Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Nepravý macipán'

Od: Iva

Vloženo: 03.03.2008 21:42:30

ahoj, my s kamaratkou robime takyto marcipan (falosny) - 100 g suseneho mlieka Laktino polotucne (modra krabica) a 50 g praskoveho cukru (cukr moucka). Toto vsetko viackrat preosejeme cez jemne sitko (zvysky - omrvinky - vyhodime). Z tejto preosiatej "mucky" si odlozime tak za polievkovu lyzicu pre pripad, zeby sme to prehnali s vodou a bolo by potrebne neskor hmotu zahustit.
Do preosiateho mlieka a cukru dame asi tri kvapky oleja a po kvapkach pridavame vodu. Miesame elektrickym mixerom s metlickami, ktore su urcene na hnietenie alebo na kysnute cesto (take zatocene, nie tie, ktore sa pouzivaju napr. na krem). Vodu treba pridavat velmi opatrne. Skor treba vyckat a radsej dlhsie miesat. Najprv sa spravia take hrcky, vyzera to ako mrvenicka (neviem, ako sa to povie po cesky - proste ked postruhas rezancove - nudlove cesto - take hrudky) a fakt treba uz len velmi opatrne pridavat vodu po kvapkach. Cele toto miesanie moze trvat aj 10 minut!!! Aj viacej, ked si opatrna. Ze je to hotove, spoznas podla toho, ze sa hmota scelila. Vtedy treba si naolejovat dokladne ruky a zacat marcipan miesit v rukach, sulat medzi dlanami, proste hrat sa ako s plastelinou dovtedy, kym nebude marcipan vlacny a bude sa dat z neho tvarovat. Pocas miesenia sa Ti moze hmota lepit na ruky, vtedy treba ruky umyt, nanovo naolejovat a stale miesat, robit take valceky. Ale pozor, aby marcipan nebol moc preolejovany, lebo potom sa tiez zle s nim robi.
Farbivo mozes pridat pocas miesenia. Ja mam skusenost s tekutymi a praskovymi (rozrobia sa vo vode) farbivami.
Ked je marcipan hotovy, tak na potiahnutie torty ho vyvalkaj medzi foliami (mozu byt aj euroobaly), prenes pomocou valecka na tortu a boky torty - vyvalkaj si dlhsi valecek, ktory rozvalkas, potom navinies napr. na dojcensku flasku (ma rovne dno, preto sa s tym lepsie robi) a potom len dookola potahuj okolo torty. Vyhladis to s naolejovanymi rukami a dozdobis kremom.
Pocas robenia marcipanu mozes mat problemy:
-moc riedky marcipan - je ked je moc vodnaty - treba ho nechat na vzduchu vysusit
-moc suchy, drobivy - treba rozrobit vodou, t. j. mokrymi rukami postupne miesit
Pisala som po slovensky, neviem, ci si vsetkym vyrazom rozumela, ak nie, napis mi kludne aj email, ja Ti mozem viacej napisat, pripadne, ked budeme robit s kamoskou tortu, tak Ti mozeme pofotit a poslat.
Vela stastia a dodavam, ze je to tazsie sa naucit robit marcipan takto z precitaneho, my obe sme to videli a tak sme sa naucili.
Paa


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.