Reklama |
Systému kritických bodů 6 (1/2). krokKrok 6. Provedení analýzy nebezpečíCo je to nebezpečí, to je definováno v § 1 písm. e) vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 147/1998 Sb. Jedná se především o fyzikální, chemickou nebo mikrobiologickou kontaminaci hotového výrobku, která způsobí, že tento výrobek je zdravotně závadný, a tudíž nebezpečný pro zdraví spotřebitele. Při analýze nebezpečí je třeba se zaměřit zejména na: - vliv surovin, použitých při výrobě cukrářských výrobků (např. při použití mouky a dalších sypkých surovin bez prosátí hrozí nebezpečí fyzikální kontaminace výrobku - tedy např. o výskyt strojních součástek, skla, kamínků apod.) - vliv technologického postupu výroby na ovládání možného nebezpečí - konečné použití výrobku, způsob konzumace spotřebitelem - epidemiologickou situaci v příslušném regionu, ve kterém se výrobce - cukrář nalézá, neboť i tato situace může mít vliv na zdravotní nezávadnost finálního cukrářského výrobku. - receptury výroby daného výrobku - harakteristiky dané potraviny před zpracováním a u finálního výrobku - podmínky distribuce - u balených výrobků na způsoby balení a použitý balicí materál - způsob zacházení s hotovým výrobkem a jeho event. úpravu v domácnosti (např. zda se hotová potravina konzumuje syrová nebo zda ještě prochází v domácnosti tepelnou úpravou – pro cukrářské výrobky samozřejmě platí první varianta konzumace bez tepelné úpravy). Dle sestaveného diagramu výrobního procesu na konkrétní cukrářský výrobek se sestaví seznam všech možných nebezpečí (mikrobiologických, chemických a fyzikálních), které se u daného technologického postupu mohou vyskytnout, a tato nebezpečí se napíšou k těm technologickým krokům, ve kterých se mohou vyskytnout. A v těchto vybraných krocích se stanoví a popíší i ovládací opatření, která se pak použijí jako prevence proti výskytu výše sestavených nebezpečí. K ovládání nebezpečí lze vydat jedno nebo i více opatření a naopak jedním opatřením lze ovládat i více, než jedno nebezpečí. Ovládacím opatřením je v případě mikrobiologického nebezpečí kontaminace zejména: - přísná osobní hygiena zaměstnanců (vč. mytí rukou). U zaměstnanců je důležité jejich důkladné proškolení z hygienického minima při přijímání do zaměstnání a pak dále jejich pravidelné opakované proškolování (vč. vedení záznamů o těchto školeních, podepisovaných zaměstnanci). Důležité je i správné chování zaměstnanců při poraněních a při nakažlivém onemocnění. Existence zdravotních průkazů pro všechny zaměstnance je nutností. - velmi přísná sanitace veškerých použitých zařízení a pomůcek (+ vedení evidence o jejich mytí, čištění a dezinfekci vč. použitých mycích a dezinfekčních přípravků a jejich koncentrace) - používání ke zdobení a tvarování výhradně sáčků na jedno použití, v případě používání plátěných sáčků na více použití jejich vyvařování a dezinfekce bezprostředně po každém použití, vysušení a vhodné uložení - u rizikových surovin (např. vaječné obsahy, bílky nebo žloutky) vyžadování mikrobiologických atestů od dodavatele u každé dodávky suroviny při její přejímce. - rovněž je důležité u všech surovin, určených pro cukrářskou výrobu, striktně dodržovat skladovací podmínky a jejich datum použitelnosti, resp. min. trvanlivosti, uvedené na obalu, - u vybraných cukrářských výrobků ověření jejich mikrobiologické nezávadnosti (dle zvážení výrobce, ale aspoň 1x ročně) u nezávislé akreditované laboratoře (vč. archivace výsledků mikrobiol. rozborů).
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |