Reklama |
Archiv zpráv
Proč potřebujeme čokoládu ?
14.05.2002, rubrika: Cukrařina
Otázka by mohla též znít, zda existuje sladký hřích. Zeptáme-li se návštěvníků cukráren, obdržená odpověď je zcela nasnadě. Téma článku má však vážnější podtón, zaznívající v naší psychice.
více...
Cukr - historie
14.05.2002, rubrika: Suroviny
O cukru je dochována oficiální zmínka již z 8. stol. před Kristem, v čínských spisech, které za jeho původ označují Indii. Jednalo se o divoce rostoucí cukrovou třtinu, kterou prostřednictvím jejích plodů platilo království Fuman "nebeské říši"
více...
Původ dortů
13.05.2002, rubrika: Cukrařina
Původ cukrářských dortů je velmi starý. Jejich vznik se datuje již ve středověku. Dnes máme mnoho rozličných dortů, o jejichž původu nejsou dochovány žádné písemné ani ústní zporávy.
více...
Perník
13.05.2002, rubrika: Suroviny
V jedné vesnici se jménem Přepeře, žil kdysi pernikář. Pekl perníky ještě lepší než v Pardubicích. Tenkrát Pardubice ještě ani perník moc neznali. Ten pernikář se jmenoval Elis.
více...
Šlehačka
08.05.2002, rubrika: Suroviny
Jak se napraví šlehačka, když je trochu nakyslá? Máme-li trochu nakyslou šlehačku, přidáme do ní na špičku nože jedlou sodu v prášku...
více...
Jak chutná dealerům konopí čokoláda?
06.05.2002, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Většina lidí dobře zná příjemný pocit spojený s konzumací čokolády. Tento efekt se již dlouho snaží objasnit řada vědců. Čokoláda si však své tajemství pečlivě schovává za kombinaci více než 300 dosud z ní izolovaných chemických sloučenin.
více...
Zkouška nepatrně nakyslé smetany
06.05.2002, rubrika: Cukrařina
Mnohý cukrář zajisté přišel do rozpaků, když mu zkyslo větší množství smetany a nedalo se přesně zjistit, zda smetana již byla nakyslá když ji obdržel od dodavatele.
více...
Historie zmrzliny
02.05.2002, rubrika: Suroviny
Faraonové ve starém Egyptě znali ovocné šťávy chlazené sněhem. Se zmrzlinou, jakji známe dnes, však měly společného jen málo. Víme také, že cosi zmrzlině podobného si nechával servírovat anglický král Jakub II.
více...
Banánová bábovka
23.04.2002, rubrika: Recepty
V míse ušleháme cukr s máslem, vmícháme vejce a rozmačkané banány s vodou. Prošleháme a vysypeme promíchané všechny ostatní ingredience a nakonec nasekaná ořechová jádra.
více...
Výrobce želatinových cukrovinek, platí zaměstancům bez absencí
18.04.2002, rubrika: Pouze hlavní zprávy
S originelním řešením, jak přinutit zaměstnance dodržovat pravidla a zvýšit jejich produktivitu, přišla firma na výrobu cukrovinek Park Lane Confectionery z Petřvaldu na Karvinsku.
více...
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |