Vsichni víte, jak vypadají, v cem se pecou.
V predehrate troube na 190 - 200 stupnu, priblizne 20 minut. Pokud po upeceni budou vase muffiny mit nesoumernou "cepicku", pecete pri moc vysoke teplote, pokud cepicku nevytvori, a budou uvnitr nepropecene, neni to dobou peceni, ale teplotu pro zmenu zvyste.
ZAKLADNI RECEPT:
/na 24 muffinu o prumeru 5 cm/
300 g hladke mouky prosijte s 50 g cukru, pridejte spetku soli a
2 cajove lzicky /1 sacek ?/ kypriciho prasku do peciva.
Zvlast smichejte 2 cela vejce s 50g rozpusteneho masla a 200 ml mleka.
Vse rychle a dobre smichejte dohromady, naplnte do formy, kazdy do dvou tretin a upecte.
Upozornuji, ze nasledujici radky jsou pouze pro otrle /a pro obyvatele Severoamerickeho kontinentu/
Muffiny lze vyrobit, a uz jsem je videl, nektere i odvazne ochutnal, v nejen techto variacich:
bananove s orechy, se susenymi fiky, brusinkove, boruvkove, svestkove, jablkove, ananasove, syrove, makove,
ale take slaninove /obzvlaste nechutne/ a muj favorit na nejodpornejsi muffin co jsem kdy okusil je dynovy.
V podstate, co vam spadne do misy, takove budou.
Recept je prevzan z knihy Joy of Cooking, Irma Rombauer, 1987, upraven pro 21. stoleti a pouziti v Evrope.
Tomas Sedlacek