Reklama
|
Téma "Nepravý macipán"
|
Nepravý macipán
Od: Lenka
|
02.03.2008 12:11:50.
id: 4195.
|
|
Mám prosbu,potřebovala bych osvědčený recept na marcipán.Chtěla bych z něho modelovat i potahovat.Děkuji. A ještě jeden dotaz,jak dlouho se suroviny musí míchat?
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Nepravý macipán
Od: Iva
|
Vloženo: 03.03.2008 21:42:30.
ID: 4209.
|
|
ahoj, my s kamaratkou robime takyto marcipan (falosny) - 100 g suseneho mlieka Laktino polotucne (modra krabica) a 50 g praskoveho cukru (cukr moucka). Toto vsetko viackrat preosejeme cez jemne sitko (zvysky - omrvinky - vyhodime). Z tejto preosiatej "mucky" si odlozime tak za polievkovu lyzicu pre pripad, zeby sme to prehnali s vodou a bolo by potrebne neskor hmotu zahustit. Do preosiateho mlieka a cukru dame asi tri kvapky oleja a po kvapkach pridavame vodu. Miesame elektrickym mixerom s metlickami, ktore su urcene na hnietenie alebo na kysnute cesto (take zatocene, nie tie, ktore sa pouzivaju napr. na krem). Vodu treba pridavat velmi opatrne. Skor treba vyckat a radsej dlhsie miesat. Najprv sa spravia take hrcky, vyzera to ako mrvenicka (neviem, ako sa to povie po cesky - proste ked postruhas rezancove - nudlove cesto - take hrudky) a fakt treba uz len velmi opatrne pridavat vodu po kvapkach. Cele toto miesanie moze trvat aj 10 minut!!! Aj viacej, ked si opatrna. Ze je to hotove, spoznas podla toho, ze sa hmota scelila. Vtedy treba si naolejovat dokladne ruky a zacat marcipan miesit v rukach, sulat medzi dlanami, proste hrat sa ako s plastelinou dovtedy, kym nebude marcipan vlacny a bude sa dat z neho tvarovat. Pocas miesenia sa Ti moze hmota lepit na ruky, vtedy treba ruky umyt, nanovo naolejovat a stale miesat, robit take valceky. Ale pozor, aby marcipan nebol moc preolejovany, lebo potom sa tiez zle s nim robi. Farbivo mozes pridat pocas miesenia. Ja mam skusenost s tekutymi a praskovymi (rozrobia sa vo vode) farbivami. Ked je marcipan hotovy, tak na potiahnutie torty ho vyvalkaj medzi foliami (mozu byt aj euroobaly), prenes pomocou valecka na tortu a boky torty - vyvalkaj si dlhsi valecek, ktory rozvalkas, potom navinies napr. na dojcensku flasku (ma rovne dno, preto sa s tym lepsie robi) a potom len dookola potahuj okolo torty. Vyhladis to s naolejovanymi rukami a dozdobis kremom. Pocas robenia marcipanu mozes mat problemy: -moc riedky marcipan - je ked je moc vodnaty - treba ho nechat na vzduchu vysusit -moc suchy, drobivy - treba rozrobit vodou, t. j. mokrymi rukami postupne miesit Pisala som po slovensky, neviem, ci si vsetkym vyrazom rozumela, ak nie, napis mi kludne aj email, ja Ti mozem viacej napisat, pripadne, ked budeme robit s kamoskou tortu, tak Ti mozeme pofotit a poslat. Vela stastia a dodavam, ze je to tazsie sa naucit robit marcipan takto z precitaneho, my obe sme to videli a tak sme sa naucili. Paa
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Nepravý macipán
Od: hanka
|
Vloženo: 04.06.2008 12:20:08.
ID: 4807.
|
|
Ahoj holky, právě jsem vyrobila nepravý marcipán dle vašeho receptu. Hmotu jsem vypracovala hodně tuhou, šlo to i vyválet. Ale potáhla jsem s tím dort a neustále mi to ztéká. Nahoře to popraskalo a hmota se hrne dolů. Co s tím? Tisíceré díky za radu Hanka.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Nepravý macipán
Od: Lenka
|
Vloženo: 04.03.2008 15:07:50.
ID: 4214.
|
|
Moc děkuji za vyčerpávající příspěvek.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Nepravý macipán
Od: Iva
|
Vloženo: 05.03.2008 22:30:32.
ID: 4227.
|
|
Nie je za co, snad sa marcipan podari, drzim palce,pa
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Nepravý macipán
Od: lenka
|
Vloženo: 04.06.2008 20:55:37.
ID: 4810.
|
|
nejlíp se potahovka dělá v domácí pekárně, je krásně zpracovaná a bez práce. dělám 20dkg sušené mléko,20dkg cukr moučka,cca 50ml vody(dle potřeby) 2lžičky oleje, lžičku kukuřičného sirupu nebo medu
odpovědět
|
| | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|