Reklama |
Kypříme těstoPečivu dodáváme kyprosti různým způsobem. Především těsto velmi pečlivě a dostatečně dlouho vypracováváme, abychom do něho vháněli hodně vzduchu. Vzduchové bubliny se při vaření či pečení roztahují, zvedají těsto a pečivo zůstane pórovitým a tím trvale kyprým. Kvašením těsta, do něhož jsou přidány kvasnice (drobnohledné houby množící se pučením), nastává chemický proces, při němž vzniklý kysličník uhličitý spolu s unikajícími vzniklými párami těsto zvedá a kypří. Podobný chemický proces nastává v těstě chemickým rozkladem pečivových, do těsta přidávaných prášků (nejčastěji směs kyseliny vinné a bikarbonátu sodného nebo uhličitanu amonného), při němž vzniká rovněž kysličník uhličitý, který těsto kypří . Sníh kypří pečivo roztahováním četných vzduchových bublin. Listové máslové těsto se zase zvedá a listuje na vrstvy působením vodních par v těstě obsažených a přítomný tuk je zábranou pro jejich únik, a ty se v těstě roztahují a dochází tak ke zvedání jeho jednotlivých vrstev.
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 21. prosince 2024
svátek slaví Natálie, zítra Šimon Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |