Reklama
|
Téma "proč to kupujete?"
|
proč to kupujete?
Od: cukrář
|
13.07.2010 0:26:00.
id: 7578.
|
|
Jen tak by mě zajímal nzor zákazníků, těch sem chodí asi většina, než cukrářů profesionálů. Proč je čech ochotný zaplatit v cukrárně 15- 30 kč za tzv. "odlehčený zákusek", což je většina chemie ředitelná vodou s minimálním nákladem? Koupili by jste si třeba stejnou velikost zákusku, jen kvalitnější a o ... 5kč dražší, dělaný z kvalitních surovin a západních technologií. ? Proč se ptám? 1. Je mi smutno, že se česká cukrařina moc nerozvíjí ( 12dkg větrník, obrovské ovocné koše, štafetky...) přes 50 let skoro bez inovace 2. podnikám, ale na nedostatek klientů si nestěžuji, to mě spíš zajímá pro ostatní poctivé cukrárny ( kterých je po málu)... jen bych aby ubylo "instantních cukrářů", kteří třeba ani nejsou vyučení a dali se na dráhu podnikání v oboru, jen proto, že došli na tom jak udělat směs a jak z toho vytěžit peníze. P.S. : Svoje názory a dotazy nikomu nevnucuji, je to můj osobní názor a cukrařina je pro mě to hlavní.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: proč to kupujete?
Od: Karlos
|
Vloženo: 13.07.2010 9:05:37.
ID: 7581.
|
|
A co tzv. trvanlivka? Úhledně zabalené rolády bez chuti, co vydrží měsíc i déle, dokonce i ty sušenky nejsou nic moc. Zákusků bez chuti jsem za poslední roky jedl taky dost. Lidi si to dělaj sami. Mainstream není vlastně moc náročný, koupí kde co a věří obalům a nízké ceně. Proč by se toho vychytralí obchodníci nechytli, když to funguje? To že větrník už dávno neobsahuje smetanu z kravského mléka postřehlo jen malé procento populace. Pokud něco usnadní technologii a lidi si toho ani nevšimnou, proč toho nevyužít. Oblafnou je nízkou cenou a pěkným obalem. Někomu stačí že zmrzlina je tzv italská, nebo balkánská a pak si pochutná, přeci musí být dobrá když se tak jmenuje. To je prostě ta rychlá doba, naštěstí dobrých zákusků je stále dost, aspoň tady na vsetínsku.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: proč to kupujete?
Od: Hav
|
Vloženo: 13.07.2010 13:52:27.
ID: 7582.
|
|
Možná proto, že spousta lidí nikdy opravdu kvalitní zákusek neochutnala, tak berou co je a navíc jsou zblblí reklama a obtloustlé maminy si myslí, že odlehčený zákusek je pro jejich tajli jen menší hříšek. Do cukráren z Vámi uvedených důvodů téměř nechodím, raději upeču doma. Vím co jsem tam dala - tuk je máslo, ovoce je ovoce a ne ochucovací pasta, zrovna tak u ořechů. A čokoláda či šlehačka je taky pravá.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: proč to kupujete?
Od: Johny
|
Vloženo: 19.07.2010 9:42:44.
ID: 7587.
|
|
Dobré ráno, sice nejsem "zákazník" cukráren v tom pravém slova smyslu, ale rád bych reagoval. Co je vlastně tzv. "odlehčená cukrařina"? Existuje vůbec něco takového??? Já se obávám, že jakási lehčí forma cukrařiny neexistuje, protože naše cukrařina je založena na máslových krémech, živočišné šlehačce a korpusech z bílé mouky. Všechny ty názvy bio, light .... mi připadají jako dobře vymyšlený reklamní trik. A co se týče rostlinného krému (nazývaného též rostlinná šlehačka)? No jen doufám, že této náhražce nechybí také jedna molekula, aby to byla umělá hmota, jako tomu je u margarínu. Hodně lidí začalo používat různé náhražky v domění, že šetří své zdraví, ale opak je pravdou. Za tyto lži, kterým věříme platíme velkou cenu, cenu vlastního zdraví. Jen abych odpověděl jako zákazník na otázku kvality a ceny. Ano určitě bych si připlatil a koupil bych si klidně zákusek o 5,- dražší, ale alespoň bych z něho měl chuťový zážitek. Platí to u nás u všeho, co se týče sušenek, čokolád ... už dávno nemají chuť, kterou si pamatuji jako dítě. Akce na sušenky za 3,90,- které nemají už ani chuť, jen z nich člověk cítí cukr a tuk, opravdu velké zklamání. Totéž platí i o ovoci, kam se podělo kvalitní, zralé a chutné ovoce?????!!!!! Jak můžeme připravovat krásnou a kvalitní cukrařinu bez kvalitních surovin????? Přiznávám, že jak tak občas chodím kolem cukráren, už dlouho se mi nestalo, že bych se někde rád zastavil a něco si koupil, protože už estetická stránka současných cukrářských výrobků mě leckdy doslova odpuzuje! Hodně výrobců na popud zákazníků vše vyrábí "veliké", což odpovídá české povaze, ať je to jaké to je, hlavně že toho je hodně. Kokosky už dávno nemají ten krásný "prask", jsou neuhlédně slepované .... na věnečcích přehřátý nebo zteklý fondán, likérové špičky jsou spíše tvaru temelínských věží .... Uvědomte si, že ten kdo řídí to co se bude nebo nebude prodávat jste právě vy! Zákazníci. Co se týče instantních cukrářů, přiznávám, že i já jsem mezi ně dlouhé roky patřil. Nebudu se tu nijak vymlouvat, bylo to z několika důvodů, pracoval jsem v provozech kde to tak bylo zavedeno a druhým a tím hlavním důvodem bylo, že jsem NAPROSTO neměl znalosti, jak cukrařinu připravovat klasickou přírodní cestou, protože mě to nikdo nikdy nenaučil. Nemluvím teď o klasické cukrařině jako jsou větrníky, věnečky, kokosky, likérové špičky ... velmi kvalitní základy této cukrařiny jsem získal na učilišti v Nové Pace a tímto tam zpět děkuji i svým mistrům odborného výcviku, protože tyto kvalitní základy oceňuji dodnes! Mám na mysli klasickou přípravu ovocného mousse, čokoládového mousse, připravit si ovocné glazé, čokoládové glazé ... Změna pro mě nastala zhruba před rokem, kdy jsem nastoupil do cukrárny, kde byli dva ze čtyř majitelů Francouzi. Najednou jsem poznal, že cukrařina se dá dělat i jinak, naprosto klasickou cestou, s ovocem, želatinou, čokoládou ... Zatím jedinou cestou je, jak jsem již několikrát psal a byl za to i kritizován, překlad odborných cukrářských knih z anličtiny a francouzštiny. Tyto základy nejsou zatím v Čechách moc rozšířeny, protože se to nehodí. Všechny státy okolo nás sem naváží své chemické zboží a my tu z něho vesele vyrábíme. Ale jsem velmi rád za to, že nejedna firma už si uvědomila, že takto to již dlouho nepůjde a tyto firmy se začínají místo chemických prášků orientovat na dostupnost ovocného pyré, kvalitní želatiny, pravé čokolády ... pro nás cukráře, kteří se už nechceme spokojit s mícháním prášku a vody, či používáním náhrad šlehačky. Další věcí na kterou mi nedá nereagovat je otázka, kdo vlastně u nás cukrárny vlastní či řídí. Ano znám mnoho cukráren, kde majitelé nejsou z oboru a podle toho to také vypadá, protože tito lidé nemají ani nejmenší znalost o tom, co cukrařina obnáší. Znám ale i na druhou stranu několik cukráren, kde ikdyž majitelé nejsou z oboru, jsou pro věc zapálení a snaží se sami i v tomto oboru dále vzdělávat a své znalosti přenášet do provozu. Situace nebude lepší, dokud cukrárny nebudou mít majitele, kteří jsou buď z oboru, a nebo dají na zkušené cukráře, které ve svých provozech mají, ale jejich názory nerespektují. :-)) To je můj názor, který nikomu nechci vnucovat, někdo může souhlasit, někdo nemusí. Vždy si rád přečtu názory všech.
Přeji všem, ať se jim daří boj za zachování poctivé české cukrařiny!
S přáním krásných slunečných dní, Johny.
odpovědět
|
| | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|