Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Re: Cech zmrzlinářů?' |
Od: kol |
Vloženo: 19.08.2006 14:18:37 |
Vyrábím zmrzlinu několik let, ale u nás v ČR je téměř nemožné dělat kvalitní smetanové zmrzliny. Minulý rok jsem se v zemědělském družstvě domluvil na dodávkách čerstvého mléka, abych výráběl zmrzlinu s vyšším obsahem tuku a krémovější. Asi po 2 měsících jsme spolupráci ukončily z důvodů požadvků hygieny, že mléko musím převážet v chladicím voze, přesto že s JZD to mám asi 500m. Nyní jsem pročítal novou vyhlášku č 77/2003Sb ve znění vyhlášky č. 124/2004Sb A tam se píše - cituji K výrobě zmrzliny lze použít jen suroviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštním právním předpisem pro potraviny. Zmrzlinová směs připravená studenou cestou se připravuje z průmyslových výrobků určených k tomuto účelu podle návodu výrobce. Takto připravenou směs, pokud není bezprostředně zmrazena na teplotu -8°C a nižší, lze před zmrazením uchovat nejdéle 60minut při teplotě nejvýše +4°c. Z toho plyne, že pokud prodáváte točenou zmrzlinu a nemáte paster, tak má trvanlivost jen 60minut. Po 60minutách umyjete stroj dezinfekci a můžete pokračovat v prodeji s nouvou směsí. Při přípravě teplou cestou je trvanlivost 48hodin. To ještě musíte vypracovat HCCP a vše potrobně zapisovat do tabulekteploty. Jen kalibrovaný teploměr na měření teplot mě stál 5000,-Kč vypracování HCCP 5500,-Kč a registrační pokladna 40 000,-Kč a to ještě zaměstnám od 1.12007 sílu která bude každou zmrzlinu markovat a zákazníkovi dávat lístek. Pak dokoupím 1 popelnici na ústřížky z lístku. Už by se měli vzpamatovat a zrušit nesmyslné vyhlášky. |
|
|
|
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|