Reklama |
Kakaokresba Roberta KoleňákaV dětském věku se téměř každý stává posluchačem pohádek.V četbě se vyskytují útvary hradů a zámků, ústředními postavami bývají král, královna, princ, princezna a rytíři. Naslouchající dítě obvykle zasazuje obraz děje do míst, kterými samo někdy prošlo. Pro malého Roberta obsah četby a představa místa událostí mohly být vsazovány do zcela autentického prostředí. Koleňákovi mají chalupu v místě, kde lze z okna spatřit dominantu hradu Bouzov. Nesčetněkrát prošel "kralevic Robert" královským obydlím a zrakem i dlaní osahával vnitřní prostory komnat, jízdáren, dílen, dvorů a zahrad. Každá návštěva minulosti mu v dětské mysli zanechala natrvalo vzpomínku na architektonické útvary, upoutávalo ho uspořádání sloupoví, klenby stropů, nádvoří zbraně bodné i sečné. Historie hovořila prostřednictvím postav zachycovaných v malbách umělcovou rukou a členitost řezbářských zásahů zdobila nábytek, stěny a stropy. Zřejmě právě zde se prořezával závit v Robertově uměleckém pohledu a vrut poznatků se zarýval až do centra určující budoucí vizi umělcova vnímání. Robertovy praktické cukrářské kroky mířily ve směru učiliště na Charbulově ulici v Brně, kde se učil pro Prostějovské pekárny a cukrárny. Hochova fyziognomie napovídá, že Robert Koleňák patří k charakterovým typům zvané samorosty. Tito lidé to nemají někdy se svým okolím lehké - a ani ono s nimi -. Robertovou specialitou jsou kresby kakaem. Na jeho výtvor hleděla i metropole nad Sénou Paříž. Robert Koleňák má cukrařinu jako svého koníčka. Vedle jeho cukrářských pomůcek můžeme spatřit i řezbářskou pilku. Řezbářství je u něho velké hoby, ale též i zdrojem vedlejších příjmů, neb nejenom cukrařinou živ je člověk. Kompenzací jeho práce je u Roberta rybolov. Svistot vlasce, vrčení navijáku a plovoucí splávek na lesknoucí se hladině smaže všechnu únavu a dodává inspiraci. Robertovo životní krédo je skryto ve rčení: "Kdo je připraven, není překvapen". Věřme, že nás tento specificky zaměřený cukrářský výtvarník něčím zajímavým v blízké době opět překvapí.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |