Reklama |
Suroviny
Blahodárné účinky želatiny
12.05.2010, rubrika: Suroviny
Želatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Kolagenu se někdy též říká „elixír mládí“.
více...
Máslové listové těsto a jeho vynálezce
15.04.2010, rubrika: Suroviny
Těsto takto zhotovené převálel a několikrát za sebou složil a potom jej nechal upéci. Při otevření pece byl velice překvapen, když se upekla veliká koule, kterou nemohl ani vyndat.
více...
Hmota zvaná drůbežka
08.04.2010, rubrika: Suroviny
Předně odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námětem, cože to vlastně drůbežka je. Vězte, že se značně odlišuje od názvu, jenž by nás směroval do zmíněné oblasti drůbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové těsto.
více...
Sacharin proti cukru
14.01.2010, rubrika: Suroviny
Co je vlastně cukr a co sacharin? Cukr je svým složením uhlohydrát, je ze všech potravin nejčistší a neobsahuje vodu. Ve srovnání s ostatními potravinami, ať již tuky nebo bílkovinami, je mnohem rychleji a snáze stravitelný
více...
Není čokoláda jako čokoláda
18.11.2009, rubrika: Suroviny
Kvalita čokolády má svá jasná pravidla. Dobrá mléčná čokoláda vždy obsahuje alespoň 40 procent kakaa. Kvalitní hořká čokoláda by měla mít optimálně kolem 70 až 80 procent kakaa a skuteční "čokoholici" nepohrdnou ani čokoládou devadesátiprocentní.
více...
VYLOUČIT VAJÍČKA ZE STRAVY JE ZBYTEČNÉ
02.10.2009, rubrika: Suroviny
"První, čeho si člověk při rozklepnutí vajíčka všimne, je, že ta domácí mají daleko žlutší až oranžové žloutky. Je to dáno hlavně tím, že krmivo domácích slepic je bohaté na karoteny a chlorofyly z pastvy a to právě dává žloutkům barevnost,"
více...
Slyšeli jste slovo pumpernikl?
09.06.2009, rubrika: Suroviny
Od tohoto žitného-medového chleba vznikly později různé perníkářské výrobky, kterým se též říkalo pumpernikl. Jsou i jiné druhy výkladu, kdy název má spojitost s drobnými penězi tzv. nikláčky, či v návaznosti na latinské slovo "pompa" - nádhera.
více...
Špaldová mouka
26.05.2009, rubrika: Suroviny
Vyšší je obsah draslíku důležitého pro regulaci osmotického tlaku v buňkách, síry i hořčíku. Obsah stravitelného škrobu, který je důležitým energetickým zdrojem pro člověka i zvířata, se u pšenice špaldy téměř rovná pšenici seté.
více...
Fondán
26.04.2009, rubrika: Suroviny
Požadované množství cukru svaříme na bublinu: voda s cukrem se za stálého míchání vaří na správnou hustotu, kterou poznáme takto: do vařícího se cukru vložíme drátěné očko cca 1 cm velké, ve kterém se po vyjmutí vytvoří cukrová blána.
více...
Sojová mouka v cukrářství
16.02.2009, rubrika: Suroviny
Soja má mimořádnou schopnost přijímat z půdy látky (až 200x více než žito) a tím se vysvětluje její bohatost živin. Obsahuje 40 % bílkovin, 20% tuku, 20 % uhlovodanů, 6 % soli, vápníku, fosforu, železa, 2 % leticinu a vitamíny A,B, D a E.
více...
|
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |