Reklama
|
Téma "Marlenka"
|
Marlenka
Od: Júlia
|
07.09.2005 14:56:06.
id: 424.
|
|
Priateľka z Maďarska hľadá recept na tortu, ktorú jedla v Prahe a mala názov Marlenka. Prosím pomôžte!
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Marlenka
Od: Vierka
|
Vloženo: 08.09.2005 11:27:12.
ID: 425.
|
|
ahoj Júlia,
ja som zháňala recept na Marlenku na týchto stránkach na jar. Dostalo sa mi tejto odpovede:
Nasla jsem tohle:
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý. Těsto: 100g másla, 2 velké lžíce medu, 250 g cukru, 1 malá lžička octa, 1velká lžíce sody, 2 vejce, 700g hladké mouky,
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 700 g hladké mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.
Krém: 200 g másla, 1 konzerva Salka, nepovinné : vlašské ořechy, 100 g koňaku.
Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny je důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme a s máslem umixujeme. Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta ( může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem).
potom daj vedieť, či sa torta vydarila.
čau!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marlenka
Od: Júlia
|
Vloženo: 08.09.2005 13:51:02.
ID: 426.
|
|
1velká lžíce sody - je to tekutá sóda, t.j. voda alebo sodabicarbona, t.j. prášok?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marlenka
Od: Vierka
|
Vloženo: 08.09.2005 14:52:13.
ID: 427.
|
|
predpokladam, ze soda bicarbona
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marlenka
Od: ZuSka
|
Vloženo: 11.09.2005 16:10:02.
ID: 430.
|
|
ja myslim,ze to je blbost. Marlenka je,aspon co ja vim,trvanlivy "dort" co vyrabi ted presne nevim jaka firma. Je obdelnikova, promazana karamel kremem a dozdobena orechy a cokoladou na zpusob Beze rezu. Vydrzi 10 dni pri teplote nad 25 a 28 dni,kdyz ji mate v chladu. Ja mam za to,ze ji chutnalo tohle a ne medovnik :).
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marlenka
Od: drahus
|
Vloženo: 26.09.2005 8:30:41.
ID: 455.
|
|
recept na medovy dort marlenka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marlenka
Od: Ewe
|
Vloženo: 13.08.2006 14:02:10.
ID: 1139.
|
|
Já bych potřebovala recept na Marlenku podle staroarménské receptury...
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marlenka
Od: Mája
|
Vloženo: 18.11.2006 22:26:46.
ID: 1422.
|
|
Marlenka= medový dort, dá se říct medovník, ale pravý medovník to neni. Vydrží 20-25 dní v teplotě do 25 stupňů. Jelikož je tak trvanlivý, určitě neobsahuje máslo, jak psala paní do receptu.
odpovědět
|
|
| | | | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|