Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Re: turecký med a žužu' |
Od: Hav |
Vloženo: 23.10.2007 19:55:52 |
Ptali jste se tady na turecký med, který by byl tuhý a sekal se sekáčkem. Jeden recept jsem objevila a tak ho zde zveřejním. Upozorňuji Vas ale, že ho nemám vyzkoušený, takže bez záruky. Recept je ze sešitu Nezapomínáte na med ? a byl vydán v roce 1977.
Domácí turecký med 24 dkg cukru, 13.5 dkg medu, asi 1.5 dl vody (16 dkg), 4 bílky, 30 dkg sekaných oříšků
Cukr s medem necháme nejdříve úplně rozpustit ve vodě. Pak přistavíme na oheň a zahříváme. Zkoušíme kapku chladnoucího cukru mezi prsty. Tvoří-li mezi prsty tenkou nit, říkáme že je svařen na první stupeň, tj. na nit. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, přilijeme do něho horkou cukrovou hmotu a šleháme ještě na ohni asi 8 minut. Necháme vychladnout. Znovu přistavíme na teplo a vařečkou hmotu obracíme ode dna, až je hodně hustá. Přisypeme rozsekané oříšky nebo mandle a necháme ztuhnout. Vychladlý med dělíme sekáčkem na kousky.
Recept jsem opsala slovo od slova. Znovu upozorňuji, že jsem ho nezkusila, tak nevím. Prosím proto všechny odvážné, aby se podělili o to, jak jejich pokus dopadl.
|
|
|
|
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|