Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Re: Omluva!!!' |
Od: dana |
Vloženo: 22.07.2007 21:17:41 |
Ctěla jsem jen napsat, že taky nejsem vyučená cukrářka. Když jsem se v sedmdesátých letech na toto řemeslo hlásila,/ protože od útlého dětství jsem věděla, že cukrařina je to co chci dělat/ tak jsem pro velký počet uchazečů nebyla přijata, tak jsem se vyučila pekařkou. Mohu říci, že na své VÝBORNÉ mistry vzpomínám dodnes. Učení byla nejlepší doba,všichni tam byli pro nás a snažili se do těch našich hlaviček nalít vše co znali. Kdo naslouchal věděl , kdo né tak měl smůlu. A že na nás byli tvrdí. Nikdy jsem si doma nedovolila říct, že ten nebo onen mistr je takový nebo onaký, to bych schytala. Po vyučení jsem procházela různé provozy pekáren a cukráren. A sbírala zkušenosti, četla, zkoušela a na všechno si přicházela sama.Dělala jsem technologa, pak ved. výroby ve velké cukrárně a vím ,co produkují dnešní učiliště. Všichni co dostanou vyučence na provoz mi dají za pravdu. Ale pane Sedláčku, kdo s tím má pohnout??? Čtu o Společenstvu cukrářů samé negativa. Proč nepracují jak mají. Oni musí připomínkovat, tlačit, žádaz zněny v osnovách cukrařiny. Učiliště se k tomu nemají, protože tento systém který je, jim asi vyhovuje. Oni mají finance za učně a nemají potřebu je něco naučit jen si to odučit. Nejlepší systém byl,že se učilo pro určitou cukrárnu a tam se chodilo na praxi, po vyučení se tam muselo tři roky pracovat, aby se vrátily náklady spojené s učení.Vím, že to asi dnes nejde, ale bylo to dobré. A jak je to s učni v USA??? Pokud vím tak tam nic takového není, nikdo nikoho neučí. Je to pravda?? Myslím že to dopadne u nás taky tak.Protože když nemáme kvalitní učně, nemůžeme mít ani kvalitní mistry.Je to velká škoda....dana |
|
|
|
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|