Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Re: lékořicový pendrek' |
Od: Komár |
Vloženo: 03.08.2009 19:53:01 |
Protože sem nemůžu dávat odkaz na jinou stránku, zkopíroval jsem kousek textu Gabriely Vošolkové o Lékořici lysé z jiné stránky, snad se nebude zlobit. Článek byl zveřejněn 25.07.2003 Doufám že to někomu pomůže.
Kořeny lékořice, které jsou silné asi jako prst a dosahují délky až osmi metrů, se sklízejí na podzim. Omyjí se, oloupou, nastrouhají a nakonec se vyvaří ve vodě. Vznikne hustá černá tekutina, která se před ztuhnutím slije do nádob. Masa se dále zpracovává především v potravinářství a likérnictví. Používá se také při výrobě limonád a některých druhů piv. Do piva se přidávala proto, že zvyšuje pěnivost. Lékořicí se také upravuje chuť tabáku. Pokud si chcete vyrobit oblíbenou černou pochoutku pendrek, není nic jednoduššího. Jedná se o zahuštěný a upravený extrakt z kořene. Ten získáte tak, že kořen lékořice nakrájíte na drobné kousky, rozmačkáte a umelete v mlýnku. Získáte výtažek, který se vaří v měděném kotli, až získá hnědočernou barvu a zhoustne. |
|
|
|
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|