Reklama |
Cukrářský post v soutěžním týmuCukrářské soutěže mají mnohočetné zastoupení jak na tuzemských, tak i zahraničních kolbištích, a to v působení tzv. hotelové či umělecké cukrařiny, pokud zůstaneme pouze u základního rozlišení. Tato samostatná disciplína bílého řemesla sehrává v kolektivní kuchařské soutěži ve významovém vjemu mnohdy roli druhých houslí. Cukrářský exponát nejen že je námětem, který svojí rozměrovou skladbou nejvíce upoutává, ale je též velmi výrazným aranžérským prvkem, jenž ovlivňuje celkový dojem soutěžního zadání po výtvarné stránce. A zde při vkusném a atraktivním zhotovení výrobku a dobře zvoleném prostoru jeho umístění je možné získat plusové body za umělecký dojem. V propozic či z úst hodnotících komisařů je možné často vysledovat výrok o tom, že doplňkové prvky dekorací se nehodnotí. Nebývá to tak zcela pravda. Existuje jakési podvědomé hodnocení, které v případě nejasnosti či rovnosti bodů dokáže právě prostřednictvím vkusné dekorace, a zároveň i jejího umístění, posunout komisařův vjem třeba jen o milimetr, kdy i tato miniaturní vzdálenost může být rozhodujícím činitelem v konečném součtu. A zde se prostřednictvím (předpoklad je že výtvarně zdařilého) strategicky umístěného cukrářského námětu naskýtá veliký prostor pro zisk onoho mnohdy podvědomého, ale třeba rozhodujícího bodu. Posloužím konkrétním příkladem z erfurtské olympiády, kdy jsem diskutoval s předsedou rozhodčího sboru na téma priorit celkového vítěze olympiády. Onen fundovaný a mezi kolegy a soutěžícími respektovaná kapacita, sám dlouholetý národní reprezentant, vyslovil - možná to ani neměl v úmyslu – že vítězný celek zaujal již na první pohled úpravou soutěžního stolu a měl i mimořádně zdařile zhotovené popisky výrobků. Teprve potom se předseda rozpovídal o oněch prioritách, které spadaly do hodnotících pravidel. Netvrdím tím, že popisky rozhodčí bodovali, ale v každém případě jejich vzhled a celková působnost zůstala i tak ostřílenému rutinérovi v paměti. Kapka vedle kapky vytváří moře. Dobře zhotovený drobný detail ve spojení s dalším detailem může vytvořit bodový objem. Umístění cukrářského exponátu v kuchařské kompozici bývá zpravidla uprostřed výstavního prostoru. O strategické postavení ve středu pole, ať v bitvách, šachových partiích apod. se vždy vedou urputné boje. Totéž místo zaujímá obvykle cukrářská dominanta a okolní prostory vyplňují ostatní prvky soutěžního zadání. Pokud exponát je umístěn excentricky vůči ostatním soutěžním výrobkům, neboli je prostorově tzv. „utopen“, je svým rozměrem zdrojem dojmu nevyváženého prostoru a tak zásluhou špatného umístění může i dobře zhotovené dílo ztrácet na atraktivnosti a tím též i zisku bodů.
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |