Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Re: Bramborová čokoláda, kočičí mýdlo' |
Od: Jenda |
Vloženo: 17.08.2016 1:31:27 |
Postup
5 kg hroznového cukru rozpustíte nad párou, či ve vodní lázni tak, aby teplota nepřesáhla 44° C. 50 g sušených bílků rozpuštěných v 1/2 l vody, do kterého postupně zašleháte rozpuštěný hroznový cukr. Po částech obarvíte a ochutíte.
bílou část vanilkou, b) růžovou část ovocnou esencí, např. jahodovou, malinovou apod. c) žlutě obarvíte citronem, d) hnědě kávou a kakaem, e) fialově, event. zeleně podle dostupnosti potravinářských barev
Jednotlivé druhy ochucené a obarvené, nalijeme do tvořítek, eventuálně použijeme kapsli, a to do výše 1 až 1,5 cm. Po vychladnutí nařežeme drátovou řezačkou na požadované obdéníčky.
Určitě si někdo vzpomínáte na tyto mejdlíčka, která se prodávala již před možná 40 –50 lety. (jestli se prodávají v Česku dnes, to už nevím- protože tam nežiji) Bývaly to takové různobarevné tabulky ve tvaru čokolády a my jako malé děti na Moravě jsme tomu říkavaly “Kačení mýdlo”. Jako dnes si vzpomínám, že ta jedna tabulka stávala 0,25 halířů. (v tu dobu bývaly ještě petadvacetihalíře). Když nám dala babička 1 kč, tak už jsme utíkaly do obchodu a přinesly si 4 ks tohoto mýdélka.
Hodně let jsem pátrala po tomto receptu. Teď mi ho poslala kamarádka z Česka a píše mi u něj, že je to recept z knihy: “Zbožíznalectví při výrobě cukrovinek”.
|
|
|
|
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|