Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Normy'

Od: Oloušek

Vloženo: 01.08.2008 10:28:40

Co se týká norem bývalých (ČSN) tak sice nápad je to dobrý, ale jak psal Johny tak autorská práva je jedna věc a umět se v těchto normách orientovat je druhá věc. I když tyto normy jsou ověřené léty, pro málo zkušeného člověka to nemusí přinést ten pravý požitek. Receptury se totiž skládají z polotovarů, tzn že máslový oříškový krém je třeba složený ze žloťáku (1 norma), pražených lískáců( 2 norma a je to složeno dohromady jako maslový krém. dělám technologa několik let a přenormovat receptury pro mne není problém, protože to dělám den co den, ale pro člověka který si chce něco upéct jen tak to bývá celkem oříšek vyznat se vtěch hromadách čísel a odkazů na další receptury. Jak psal Johny, přikláním se ke knize Pulpánové, i když není tak přesná a v technologiiiiiiích tam jsou chyby, ale co se týká receptur jsou pro laika líp čitelné než ČSN.
Samozřejmě že je také nutností znát alespoň základy při zpracovávání surovin ( mouka, lepek, teploty nahřívání u čokolády a jiné) jinak pak jsou opravdu i dobré recepty na nic.


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.