Cukrář.cz

Reklama



Velikonoční věnec s mandlemi a sezamem

18.03.2008 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Suroviny
600 g mouky polohrubé
40 g droždí
125 ml vlažného mléka
4 PL oleje
1/2 ČL soli
mletá kůra z poloviny citronu
90 g cukru krupice
3 vejce
1/2 ČL anýzu (prášek)

Ke zdobení
1 PL sezamu
60 g mandlových lupínků
30 g cukr krupice

Kromě toho použime
papír na pečení
1 žloutek
1PL mléka

Postup
Pro přípravu kvásku smícháme 2 PL mouky s 1 ČL cukru rozdrobíme droždí a vše smícháme ve vlažném mléku. Důkladně promícháme a směs zakryjeme a necháme 15 minut odpočinout. Poté přidáme zbylé těstové přísady a důkladně prohněteme a necháme 20 minut odpočinout.
Jakmile těsto dosáhne dvojitého objemu, rozdělíme je na tři části a vytvoříme z nich asi 70 cm dlouhé provazce.
Tyto provazce spojíme z jedné strany svými konci jejich stlačením pevně do sebe. Začneme provádět pletenec, kdy uchopíme levý provazec a přeložíme jej přes prostřední a dále pokračujeme tak, že vnější provazce pokládáme střídavě přes provazec střední až upleteme celý cop. Potom konce ovlhčíme vodou a cop vytvarujeme do podoby věnce. A konce opět pevně spojíme.
Věnec uložíme na plech vyložený papírem na pečení, zakryjeme a necháme 30 minut odpočinout.
Smícháme žloutek s mlékem a věnec touto směsí potřeme. Vlhký povrch posypeme sesamovými zrníčky, mandlovými lupínky a rovněž cukrem.
Věnec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C 25 až 35 minut.


Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.