Reklama |
Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravinVyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin ze dne 21. července 2004 o označování výživové hodnoty potravin Komplexní text vyhlášky naleznete v rubrice "Zákony a vyhlášky" na hlavní straně vlevo nahoře. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle §19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"): §1 (1) Touto vyhláškou se stanoví v souladu s právem Evropských společenství způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování. (2) Tato vyhláška se nevztahuje na a) balené vody, které upravuje zvláštní právní předpis, b) doplňky stravy, které upravuje zvláštní právní předpis, c) potraviny určené pro zvláštní výživu, které upravuje zvláštní právní předpis. §2 Pro účely této vyhlášky se rozumějí: a) značením výživové hodnoty - veškeré údaje uváděné na obalu udávající 1. energetickou hodnotu, 2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík, vitaminy nebo minerální látky, uvedené v příloze, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitaminů a minerálních látek vyšší než 15 % doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze, b) výživovým tvrzením - tvrzení, jak je uvedeno v zákoně, c) bílkovinou nebo bílkovinami v potravině - celkový obsah dusíku stanovený metodou podle Kjeldahla x 6,25, d) sacharidem - jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, včetně vícesytných alkoholů (polyolů), e) cukry - všechny v potravině přítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolů, f) tuky - celkové lipidy, včetně fosfolipidů, g) nasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny bez dvojné vazby, h) mononenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny s jednou dvojnou cis- vazbou, i) polynenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny se dvěma nebo více dvojnými vazbami, které jsou oddělené cis,cis-methylenovou skupinou, j) vlákninou - rostlinné a živočišné složky potraviny nehydrolyzovatelné endogenními enzymy trávicího traktu, k) průměrnou hodnotou - hodnota, která nejvhodněji vyjadřuje množství živiny v potravině s ohledem na změny ročního období, spotřebitelské zvyklosti a další faktory, které mohou způsobit kolísání aktuální hodnoty. §3 Výživová tvrzení se mohou týkat jen energetické hodnoty, živin uvedených v §2 písm. a) bodu 2 a látek, které patří do některé skupiny těchto živin nebo jsou jejich složkami. Komplexní text vyhlášky naleznete v rubrice "Zákony a vyhlášky" na hlavní straně vlevo nahoře.
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |