronosti obdobn seniorskm pravidlm.

Do jak mry byla zmna pravidel pro mlad soutc zt?
Bohuel opt se nm objevil ji chronick nedostatek spovajc bu v neporozumn zadn, i nevnovn mu odpovdajc pozornosti. Pevedu-li tento problm do konkrtna, pouki na pklad nedmrn velikosti nkterch dort. Je ve veobecn znmosti hmotnost jednoho dlu dortu, kter nm v nsobku 12 kus ji dopedu ur  celkovou hmotnost.
Tato logick matematika nebyla u nkterch vzata v potaz a tvoilo se systmem, e to njak dopadne. Pitom se vude ji del dobu hovo a na soutch i prezentuje trend miniaturizace. Nen to samoeln zleitost, ale praktick odraz zkaznickho konzumnho  poadavku, kdy lid  nechtj pojdat dezertn mnoinu, ale pouze ji degustovat.
Tud lze hodnocen shrnout do poznatku, e ten kdo jednak um tvoit a doke se na sout pipravit i v teoretick rovin, tak me pomlet i na medailovou odmnu.

Na tuctovm ronku GastroHradce se ve va kategorii trochu etilo zlatmi medailemi. V em byla pina?
Letos jsme se zlatmi medailemi trochu etili, protoe i nap pknmu zpracovn neodpovdal nkdy vrobek zadn a tm bodov ztrcel. Je to trochu paradoxn protoe z na strany byla pedsoutn osvta poskytovna, co zavdvalo z na strany domnn, e nedostatky tohoto typu se nebudou vyskytovat, ale ne vdy pokad tak tomu i bylo.
Je poteba pipomenout, e pro juniory je nejbli dortov kategorie, protoe je nejastjm nmtem jejich koln vuky. Talov mounky jsou ji velmi vyhrannou vukovou skupinou, kter se v praxi realizuje pouze ve specifickch gastrozazench a vtinov jsou pro studujc trochu vzdlenj disciplnou. Je proto nutn aby astnk soute zvil co je mu nejbli a zkusil sv soutn tst v zadn, kde je nejvce tzv.doma.

Zdraznte pednosti "afrnovch" zlatch medailist.
Podvme-li se na leton neju piku, lze za klad v hodnocen povaovat jejich techologick zpracovn surovin. Jednalo se o zpracovn okoldy do podoby istho lesku a hladkosti. Dalm pozitivem byla dobr prce s rznmi modelovacmi a potahovacmi hmotami.
Dalm velmi dleitm kritriem je zpracovn ovoce, kter do cukrainy dnes ji nezastupiteln pat. Ale je poteba ci, e n obor nem glazrovn jet tak vychytan jako kolegov kuchai. Proto ovoce v cukrskm soutnm proveden ji po krtkm ase zan ovadat a nespluje tu lohu, kterby mu mla bt v konenm efektu pednost.
Tyto fze zpracovn vrobku za pout uvedench hmot a surovin mnohdy rozhoduj o pidlen bodlu, kter u t neju soutn piky hraje i teba rozhodujc roli v konenm umstn.
Dal velmi dleitou vc je pochopen cukrskch tvrc role cukrskho vrobku v rmci souasn doby. Dnes ji byla ptomn dekorativn klasika pouze okrajov. Ve vtin mlo cukrsk zdoben podobu modern abstrakce ve tvaru spirlek, vcetvar apod., co je zleitost npadu, teoretick ppravy a zrove dokumentem pozitivnho soubhu tvorby s dobovm trendem vtvarnho umn.

- pokraovn ztra - report z kuchask soute naleznete na naem dalm portlu www.GastroNews.cz


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku