Reklama |
Archiv zpráv
Makový hřbet
24.02.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Žloutky, cukr, moučka a tuk třeme do pěny za postupného přidávání vody. Hrubou mouku smícháme s pečivovým práškem, ořechy, mákem a mletou skořicí. Vyšleháme z bílků tuhý sníh. Spojíme zlehka s tukovou částí a přidáme rum. Pečeme ve vymaštěné, vysypan
více...
Pumpernikl
22.02.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Pumpernikl ) pochází z roku 1450 v tomto roce panovala v Osnabrücku veliká sucha a hlad. V tét kruté době nechali konšelé města rozdávat pro chudé tento druh chleba pod názvem"bonum panikulum", což znamená - dobrý chléb.
více...
Francouzský loupák - croissant
16.02.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte cukr, sušené droždí a poté vyklepněte vejce.
Vmíchejte žloutek a vlijte mléko. Směs zpracujte a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky upravte. více...
Zeleninový závin s jogurtovou omáčkou
14.02.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
V nahromaděné mouce utvoříme prohlubeň do které vložíme vejce, olej, ocet, sůl a vodu a promícháme do měkkého těsta a asi půl hodiny důkladně uhněteme. Po dokončení hmotu potřeme olejem nebo máslem a ponecháme v teplém prostředí uležet.
více...
Pajerský koláč
27.01.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
1.25 kg tvarohu, 40 dkg pískového cukru, 25 dkg másla (nebo šlehačka a smetana), 10 dkg hrozinek, 2 balíčky vanilkového cukru, citronová kůra, sníh z bílků (může se přidat). Je-li tvaroh tvrdý - tuhý přidáme smetanu, aby se dobře mazal.
více...
Palačinky Krásná Helena
18.01.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Tenké palačinky složíme do šátečku a obložíme kompotovanou hruškou nakrájenou na plátky. Přidáme kopeček vanilkové zmrzliny a přelijeme zahřátou čokoládovou omáčkou. Posypeme opraženými mandlemi nakrájenými na tenké lupínky. Ihned servírujeme.
více...
Zeleninový závin s jogurtovou omáčkou
09.01.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
V nahromaděné mouce utvoříme prohlubeň do které vložíme vejce, olej, ocet, sůl a vodu a promícháme do měkkého těsta a asi půl hodiny důkladně uhněteme. Po dokončení hmotu potřeme olejem nebo máslem a ponecháme v teplém prostředí uležet.
více...
Plundrové pečivo
04.01.2018, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout.
více...
Čas Vánoc - čas rozjímání
20.12.2017, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Vánoce tkané v třpytu kouzla
svátek svátků nejsvětější, dojetím slza z tváře sklouzla, - slavíme den nejkrásnější. - více...
Domácí betlém
07.12.2017, rubrika: Pouze hlavní zprávy
A pastýři byli v krajině té, ponocujíce, a stráž noční držíce nad svým stádem. Anděl Páně postavil se podlé nich, a sláva Páně osvítila je. I báli se bázní velikou. Tedy řekl jim anděl: Nebojtež se; nebo aj, zvěstuji vám radost velikou.
více...
|
Dnes je středa středa 30. října 2024
svátek slaví Tadeáš, zítra Štěpánka Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |