Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Re: domácí zmrzlina' |
Od: Hav. |
Vloženo: 08.06.2008 20:34:37 |
Přidávám slíbené recepty na domácí zmrzlinu : Citrónová zmrzlina - na 1/2 l směsi 10 dkg cukru 3 dl vody 2 dkg pudinkového prášku ( solamylu či maizeny) 1 - 1 1/2 citronu 1/2 dl šlehačky (ušlehat) Směs cukru, vody a pudinkového prášku povaříme 3 - 5 minut. Částečně vychladlý roztok se přichutí citronovou šťávou a procedí. Ke konci mražení ve strojku přidáme šlehačku. Místo citronu lze dát pomerančovou šťávu.
Banánová zmrzlina 7,5 - 10 dkg cukru 2,5 až 3 dl vody 1/2 - 1 dkg pudinkového prášku 12,5 až 15 dkg banánů 1/2 citronu 1/2 - 1 dl ušlehané šlehačky Svaříme jako u citonové zmrzliny a vmícháme rozmixované banány a dochutíme citronovou šťávou.
Jahodová zmrzlina 10 dkg cukru 3 dl vody 1 až 1 1/2 dkg pudinkového prášku 10 až 15 dkg propasírovaných jahod (zbavených jadérek) citronová šťáva na dochucení podle chuti 1/2 až 1 dl ušlehané šlehačky ( nemusí být) Z tohoto základu lze udělat i zmrzlinu meruňkovou, malinovou.
Pokud byste dělali zmrzlinu borůvkovou, tak doporučuji dát méně protlaku, protože je pak příliš hutná a není to ono. Také doporučuji řídit se při dochucování vlastní chutí - též vzhledem ke kyselosti či vyzrálosti ovoce. Zmrzlinu doporučuji sladit tak, aby v nezmraženém stavu byla o trochu sladší než si myslíme, že by měla být, protože zmrazením jakoby cukr ztratí na síle a zmrzlina je pak příliš kyselá. To si ale musí každý vyzkoušet podle své chuti. Pudinkového prášku doporučuji dát spíš o trochu méně než více.
Základ na smetanovou zmrzlinu 5,5 dl smetany 12 % nebo 2,5 dl smetany ke šlehání a 3 dl plnotučného mléka 7.5 dkg cukru 6 žloutků kousek vanilky mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí je to základ na vanilkovou zmrzlinu, kterou lze dále dochutit kakaem, čokoládou, banány nebo ořechy
Jahodovo - jogurtová zmrzlina 5 dl 12% smetany nebo 1/4 l šlehačky a 1/4 l mléka 3 žloutky 5 vrchovatých lžic cukru 300ml bílého jogurtu - smetanového 1/2 kg jahod¨ podle potřeby cukr na dochucení Ze smetany, cukru a žloutků umíchat ve vodní lázni krém , do prochladlého vmíchat jogurt a propasírované jahody. Podle chuti dosladit. Místo jahod lze dát meruňky.
Omlouvám se za různá množství vzniklého základu v receptech. Je to zaviněno změnou výrobníku zmrzliny a to menšího za větší. Ten současný je na 1 litr zmrzliny, ale hotové, tedy směsi se musí dát méně. Recept na jogurtovou zmrzlinu je na 2 várky .
|
|
|
|
Dnes je neděle neděle 22. prosince 2024
svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|