Reklama |
Snese se krém na dort s marcipánem?
Z dotazů a odpovědí našich čtenářů na téma, zdali se snese se krém na dort s marcipánem? Já mám taky špatné zkušenosti s potahováním marcipánem, který z boků ztéká, naposledy jsem měla potáhnutou panenku a do rána mi celá sukně ztekla (ale je pravda že jsem měla už málo marcipánu a tak byl tenký). Ozdobila jsem ji krémem. Zrovna včera jsem dělala poprsí a protože jsem měla obavu co by mi na tom marcipán udělal, tak jsem celý dort potřela štětcem s měkkým chlupem čokoládou z pytlíku co je rychletuhnoucí, naředěnou slunečnicovým olejem(pěkně se s ní pracuje, netuhne pod rukou a po ztuhnutí se dobře krájí-bílá se dá i obarvit). Použila jsem jednu bílou a asi půl pytlíku oříškové a malinko jsem to přibarvila červenou. Takže to vypadalo jako opálené tělo. Po ztuhnutí, což chvíli trvá, jsem to ozdobila růžovočerveným krémem a malými stříbrnými perličkami jsem posypala podprsenku. Z velkých udělala dvojitý náhrdelník a výsledek byl úžasný, nad má očekávání. Marcipán by neměl do lednice přijít vůbec! Chlad ano, vlhkost ne! Opravdu vlhne cukrová složka. A když tam dáte dort s pravého marcipánu tak do rána bude vypadat jak oslizlý!! Nejvíc záleží na složení marcipánu. Vím, že se přidávají fondán (co je na polévaní větrníků) nebo glukozu - glukozový sirup. Já používám k potažení dortů marcipán smíchaný s fondánem na polévání věnečků. Ovšem mám na mysli opravdový mandlový marcipán, ne náhražku ze sušeného mléka. Dá to trochu práce, než ze dvou tuhých hmot zpracuji rukama vláčnou "plastelínu", ale výborně se na cukru rozválí, je pěkně bílá a výborně se barví. Dort potírám bílým krémem, jednou jsem použila tmavou marmeládu pod svatební dort (to byl nápad!) a hmota se na jednom místě protrhla, záplatované místo bylo pořád zbarvené růžově. Tato hmota v ledničce i s krémem neudělá vůbec nic, je naprosto v pořádku i druhý den. Marcipan se nesnáší se zelatinou - začne se též roztékat. Marcipán (použila jsem opět pravý) můžu nechat v lednici jakkoli dlouho a nic se s ním nestane, jen časem ztuhne. Zkoušela jsem na zdobení dortu použít místo pravého marcipanu hmotu K2 - i když se mi lepila víc než marcipán, mám ji raději - líp se mi s ní pracuje a lepení jde odstranit použitím potravinářského škrobu (osobně nezkoušeno). Taky vyjde K2 levněji než kupovaný pravý marcipán. K2 tuhne mnohem rychleji a během několika dnů je tvrdá jak kámen - takže jestli chcete, aby ozdoby z K2 byly k jídlu, chce to zdobit těsne před darováním dortu....
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |