Cukrář.cz

Reklama



Vícepramenná vánočka

08.12.2009 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

Tento recept jsme již přinesli vloni. Ale protože jsme dostali několk žádostí o vícepramennou vánočku, otiskujeme jej i tento rok.

Suroviny
400 g mouky polohrubé výběr
1 ČL sušeného droždí
40 g cukru vanilin
polovina ČL soli
1 vejce
1 vejce na nátěr
1 dl tuzemáku (příp. punče)
125 g másla
250 ml mléka - tučné
150 g rozinek
300 g mandlí sekaných
mandlové lupínky na posyp

Postup
Přes noc necháme v tuzemáku  či v punči macerovat rozinky.  Do mísy vložíme droždí.  Poté přidáváme mouku, cukr, sůl, vejce, rozinky a máslo, které rozkrájíme na velmi tenké plátky.  Úplně v závěru vlijeme mléko.
Směs  trochu promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny v teplém prostředí uležet.
Posléze  hmotu důkladně promícháme  a pak na omoučněném vále řádně prohněteme.
Poté ponecháme 2 hodiny v teplém prostředí nakynout.

Po této době těsto opět důkladně prohněteme,  až se těsto stane zcela vyzrálým (přestane se lepit na ruce).
Pokud zjistíme, že i po delším hnětení  těsto nedosáhlo vyzrálosti, necháme jej znovu asi 1 hodinu odležet a opětovně důkladně prohněteme.

Pak přistoupíme k tvorbě pramenů. Vytvoříme tři stejně dlouhé a silné prameny, které ovlhčíme vodou  a důkladně mezi sebou propleteme. Konce necháme prozatím volné.

Poté utvoříme tři stejně dlouhé , ale oproti předešlým  o něco slabší prameny.

Nejdříve vytvoříme trojitý pletenec ze silnějších pramenů a potom ze slabších, který vložíme na silnější spletení.  Obě patra k sobě lehce stlačíme (bez známek deformace).
Konce silnějších pramenů propleteme nad slabšími a důkladným zmáčknutím na spodní straně celého pletence vytvoříme spoj mezi oběma řadami.

Velmi efektní je vázaná šestipramenná vánočka.
Z těsta vytvoříme šest stejně objemných pramenů (trochu slabších).  Vezmeme  dva prameny a spleteme je dohromady. Totéž uděláme se zbývající dvěma dvojicemi.

Dva  dvojité spletence položíme vedle sebe a třetí dvojité spletení na ně  položíme  doprostřed.  Při sestavování pramenné konstrukce natlačíme s citem  jednotlivé díly k sobě,  aby vytvořily kompaktní celek.  A konce důkladně spojíme – dbáme efektního zakončení -.

Stejně tak můžeme vytvořit i devítipramennou vánočku, kdy vytvoříme základnu ze čtyřpletence, mezipatro vytvoří třípramenné spletení a vrchol vánočkové pyramidy zakončí  dva vázané prameny.

Chcete-li vytvářet osobní či dokonce světové rekordy, můžete takto pokračovat do nekonečna.

Plech vyložíme papírem na pečení nebo pomažeme tukem, vložíme celistvý pletenec.

Troubu předehřejeme na 37 -39 °C . Vložíme vánočku.  Necháme těsto působit 30 minut. Během této doby troubu neotvíráme!

Po půl hodině vánočku vyjmeme, potřeme bílkem, posypeme mandlovými lupínky a plech  vložíme na horní patro trouby a teplotu zvýšíme na 180 °C a  pečeme do doby kdy vnější plocha  vánočky pěkně zhnědne (asi po 40 minutách). Nepoužíváme vzduchového oběhu!


Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.