Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Recept na Marcipán (falešný i pravý)' |
Od: Tomas Sedlacek |
Vloženo: 09.02.2005 0:43:30 |
Dobry den, marcipan, pouzivany v kuchyni jiz od 16. stoleti, at uz jako napln, ozdoba ci "poleva" dortu, by mel obsahovat nejmene 25 procent mandli, jinak se mluvi o mandlove paste. Pravy marcipan 50%.
V obou receptech, ktere prikladam, je nutno mit loupane mandle co nejjemneji umlete, v komercnich zarizenich se lisuji mezi valci, cim jemneji mlete, tim je vysledek lepsi. Opatrne s barvenim, nejlepsi je zaschle ozdoby obarvit za pouziti modelarske strikaci pistole, ovsem chce to cvik (a investici). Nebo stetecek, trpelivost a pevnou ruku, cimz nerikam, ze nemuzete dosahnout skvelych vysledku s predem obarvenou hmotou.
NEVARENY MARCIPAN 120 gramu mouckovy cukr 120 gramu mlete mandle(viz. vyse) 1 vajecny bilek spetka soli
Vse dobre propracujte dohromady, dokud nevznikne hladka hmota, uchovavejte v lednicce v igelitu bez pristupu vzduchu.
VARENY MARCIPAN jako "dil" muzete pouzit treba sklenici nebo hrnicek, dulezity je pomer
3 dily mouckoveho cukru 1 dil vody 4 dily jemne mletych mandli
Svarte cukr s vodou az se rozpusti, prisypte mandle a michejte az se hmota prestane castecne lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hneteme drevenou vareckou, az je chladnejsi tak rukou, nejlepe na mramorove desce. Propracujte az hmota zchladne a je hladka, skladujte opet v chladnicce v igelitu.
Existuje mnoho dalsich receptu na marcipan, stejne tak jako na hmotu ze suseneho mleka apod., v domacim prostredi si myslim ze jsou dva vyse uvedene relativne pouzitelne, poslete fotku dortu, az bude hotovy.
Hezky den a vesele peceni, Tomas Sedlacek
|
|
|
|
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|