Cukrář.cz

Reklama



Téma "Marlenka"


Marlenka
Od: Júlia

07.09.2005 14:56:06.
id: 424.


Priateľka z Maďarska hľadá recept na tortu, ktorú jedla v Prahe a mala názov Marlenka. Prosím pomôžte!

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Vierka

Vloženo: 08.09.2005 11:27:12.
ID: 425.


ahoj Júlia,

ja som zháňala recept na Marlenku na týchto stránkach na jar. Dostalo sa mi tejto odpovede:

Nasla jsem tohle:

Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
700g hladké mouky,

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 700 g hladké mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.

Krém:
200 g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné : vlašské ořechy, 100 g koňaku.

Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny je důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme a s máslem umixujeme. Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta ( může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem).


potom daj vedieť, či sa torta vydarila.

čau!

odpovědět

    Nadpis: Re: Marlenka
Od: Júlia

Vloženo: 08.09.2005 13:51:02.
ID: 426.


1velká lžíce sody - je to tekutá sóda, t.j. voda alebo sodabicarbona, t.j. prášok?


odpovědět

       Nadpis: Re: Marlenka
Od: Vierka

Vloženo: 08.09.2005 14:52:13.
ID: 427.


predpokladam, ze soda bicarbona

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: ZuSka

Vloženo: 11.09.2005 16:10:02.
ID: 430.


ja myslim,ze to je blbost. Marlenka je,aspon co ja vim,trvanlivy "dort" co vyrabi ted presne nevim jaka firma. Je obdelnikova, promazana karamel kremem a dozdobena orechy a cokoladou na zpusob Beze rezu. Vydrzi 10 dni pri teplote nad 25 a 28 dni,kdyz ji mate v chladu. Ja mam za to,ze ji chutnalo tohle a ne medovnik :).

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: drahus

Vloženo: 26.09.2005 8:30:41.
ID: 455.


recept na medovy dort marlenka

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Ewe

Vloženo: 13.08.2006 14:02:10.
ID: 1139.


Já bych potřebovala recept na Marlenku podle staroarménské receptury...

odpovědět

Nadpis: Re: Marlenka
Od: Mája

Vloženo: 18.11.2006 22:26:46.
ID: 1422.


Marlenka= medový dort, dá se říct medovník, ale pravý medovník to neni. Vydrží 20-25 dní v teplotě do 25 stupňů. Jelikož je tak trvanlivý, určitě neobsahuje máslo, jak psala paní do receptu.

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: Marlenka
Od:

Vloženo: 12.11.2012 4:22:09.
ID: 9731.




odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.