Reklama |
Vznik pralinekPříštího dne musel Praline přijmout čtyři tovaryše, neboť od rána chodili majordomové různé šlechty i měšťanů a objednávali "pralinky", jak se začalo říkat těmto pamlskům odle svého vynálezce. Krátce na to byl Praline pozván do královského paláce, kde mu bylo slavnostně oznámeno,, že: "Šéf kuchyně královské uznal Váš výrobek za znamenitou pochoutku a doporučil se svolením královské výsosti, aby takto upraveným mandlím bylo dáno jméno"Pralines Louis XV." A bylo přitom králem nařízeno, aby tyto dezertní bonbony byly každým dnem pokládány na královskou tabuli. To byly tedy původní pralinky, z nichž postupem doby vznikly další druhy cukrovinek, kterým se ovšem též říkalo pralinky. I ty se však měnily dále, až nabyly podoby fondantových, čokoládou potažených bonbonů, které si neprávem přivlastnily název pralinky, které správně náleží praženým cukrovým mandlím. Později se receptura upravovala a my vám předkládáme jeden návod na pralinky ze 30. let minulého století. Mandle se v peci nepraží, nýbrž nechají se nechají se opražit přímo v páleném cukru. Na 1 kg mandlí dáme 2 kg cukru. Cukr s mandlemi se uvaří ve vodě na silný řetěz a pak se směs promíchává, až cukr omře (zkrystalizuje). Potom se mandle míchají na ohni dále, až se cukr rozpustí do červena a na mandle obalí. V tom okamžiku se odstaví cukrované mandle z ohně a míchají se v kotli tak dlouho, až jdou lehce od sebe. Pak se přes síto prosejí a zbylý cukr se vrátí zpět do kotle a oleští cukrem. Nakonec se stříkne do upražených mandlí troška vody, mandle se pak vysypou na plech a vloží se do sušárny oschnout. Tím se udrží stálý lesk. Někteří výrobci cukrovinek dávají na pražené mandle cukru více a vyrábějí je v několika barvách. Do cukru se dává vanilka, skořice apod. Z pražených mandlí se vyrábějí dezertní čokoládové bonbony tzv. praliné-hmota a griliášová hmota. Když se pražené mandle jemně utřou a přidá se do nich patřičné množství kakaa a kakaového másla. ocílí se tím dobrá hmota na atlasky, čokoládové bonbony nebo pišingry.
Příbuzné články...
15.04.2008 Obilniny k snídani20.02.2008 Jak se stát znalcem čokolády: krok druhý 19.02.2008 Má linecký dort něco společného s Lincem? 24.01.2008 Skalický trdelník 08.01.2008 Hořické trubičky vítězí nad Ludvíkem XIV. i Napoleonem [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |