�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vanilkové rohlíèky á la Vídeò |
Autor: Datum vyd�n�: 05.12.2007 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=997 |
Vanilkové rohlíèky náleží k tradiènímu vánoènímu peèivu, které umí zhotovit každá hospodyòka. Pro tentokrát jsme pro vás pøipravili recept ze samotné noblesní Vídnì. Vzhledem k tomu, že dlouhodobé vzájemné soužití v dunajské monarchii. |
Vanilkové rohlíèky náleží k tradiènímu vánoènímu peèivu, které umí zhotovit každá hospodyòka. Pro tentokrát jsme pro vás pøipravili recept ze samotné noblesní Vídnì. Vzhledem k tomu, že dlouhodobé vzájemné soužití v dunajské monarchii a hranièní sousedství hodnì sblížily kuchyòské zpùsoby a návyky, nepøineseme urèitì nic objevného, ale možná nìkoho z vás upoutá malá odlišnost od toho, jak jste zvyklí vanilkové rohlíèky dìlat po vašem.
Recept pro 80 rohlíèkù Kuchaøské vánoèní recepty naleznete na našem dalším portálu www.GastroNews.cz Kuchaøské recepty naleznete na našem dalším portálu www.GastroNews.cz 50 g rozemletých mandlí 50 g rozemletých lískových oøechù 300 g hladké mouky hrstka soli 200 g másla 2 žloutky 5 balíèkù vanilinového cukru (na posyp) 1/2 šálku práškového cukru Pøíprava Chladné máslo nakrájíme na kousky, pøidáme žloutky a vše v mixéru rozmixujeme. Mouku smícháme s madlemi, oøechy, práškovým cukrem a solí. Máselnou smìs s mandlemi, oøíšky, cukrem a solí pøidáme do mouky. Uhnìteme tìsto, zabalíme do fólie a necháme alespoò 2 hodiny odstát (nejlepší je ovšem celou noc) v lednièce. Potom utvoøíme z tìstové hmoty rolièku (asi o prùmìru 10-12 mm), nakrájíme na stejnì dlouhé kousky (asi 5-7 cm) a z nich tvoøíme rohlíèky. V pøíslušném množství je pak naskládáme na plech, který vyplníme papírem na peèení a v pøedehøáté troubì peèeme pøi teplotì 160 °C na støedním patøe do zlaté barvy (asi 10 minut). Rohlíèky ještì teplé posypáváme vanilinovým cukrem. Pro zlepšení pùsobnosti aromatu se do cukøenky s cukrem vkládá vanilková tyèinka jeden den pøed sypáním. Tu upravíme tak, že její konce podélnì naøízneme, aby vanilkový aromat lépe pronikal na povrch. |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |