Reklama |
Fruktóza a její použití v cukrářské výroběMá přibližně o 20 % vyšší sladivost než cukr řepný. Z technologického hlediska vykazuje fruktóza obdobné vlastnosti, a tím pádem je i použití obdobné. Celkem jednoduše si každý z vás může upravit již používanou recepturu na výrobek vhodný i pro diabetiky protože: - výsledná kvalita korpusů je srovnatelná s tradičními (s cukrem) - výrobky není nutné v označení deklarovat dia - nedochází k velkému zdražení skladby surovin - není nutná radikální změna technologického postupu Během letošního roku jsem fruktózu odzkoušela na mnohých výrobcích, a to jak při výrobě různých méně trvanlivých zákusků, tak i na výrobu čajového pečiva, popřípadě kynutých těst. Vánočka tuková s přírodním sladidlem Suroviny hmotnost v kg Pšeničná mouka pekařská speciál 2,500 Margarín stolní 0,300 Fruktóza 0,300 Droždí Saf Instant nebo úměrné množství liberkovaného 0,040 Vejce čerstvá 0,050 Magimix - zlepšující přípravek 0,010 Rozinky 0,125 Sůl 0,002 Citronový olej stopa Voda 1000 - 1250 ml Hotový výrobek 10 ks vánoček o hmotnosti 380 g Výrobní postup Způsob přípravy těsta - na omládek. Těsto během zrání 2 x přetužováno. Do značení výrobků viz. vyhláška M Ze. č. 333/97 - povinné údaje (mimo již zmíněný název) ještě uvedeme, že výrobek neobsahuje cukr anebo neslazeno cukrem. Značení výrobků musí mít ještě uvedeno následující složení: pšeničná mouka, fruktóza, rostlinný tuk, droždí, rozinky, vejce, citronové aroma - u něj specifikovat použitý druh (přírodní, přírodně identické, není možné použít citopastu, protože obsahuje cukr). Nedoporučuji tvrzení typu vhodné pro diabetiky apod.. V tom případě by se jednalo o výrobek určený pro zvláštní výživu. Na něj se vztahuje vyhláška č. 336/97 M Ze. Schvalování takového výrobku podléhá Ministerstvu zdravotnictví ČR, dále 1x za rok se výrobek musí tzv. ertifikovat autorizovaným - určeným úřadem (finančně náročné), pužívané nářadí má být uloženo odděleně atd. Dortová hmota s přírodním sladidlem Suroviny hmotnost v kg Pšeničná mouka hladká speciál 0,550 Pšeničná mouka polohrubá 0,450 Fruktóza 0,600 Vejce tekutá 0,750 Vigor - kypřící prášek 0,030 Swelto - rychlošlehací přípravek 0,060 Olej 0,050 Voda 0,060 Citronový olej stopa Hotová hmota 2,550 Výrobní postup Vejce, vodu a další suroviny (mimo oleje) uvedené v receptuře navážíme do kotle šlehacího stroje. Nejprve při nižší rychlosti promícháme a poté při nejvyšších otáčkách šleháme 4 - 5 minut. Před došleháním krátce zašleháme olej. Hotovou hmotu rozdělíme a urovnáme do zvolených tvořítek (dorty, kapsl). Jestliže vychladlý polotovar použijeme k další výrobě dortu, řezy postupujeme ve značení výrobku podle platné vyhlášky na nebalené výrobky. Fruktóza byla rovněž s úspěchem odzkoušená k výrobě různých druhů trvanlivého pečiva. Kde mi vznikla velice pestrá škála cukroví, rovněž vhodného pro diabetiky. Mnohé ze vzniklých receptů jsou již připraveny k druhému vydání. Na různých prodejních místech budou prodávány v předvánočním čase pod názvem Vánoční cukroví pro diabetiky.
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |