fiogf49gjkf0d
DOBRÁ RADA
Můžete použít i jiné (raději) jemné příchutě zmrzliny B&J. Použijete-li zmrzlinu s kousky čokolády, oříšku čijiné, rozdrďte je. Používejte organické ingredience.
0,5l vanilkové zmrzliny B&J
2 vajíčka
2 čl (čajové lžičky) cukru
1 čl vanilky
½ hrníčku cukru, která bude použita na cukrovovou krustu
4 zapékací misky (na vaječný krém)
Postup
1. Dejte zmrzlinu do nádoby a nechte ji v ledničce několik hodin než roztaje. Nenahřívejte ji.
2. Troubu předehřejte na 120°C.
3. Zapékací misky dejte do hrnce, který naplňte vodou, tak aby dosahovala poloviny výšky zapékacích misek.
4. Rozbijte vejce a míchejte je 15 až 20sekund. Vajíčka smíchejte s cukrem, vanilkou a s roztátou zmrzlinou a dobře vše promíchejte.
5. Krémovou směs nalijte do zapékacích misek. Hrnec s vodou včetně zapékacích misek s krémovou směsí dejte do trouby a nechte péct 1 1/2hodiny.
6. Krém by neměl zůstat tekutý, ale neměl by být ani úplně tuhý. Výsledkem by měl být “třaslavý krém”.
7. Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Na krustě budou vzduchové bubliny. Nemějte z nich obavy, je to normální.
8. Když krém zcela vychladne, přikryjte ho potravinářskou folií a vložte jej do ledničky.
Příprava karamelové krusty:
Těsně před servírováním: nasypte libovolné množství cukru na povrch vaječných krémů, tak aby každý z nich byl pokryt tenkou vrstvou cukru. Zkaramelizování dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě, případně francouzským železným karamelizérem (Fer à caraméliser), který si nahřejete a přiložíte k cukrovému povrchu. Mějte na paměti, že tento krok je velmi rychlý a po jeho provedení, ihned servírujte.
Erikův vanilkový francouzský toast
0,5l roztáté vanilkové zmrzliny Ben & Jerry's
2 vajíčka, pokud mate rádi “vajíčkovější” chuť přidejte ještě jedno
1/8 šálku teplé vody
¼ čajové lžičky skořice
Nakrájený toastový chléb
30g másla
1. Našlehejte a řádně promíchejte zmrzlinu, vajíčka, vodu a skořici.
2. Toastový chléb ponořte do směsi a na středním ohni opečte v máslem vytřeném pekáči do zlatova.
Servírujte s máslem a javorovým sirupem.
DOBRÁ RADA
Pokud dáváte přednost pudinkové příchuti použijte měkký bílý chléb a v těstu ho máčejte pouze pět vteřin z každé strany.
Máte-li raději toast s výrazněji vajíčkovou příchutí, ponořte ho do směsi na dvojnásobně dlouhou dobu. Toast absorbuje maximální množství směsi a po upečení bude uvnitř měkký.
Jestliže chcete vyzkoušet zrdavější variantu, použijte tmavý toast a ponořte je do mixéru na 10 a více sekund podle toho jak je čerstvý a hustý.